Trek Procaliber 2022

Trek Procaliber 2022
objavljeno: 06.11.2021.

 

Trek XC lineup

 

Trek je u posljednje dvije sezone napravio veliki iskorak prema naprijed kada je u pitanju XC linija modela. Prvo su nas sve iznenadili s potpuno redizajniranim okvirom njihovog do tad jedinog XC full-suspension modela Top Fuel. Model koji je do tada imao prednju i stražnju suspenziju sa 100 mm hoda dobio je više hoda (120 mm na prednjoj vilici te 115 mm na stražnjoj suspenziji) i otvoreniji kut prednje vilice kako bi vozačima omogućio bolju upravljivost te dao veći osjećaj samopouzdanja na zahtjevnijim nizbrdicama i tehničkim dijelovima staze.

 

rog-joma-trek-top_fuel-2021.jpg

 

Možemo reći kako je novi Top Fuel model poboljšan kako bi bio zanimljiviji vozačima koji žele max uživati na “trail” stazama, a ostavio mali prostor gdje se za one ”čistokrvne” XC World Cup vozače ubacio potpuno novi Supercaliber model. 

 

rog-joma-trek-supercaliber-2021.jpg

 

Supercaliber model na tržištu je predstavio novu tehnologiju koju su u Trek laboratoriju detaljno testirali i dovodili do savršenstva gotovo 5 godina prije nego li je ugledala svjetlo dana – tzv. IsoStrut. Uz pomoć ove tehnologije Trek je tržištu predstavio XC bicikl koji pripada u kategoriju XC full suspension modela ali koji prilikom vožnje pruža sve prednosti koje ima hardtail model nad full suspension modelom i obrnuto. 

 

rog-joma-trek-supercaliber-isostrut-2021.jpg 

Supercaliber model dolazi sa dvije suspenzije od kojih je prednja sa 100 mm hoda, a stražnja dužine od 60 mm hoda. 

Iako je pojavom Supercaliber modela izgledalo kako više nema potrebe da Trek izbacuje novi model, do sad najpopularnijeg XC modela - Procaliber, upravo ovo ljeto predstavljena je nova geometrija Procaliber modela. Iako na prvu ne izgleda da se puno toga promijenilo Trek je sitnim detaljima, bicikl koji je zahvaljujući efikasnoj IsoSpeed tehnologiji bio klasa za sebe u ponudi mtb XC modela, napravio savršenu kombinaciju XC hardtail bicikla koji pripada u sami high-end, a cijena mu je daleko pristupačnija. 

 

rog-joma-trek-procaliber-2021.jpg

 

Novosti za Procaliber 2021

Nova geometrija i “carbon-only” 

Kako je ovdje riječ o XC biciklu nova geometrija za 2021 od sada je dostupna jedino na 29er kotačima što vrijedi i za manji okvir u “Small” veličini. Iskustva vozača pokazala su da su veći kotači brži i na manjim okvirima. Uz prednju suspenziju sa 100 mm hoda kut prednje vilice (head angle) sada je otvoreniji sa 68.75 stupnjeva čime je do sada upravljiva Procaliber geometrija postala još efikasnija na off-road terenu. Efikasnost okretanja pedala i prenošenje snage tamo gdje je najbitnije poboljšana je strmijim kutom cijevi sjedala (seat angle) sa 73.75 stupnjeva. Zahvaljujući kratkom ”chainstay-ju” od 432 mm bicikl je okretan i bez obzira na velike 29er kotače pruža odličan osjećaj agilnosti i na malom manevarskom prostoru. 

 

og-joma-trek-procaliber-2021-voznja-bicikla.jpg

 

IsoSpeed tehnologija i dalje je prisutna na svim Procaliber modelima. Za one koji još nisu čuli za IsoSpeed tehnologiju, riječ je o malom ”zglobu” koji se nalazi na spoju gornje cijevi okvira i cijevi okvira za cijev sjedala koja omogućava amortizaciju neravnina koje se prenose sa stražnjeg kotača na vozača dok pedalira u sjedećem položaju. Ova tehnologija pokazala se toliko korisnom da ju je sam Trek, nakon što ju je prvotno testirao i izbacio na tržište za cestovni bicikl Domane (koji je bio njihova perjanica za World Tour ekipu Trek-Segafredo - za najteže jednodnevne “classic” cestovne utrke), nakon toga predstavio i na modelima za ciklokros – Boone, cestu – Madone i upravo Procaliber modele. 

