Kako izabrati najbolji cestovni bicikl?

Kako izabrati najbolji cestovni bicikl?
objavljeno: 20.05.2019.

 

Koliko ti je najbrže vrijeme na Ceneru? Jesi li se ikada popeo na Sv. Juru? Ovo su samo neka od pitanja koja će vas sigurno pitati prijatelji koji već neko vrijeme voze cestovne bicikle. Malo tko od nas ostane ravnodušan gledajući fotke i zajednička druženja s takvih vožnji, a to često bude okidač za kupovinu cestovnog bicikla

 

cestovni-bicikli-rog-joma-cestovni-bicikl-2019.jpg

 

U današnje vrijeme izbor modela među cestovnim biciklima je velik. Možemo ih podijeliti u nekoliko kategorija: aero modeliendurance modeli i klasični cestovni modeli. Razlika kod tih modela najviše se primijeti u samoj geometriji i dizajnu okvira. 

 

cestovni-bicikli-rog-joma-geometrija-okvira-2019.jpg

 

ENDURANCE GEOMETRIJA

 

Na endurance geometriji okvira vozač se nalazi u manje agresivnoj poziciji nego na modelu koji ima klasičan cestovni okvir. Zbog toga kažemo da je endurance geometrija idealna za vozače koji kupuju svoj prvi cestovni bicikl i nemaju velikog iskustva u vožnji cestovnog bicikla. Isto tako preporučit ćemo je vozačima čiji je glavni cilj ići na duge vožnje koje nerijetko premašuju i preko 100-200km u komadu. 

 

cestovni-bicikli-rog-joma-adventure-voznja-2019.jpg

 

Na takvoj geometriji okvira vozač se nalazi u nešto 'uspravnijoj' poziciji u odnosu na druge cestovne geometrije. Zbog toga je puno manji pritisak na donji dio leđa, vrat i rameni pojas. To su sve dijelovi tijela koji su skloni bolovima ako provodimo dugo vremena na biciklu ili nam pozicija na biciklu nije pravilno podešena (Bike Fitting).

 

Ako tražite endurance geometriju okvira onda svakako bacite pogled na Trek Domane ili Cannondale Synapse modele.

 

KLASIČNA GEOMETRIJA

 

Kod klasičnih okvira naići ćemo najčešće na nešto dužu gornju cijev okvira u odnosu na endurance geometriju. Zbog toga je pozicija sjedenja malo agresivnija i samo tijelo je manje otklonjeno od poda. Takva pozicija pruža više aerodinamičnosti i više brzine. Zbog toga te modele najčešće kupuju malo iskusniji vozači ili pak oni koji na svojim treninzima i vožnja žele skidati KOM-ove na Stravi ili imati čim brže vrijeme na raznima utrkama kao što su Granfondo utrke. Proizvođači poput Trek-a nude čak i dvije opcije takvih geometrija, jednu koja se zove H2 (ona više vuče prema endurance geometriji, a opet je agresivnija od nje) i druga koja se zove H1. 

 

Od klasičnih cestovnih bicikala osvrnut ćemo se na Trek Emondu i Cannondale CAAD12 modele. 

 

O kvaliteti ovdje spomenutih modela u obje kategorije, endurance i klasični, govori i činjenica da ćete upravo te iste modele vidjeti i pod nogama najboljih vozača cestovnih pro ekipa na utrkama poput Giro d'Italia i Tour de France.

 

cestovni-bicikli-rog-joma-utrke-trek-2019.jpg

 

BICIKLI S ENDURANCE GEOMETRIJOM

 

TREK DOMANE SL 5 DISC

 

Domane modeli su pojam za udobnu i brzu vožnju. Zahvaljujući IsoSpeed tehnologiji, koja se na Domane modelu nalazi na prednjem (headset) i stražnjem dijelu okvira (spoj cijevi sjedala i gornje cijevi okvira), u vožnji ćete puno manje osjetiti vibracije koje se prenose preko kotača na bicikl i dalje na vas kao vozača. To će vožnju učiniti puno udobnijom, a na dužim vožnjama, treninzima održat će vas duže svježim od ostatka grupe.  

 

cestovni-bicikli-rog-joma-trek-isospeed-2019.jpg

 

Domane SL 5 Disc model prvi je u liniji karbonskih okvira i to čvrstoće 500 OCLV. OCLV tehnologija zaslužna je za savršen balans laganog okvira, a dovoljno čvrstog. To je jedan od razloga zbog čeka su Trek bicikli među najboljima svojoj klasi. Grupa mjenjača je u potpunosti Shimano 105. Za udobniju vožnju zaslužne su i nešto šire gume, 700x32c koje su tubeless ready jednako kao i obruči kotača. Upravo zbog mogućnosti vožnje na širim gumama, tubeless ready kotačima ovaj bicikl omogućit će vam i vožnju po grubljim površinama koje nisu asfaltirane, a IsoSpeed tehnologija će pružiti bolju amortizaciju i veću udobnost u toku vožnje po takvim površinama. Okvir bicikla ima pripremu za montažu blatobrana za sve one koji voze bicikl i u kišnim, zimskim vremenskim uvjetima.

