Kako odabrati prvi bicikl za dijete?

Kako odabrati prvi bicikl za dijete?
objavljeno: 22.05.2023.

Mame i tate biciklisti, pažnja! Puzanje i prve korake vaše je dijete usavršilo bez problema i već je stiglo vrijeme za odabir prvog bicikla.

Kupovina prvog bicikla velika je prekretnica u životu vašeg djeteta jer uvijek postoji šansa da će vaš mališan zavoljeti vožnju čak i više nego što je volite vi - iako ste mislili da je to gotovo nemoguće.

 

No, isto tako može se roditi averzija prema vožnji, zato budite oprezni i informirajte se.

 

Sjetite se razdoblja kad internet nije bio sastavni dio ljudskih života i kad vam je bila potrebna informacija, morali ste otići do trgovite i tražiti savjet od prodavača.

 

Danas su stvari drugačije. Putem interneta svakodnevno istražujete, čitate recenzije, informirate se bi tražite najbolje i najpovoljnije ponude za sebe jer na taj način štedite vrijeme koje bi potrošili da obilazite sve trgovine s robom koja vam je potrebna. Neka i u kupovini prvog dječjeg bicikla internet bude vaš saveznik.

Kada vaše dijete treba početi s bicikliranjem?

Djeca mogu početi s vožnjom bicikla s navršenih godinu dana starosti. Naravno, za najmlađe, tu su još tricikli i bicikli s pomoćnim kotačima kako bi mališani nesmetano uživali u vožnji. Kad steknu određenu sigurnost, pomoćne kotače možete skinuti i možete početi s učenjem vožnje na običnom biciklu. No, imajte na umu da za svaku dob s razlogom postoji određena veličina bicikla koje dijete treba.

 

klinci_vole_bicikl.jpg

 

Ponekad roditelji smatraju da je u redu kupiti veći bicikl jer je dijete možda nešto većeg rasta ili kreću u kupovinu s stavom kako će dijete brzo narasti i prerasti maleni bicikl koji su mu kupili za učenje početnih trikova.

 

Ekonomičnost je dobra stvar, no kada je u pitanju vaše dijete, nemojte toliko kalkulirati. Kupovina većeg bicikla može biti opasna. Dijete veoma lako može izgubiti ravnotežu i pasti, te je moguće da će se pojaviti strah i da će se početi bojati vožnje na biciklu.

Zašto je bitno uključiti mališana u odabir bicikla?

Kod odabira prvog bicikla za mališana, najvažnija stvar koju je potrebno imati na umu je da će dijete voziti taj bicikl i da mu vožnja na biciklu mora biti ugodna i sigurna.

Povedite mališana sa sobom u kupovinu i dajte mu priliku da bira, naravno uz vaše savjete i smjernice. Neka dijete samo odluči kakav izgled bicikla želi, jer koliko god to vama možda irelevantno bilo, postoji šansa da ako se djetetu izgled bicikla ne svidi, bicikl će samo stajati i skupljati prašinu.

 

ozljeda_bicikl.jpg

 Prava veličina bicikla za dijete je kad može:

  • Sjesti na sjedalicu i kad s obje noge dodiruje dno
  • Kad može doseći volan od bicikla, a da mu noge dodiruju dno
  • Kad može bez problema primiti ručke od bicikla s blago pogrbljenim rukama
  • Kad može doseći kočnice na biciklu bez problema

Koja veličina bicikla je prava za vaše dijete?

Odabir veličine ovisi o mnogo faktora, a najbitniji koje svakako morate uzeti u obzir su djetetova dob, djetetova visina i veličina kotača.

Smjernice za odabir odgovarajuće veličine bicikla:

  • Za dijete u dobi od 2 do 4 godine i visine 85 - 100cm potrebno je kupiti bicikl koji ima kotač veličine 10’’ - 12’’ inča
  • Za dijete od 4 do 6 godina neka promjer kotača bude 14 inča
  • Za dijete od 5 do 7 godina i ako je mališan dovoljno veliki, možete mu kupiti bicikl s kotačima promjera 16 inča
  • Za dijete od 6 do 8 godina, promjer kotača može biti 18 inča
  • Za dijete od 7 do 10 godina neka promjer kotača bude 20 inča
  • Ako je dijete navršilo 10 godina i ako je više od 136cm, u obzir dolaze kotači promjera 24 inča

tablica_dob.png

Što je još potrebno razmotriti prilikom kupovine bicikla?

Težinu i kvalitetu!

 

Pripazite da bicikl nije pretežak. Učenje balansiranja i raznih manevara na biciklu može biti mnogo kompliciranije ako odaberete teži model bicikla. Materijali od kojih je izrađen bicikl neka budu što lakši kako bi mališan što brže i laganije usvojio osnove vožnje.

 

Kvaliteta je isto bitna. Kao što smo već spomenuli, moguće da razmišljate o tome kako će dijete ubrzo prerasti bicikl i kako nema potrebe za kupovinom skupog bicikla, no to i nije baš točno. Možda ste malo uštedjeli ali velika je šansa da ćete naletjeti na modele izrađene od jeftinih materijala, poput plastike, a problem kod plastike je da vrlo lako puca i ubrzo ćete morati ići po novi bicikl.

 

Razmislite o kupovini bicikla napravljenog od kvalitetnog materijala. Čak i ako vaše dijete preraste taj bicikl, uvijek ga možete pokloniti nekom od rodbine i prijatelja ili ga možete prodati.

 

Isto tako, potrebno je obratiti pažnju na to da se sjedalo može podesiti po potrebi, što uvelike olakšava djetetu da dotakne tlo s nogama. Tako se ujedno i produžuje vrijeme korištenja bicikla, jer kako dijete raste, vi postepeno dižete sjedalicu i prilagođavate je djetetovoj visini.

 

Kočnice su isto tako bitne. Savjetujemo da odaberete bicikl kojem su kočnice na stražnjem pogonu kotača, da dijete može kočiti s pedalama. Čest je slučaj kod djece da su im ruke nešto slabije u ranijoj dobi, pa sve dok ne osnaže, neka koriste snagu nogu i nožnih mišića.

Što sve od dodatne opreme je poželjno nabaviti za dijete?

  • Kacigu - Obavezna oprema! Poznata je uzrečica da “Kaciga glavu čuva”. Neka prve vožnje budu prije svega sigurne.
  • Pomoćne kotačiće - Sve dok dijete ne stekne sigurnost u vožnji, najbolje da na njegov bicikl postavite pomoćne kotače. Mnoga djeca boje se pada, te će kotačići pomoći da shvate kako mogu biti stabilni na biciklu.
  • Štitnike za koljena - Vjerujemo da znate čemu štitnici služe, te je dobro da i njih nabavite kako bi izbjegli izgrebana koljena kod svog mališana. 

Uz sve nabrojano, postoji još niz toga što možete staviti na djetetov bicikl kao dodatnu opremu, ali gore smo naveli najbitnije stvari koje će pomoći djetetu da uživa u bezbjednoj vožnji. Ostale preferencije su na vama i na vašem mališanu. Potrudite se odabrati samo najbolje za vaše najmanje! :) 

 

volim_bicikljpg.jpg

 

Zavirite u ponudu dječjih bicikla :)

skrolaj na vrh