 

og-joma-trek-procaliber-2021-isospeed.jpg

 

Uz to bitno je naglasiti da unatoč tom aktivnom zglobu, na spoju cijevi okvira, snaga vozača prilikom pedaliranja u stojećem položaju ne gubi se na osjećaj “klackanja” niti vozač ima osjećaj lateralnog uvijanja okvira (što je slučaj kod većine full suspension okvira). 

 

rog-joma-trek-procaliber-2021-isospeed-technology.jpg

 

Carbon-Only za sve nove modele

Do sada su Procaliber modeli bili dostupni u aluminijskoj izvedbi ili karbonskoj OCLV mountain izvedbi. Za 2021 Procaliber više ne nudi u svojoj ponudi aluminijske modele ali je na to mjesto došao potpuno novi model Procaliber 9.5 kao prvi i najjeftiniji model koji dolazi s karbonskim OCLV mountain okvirom (naravno na sve okvire kao i do sada Trek daje doživotno jamstvo).

 

og-joma-trek-procaliber-bidoni.jpg

 

Tako sada Trek u svojoj ponudi nudi mtb XC karbonski hardtail bicikl s IsoSpeed tehnologijom za “samo” 13.499,99 kn. 

Ostali modeli koji dolaze kao nadogradnja s boljim dijelovima na potpuno isti okvir kao što ima ulazni 9.5 model su modeli: 

Grupe mjenjača

Na svim Procaliber modelima sada dolazi isključivo 1x grupa mjenjača kako bi se vozač više fokusirao na samu vožnju bicikla, a manje na razmišljanje u kojem trenutku mora prebaciti brzinu na prednjem mjenjaču u odnosu na položaj lanca na stražnjem mjenjaču / zupčaniku.  

Knock block i zaštita okvira

Većina od nas susrela se s neugodnim osjećajem kad nam u trenutku nepažnje kormilo ili ručice mjenjača / kočnice udare u okvir i naprave oštećenje na boji okvira ili čak dođe i do samog pucanja okvira na oštećenom dijelu. 

Kako bi se to spriječilo Trek je nove Procaliber modele nadogradio sa “Knock Block” zaštitom. Ovo je zaštita koja se nalazi u samom “headset-u” okvira i ima radijus kretanja koji ograničava da u slučaju nespretnog rukovanja biciklom ili neželjenog pada dođe do oštećenja okvira zbog udarca kormila ili krune prednje suspenzije u gornju / donju cijev okvira. 

 

og-joma-trek-procaliber-2021-knockblock.jpg

 

Uz Knock Block zaštitu, Procaliber okviri imaju i tzv. “Carbon Armor” zaštitu koja se nalazi s donje strane donje cijevi okvira (downtube) i koja sprječava oštećenja koja se mogu desiti prilikom vožnje po stazama na kojima postoji mogućnost da uslijed brze rotacije kotača, predmeti poput odlomljenih grana, kamena i sl., “odlete” u zrak i pogode donji dio cijevi okvira. 

Širina guma

Ukoliko želite iz Procaliber modela izvući max upravljivost, više gripa na različitim podlogama razveselit će vas novost da novi modeli podržavaju širinu vanjskih guma do 29 x 2.4. Dodatni plus je što uz sve modele dobivate ravno iz kutije kotače s tubeless trakomtubeless ventilima i tubeless tekućinom

 

og-joma-trek-procaliber-2021-bontrager-jamstvo.jpg

 

Specifikacije modela

Procaliber 9.5

Već spomenuti ulazni model, Procaliber 9.5, osim svojom cijenom oduševit će i opremom koja dolazi u setu s vrhunskim okvirom i IsoSpeed tehnologijom.

