Izrazi koji razotkrivaju "lažnog biciklista"

Izrazi koji razotkrivaju ”lažnog biciklista
objavljeno: 21.09.2018.

Znate one tipove koji se uvijek prave važni i znaju ama baš sve? O kojem god životnom području je riječ, oni se razumiju u svako od njih - znaju sve od politike pa do vodoinstalaterstva. Kod nas bi se reklo nešto kao “popili su svu pamet svijeta”.

 

Znate ih? Neka digne ruku onaj kome takvi tipovi idu na živce. Ok.

 

Ne, ovo nije članak o tome kako se riješiti takvih ljudi kada se nađu u vašem društvu, već ćemo vam dati nekoliko pogrešnih izraza koje bi vam mogli reći kada zajedno biciklirate.

 

Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći da im dokažete da ipak znate više od njih.

 

Lažni izraz #1 “U spustu prebaci svoju težinu unatrag”


Brdski biciklizam oduvijek je bio adrenalinski i vrlo atraktivan sport, a svoj je vrhunac postigao 80-ih i 90-ih godina.

 

Od tada, pa sve do danas, tehnologija proizvodnje brdskih bicikala nevjerojatno je napredovala, a njihova se geometrija jako promijenila.

 

Istina je da se prije proizvodnje modernih bicikala trebalo nagnuti unatrag, a neki su spust usavršili prebacivanjem kukova iza sjedala, posebno na strmim padinama. Tako su zadržavali ravnotežu.

 

mitovi-biciklizma-koje-.jpg 

 

Danas to više nije potrebno jer moderni ovjes pruža dodatnu podršku. Dovoljno je samo malo dići se sa sjedala, lagano naginjati kukove kako bi balansirali ravnotežu u zavojima i koristiti gluteus za suzdržavanje.


Lažni izraz #2 “Trebaš izgubiti kilograme da bi bio brži u usponu”


Prije svega vas moramo upozoriti da se na početku svoje biciklističke karijere nikako nemojte uspoređivati s vozačima Tour de Francea. Vi ste još uvijek osoba kojoj je upravo završio naporan radni tjedan, pa sad želi malo uživati u vikend bicikliranju.

 

Međutim, kada pogledate te vozače, vidjet ćete da su oni zaista fizički jaki, ali nikako ne i mršavi. Zato, kada vam netko iz početka priče pokuša reći da biste za brži uspon trebali smršavjeti, nemojte mu vjerovati.

 

Naime, ključna stvar u biciklizmu je pravilan omjer snage i težine. To je zapravo nešto poput Svetog Pisma svakog sporta, a ne samo ovog.

 

omjer-snage-tezine-idealan.jpg

 

U trenutku kada prestanete jesti i počnete jače trenirati, možete se jedino razboljeti ili se negdje srušiti s bicikla. Uravnotežena prehrana jednako je važna kao i treniranje, a kad zapnete baš onako, na najjače, vjerujte da će višak masnoće i loših tvari u organizmu nestati sami od sebe.

 

A ako već poželite izgubiti na težini, svakako se posavjetujte s liječnikom koji će vam prema planu treninga formirati plan prehrane koji će najbolje odgovarati vašem zdravstvenom stanju.


Lažni izraz #3 “Moraš do kraja napumpati gumu”


Većina početnika griješi u pumpanju guma. Ali zaista, tko uopće razmišlja o tome koji je idealan tlak u gumi? E, pa i za to postoji pravilo, a to definitivno nije "do maksimuma".

 

Da bi guma bila idealno napumpana, najprije treba izmjeriti vlastitu težinu, a imajte na umu da bi zadnja guma uvijek trebala biti jače napumpana jer na nju pada veći dio težine tijela.

 

Gume koje nisu do kraja ispunjene tlakom:

čine bicikl ugodnijim za vožnju,

• uklanjaju vibracije i

• pomažu u kočenju na zavojima.

 

bicikl-bez-guma_2018-09-21_11-25.jpg

 

S previše napunjenom gumom mogli bi “odletjeti” kada u zavoju pritisnete kočnicu.


Lažni izraz #4 “Ne možeš pobijediti u biciklističkoj utrci bez odgovarajuće opreme”

 

Ne možemo se u potpunosti složiti da dobra dodatna oprema nije važna u biciklizmu, no ne možemo reći niti da je presudna za sudjelovanje u utrci, a kamoli da je presudna za pobjeđivanje.

 

Pobjedu čini samo vaše ustrajanje, treniranje i želja da prvi stignete do cilja.

 

Dodatna oprema poput dobrih tenisica, biciklističkih hlača i rukavica pomoći će vam da se osjećate bolje i udobnije, no nekome tko nije dovoljno predan onome čemu teži to neće pomoći da pobijedi.

 

Zato, samo hrabro na putu do pobjede!

 

Rog Joma uvijek je na vašoj strani (a ako naše trgovine slučajno nema u vašoj blizini, ima nas na webu).

 

Posjetite naš web shop

skrolaj na vrh