 

cestovni-bicikli-rog-joma-trek-domane-sl5-disc-2019.jpg

 

Karbonski okvir, Shimano 105 dijelovi, IsoSpeed tehnologija, tubeless ready kotači s hidrauličnim disk kočnicama čine Domane SL 5 Disc odličnim izborom po pristupačnoj cijeni

 

CANNONDALE SYNAPSE CARBON DISC

 

Ako tražite bicikl s kojim želite provesti cijeli dan u sjedalu, da uz to što je udoban ima i sve karakteristike pravog cestovnog bicikla – lagan, krut, brz, agilan – onda je to Cannondale Synapse Carbon Disc.

 

cestovni-bicikli-rog-joma-cannondale-synapse-carbon-2019.jpg

 

Okvir je napravljen od BallisTec karbona kojeg pokreću Fulcrum Racing 600 kotači, visine 26mm i gumama širine 700x28c. Cannondale Si pogon pobrinut će da učinkovito prenese svu vašu snagu sa pedala. Shimano Ultegra grupa mjenjača (2x11 spd) zaslužna je za brzo i precizno mijenjanje brzina. Veća širina na prednjoj i stražnjoj vilici omogućava vam da vozite i šire gume od 700x28c. To će sigurno znati iskoristiti vozači koji vole istraživati okolne ceste i kojima nije strano voziti i kada nestane asfaltiranog puta.

 

cestovni-bicikli-rog-joma-cannondale-synapse-off-road-2019.jpg

 

BICIKLI S KLASIČNOM GEOMETRIJOM

 

TREK EMONDA SL 6

 

Emonda modele najčešće će gledati vozači koji traže geometriju klasičnog cestovnog bicikla, a da uz to bicikl bude što lakši. Emonda linija može se pohvaliti da je među najlakšim okvirima u svojoj klasi koji se proizvode u serijskoj proizvodnji bicikala.

 

cestovni-bicikli-rog-joma-trek-emonda-sl6-okvir-2019.jpg 

 

Emonda SL 6 svojom opremom i cijeno ulazi u kategoriji najboljih BUY/PERFORMANCE modela. Uz 500 OCLV karbonski okvir koji dolazi s doživotnom garancijom i karbonskom cijevi sjedala, Shimano Ultegra grupom mijenjača i kvalitetnim aluminijskim tubeless ready kotačima dobivate stvarno puno za vaš novac. 

 

cestovni-bicikli-rog-joma-trek-emonda-sl6-red-2019.jpg

 

S Emonda modelom posebno ćete osjetiti prednost kada se nađete na dugim usponima jer njezin lagan i čvrst okvir je ono što vam daje prednost u odnosu na druge vozače. Obratite pozornost na neke od najtežih etapa na velikim etapnim utrkama, Trek Emonda nalazi se uvijek u samom vrhu.

 

cestovni-bicikli-rog-joma-trek-emonda-sl6-2019.jpg 

TREK EMONDA SL 6 PRO

 

cestovni-bicikli-rog-joma-pro-trek-emonda-sl6-2019.jpg

 

Za razliku od SL 6 modela PRO model dolazi opremljen i s karbonskim kotačima što Emondi daje još bolje vozne karakteristike. Bontrager karbonski kotači dolaze s dvogodišnjim bezuvjetnim jamstvom na kotač i na kočionu površinu. 

 

cestovni-bicikli-rog-joma-bontrager-kotaci-karbon-2019.jpg 

CANNONDALE CAAD12 DISC

 

Ako ste među onim vozačima koji još uvijek ne žele voziti karbonske okvire ili žele uz klasičan okvir imati i bicikl s aluminijskom ramom dobra vijest je da Cannondale radi upravo jedne od najboljih cestovnih aluminijskih okvira.

 

CAAD12 DISC model napravljen je od Premium Alloy aluminija. Cijevi okvira su SmartForm C1 što znači da su obrađeni uz pomoć posebne hidrofobne tehnologije koja omogućava da su cijevi okvira lakše i kruće (uz pomoć mjerenja došlo se do preciznih rezultata gdje se na okviru stvaraju najveće sile u vožnji i na tim mjestima je okvir najdeblji, a samim time i najkrući kako se bicikl ne bi uvijao). 

 

cestovni-bicikli-rog-joma-cannondale-caad12-2019.jpg

 

Sam okvir ima ispod 1100g čime se može 'rame uz rame' mjeriti i s puno skupljim karbonskim modelima.  

 

Asimetričan dizajn zadnje vilice na okviru, BB30 ležajem pogona, proširenom cijevi sjedala (seat tube) koja se nastavlja na ležište pogona velika pozornost je stavljena upravo na čvrstoću okvira koju mnogi vozači primijete nakon nekoliko okretaja pedala. 

 

Kako ne bi zbog odlične čvrstoće okvira dobili neudoban okvir, Cannondale je osmislio tzv. SPEED SAVE – tehnologiju koja pomaže u apsorpciji udaraca i vibracija koji se prenose s kotača na okvir bicikla.

 

Ovaj model opremljen je Fulcrum Racing Sport kotačima, Shimano 105 grupom mjenjača i hidrauličnim disk kočnicama. 

 

Za vozače koji žele kupiti cestovni bicikl s iznimno dobrim i “race“ performansama, a da pritom ne potroše nekoliko više desetaka tisuća kuna, CAAD12 je izbor koji neće zažaliti. 

 

Na sve Trek i Cannondale cestovne okvire vrijedi doživotna garancija.

skrolaj na vrh