 

og-joma-trek-procaliber-9.jpeg

 

Grupa mjenjača je u potpunosti nova 1x12-brzinska grupa Shimano Deore. Kočnice su također pouzdane, hidraulične disk Shimano, iz serije MT200. Prednja suspenzija je RockShox Judy Air (TurnKey lockout). Ovaj model dostupan je u dvije boje, od kojih u našim dućanima možete od jučer naći i jedan i drugi model dostupan odmah u nekoliko veličina.

 

og-joma-trek-procaliber-9_2020-11-06_23-17.jpeg

 

Procaliber 9.6

Za one koji žele malo jači komplet opreme mjenjača, prednje suspenzije, kotača i kočnica tu je model Procaliber 9.6 koji se također nudi u dvije boje.

 

rog-joma-trek-procaliber-9.jpg

 

Grupa mjenjača na ovom modelu je također 1x12 brzinska Shimano samo u klasi SLX/XT. Prednja suspenzija je RockShox Recon Gold (Remote Lockout), kotači Bontrager Kovee Comp (Rapid Drive), te Shimano hidraulične disk kočnice MT4100. Cijena ovog modela iznosi 16.499,99 kn

 

rog-joma-trek-procaliber-9_2020-11-06_23-23.jpeg

 

Procaliber 9.7

Još jedan model koji od jučer možete potražiti odmah dostupnog u nekoliko naših dućana je Procaliber 9.7. Za razliku od prijašnja dva modela ovaj model opremljen je također 1x12 brzinskom grupom mjenjača ali ovaj puta je riječ o SRAM GX grupi mjenjača.

 

rog-joma-trek-procaliber-9_2020-11-06_23-28.jpeg 

Ovo je i model na kojem dolaze karbonski kotači Bontrager Kovee Elite za koje se vozač ne mora ni najmanje brinuti za vožnju po najtežem terenu jer su zaštićeni Bontrager dvogodišnjom bezuvjetnom garancijom (bilo kakvo oštećenje da se desi u prve dvije godine korištenja Bontrager kupcu u zamjenu daje potpuno novi set kotača - ovo jamstvo vrijedi ukoliko i zasebno kupite bilo koje karbonske kotače Bontrager). Prednja suspenzija na ovom modelu je RockShox Reba RL (Remote Lockout). Ovaj model opremljen je i karbonskom cijevi sjedala. Cijena ovako opremljenog modela je 21.749,99 kn i također se nudi u dvije boje.

 

rog-joma-trek-procaliber-9_2020-11-06_23-30.jpeg

 

Procaliber 9.8

Najjači model iz Procaliber serije za 2021, Procaliber 9.8, dolazi opremljen 12-brzinskom Shimano XT grupom koja je uparena s karbonskim pogonom e*thirteen TRS Plus Carbon, a uz to i kormilo i cijev sjedala napravljeni su od OCLV Pro karbona. I na ovom modelu dolaze karbonski kotači, Bontrager Kovee Elite, sa širim obručima (unutarnja širina obruča 29 mm, a vanjska širina 36 mm).

 

rog-joma-trek-procaliber-9_2020-11-06_23-35.jpeg

 

Za razliku od ostalih modela ovaj model dolazi opremljen Fox Performance 32 SC prednjom vilicom (GRIP 2-position damper, remote lockout). Težina ovog modela po specifikacijama dobavljača je 10 kg ali bez obzira na malu težinu bicikla, za sigurno i efikasno kočenje na ovom modelu brinu se Shimano Deore XT M8100 hidraulične disk kočnice. Cijena za ovaj model je: 26.249,99 kn

 

rog-joma-trek-procaliber-9_2020-11-06_23-37.jpeg

 

Također za one vozače koji žele iskoristiti mogućnost da naprave svoj “Dream bike” tu je i mogućnost kupovine samo Procaliber okvira

 

Navratite slobodno u neki od naših dućana i uvjerite se u odličan redizajn novih Procaliber modela.

skrolaj na vrh