Cross Country i Maraton bicikli

Cross Country i Maraton bicikli
objavljeno: 10.05.2019.

 

Nije prošlo puno vremena otkako ste kupili svoj prvi mtb bicikl ili ste se napokon odlučili na kupovinu novog, bolje opremljenog bicikla? Vožnja mtb bicikla po prirodi, u društvu s prijateljima nerijetko može biti veoma 'zarazna'. Od prvih vožnji po utabanim makadamima, otkrivanja 'single-track' puteva na lokalnoj cross country stazi pa do odlaska na prvu rekreativnu utrku poput Adria Bike Series vaše iskustvo u vožnji preraslo je mtb bicikl koji upravo vozite. 

 

Kada pričamo o cross country biciklima opisujemo modele koji mogu imati samo prednju suspenziju ili prednju i stražnju suspenziju. U većini slučajeva tu je riječ o 100mm hoda na jednoj ili obje suspenzije. U usporedbi s enduro geometrijom bicikla možemo uočiti da je ovdje geometrija osjetno agresivnija kada proučavamo položaj sjedenja na biciklu. Za takvu poziciju sjedenja zaslužan je ponajprije zatvoreniji kut prednje vilice (tzv. 'headtube angle') koji se kreće oko 69° i nešto kraća gornja cijev okvira (tzv. 'toptube'). Takva geometrija omogućava vozaču 'oštrije' upravljanje biciklom

 

mtb-cross-country-bicikl-rog-joma-procaliber.jpg

 

Većina cross country bicikla opremljena je 29er kotačima i Boost tehnologijom. Nebitno odlučite li se na model s jednom ili dvije suspenzije testiranja i mjerenja na terenu pokazala su da je veći kotač uvijek brži. S većim kotačima lakše ćete prelaziti prepreke koje vam se nađu na putu, manje ćete osjetiti neravnine kakve često nalazimo na off-road terenima. Zbog toga je i vožnja na 29er kotačima udobnija i sigurnija.

 

Boost tehnologija koju vidimo na gotovo svim novim modelima 29er kotača zaslužna je za veću širinu nabe čime se postigla veća napetost žbica, a time smo dobili čvršći kotač. Čvršći kotač osigurava bolju upravljivost i bolji osjećaj vožnje u svakoj situaciji (naginjanje u zavojima, vožnja uzbrdo ili nizbrdo, brze promjene brzine poput sprinta na utrkama...). Zahvaljujući Boost tehnologiji povećan je i prostor između okvira bicikla i kotača. To omogućava da vozimo šire gume, a u uvjetima kad se vozimo po blatnoj stazi rjeđe ćemo se naći u situaciji da nam se kotač 'zaštopa' (poboljšan je tzv. 'mud clearance').

 

TREK PROCALIBER 6

 

cross-country-procaliber-6-mtb-bicikl-brdski-rog-joma.jpg

 

Procaliber pripada u skupinu cross country hardtail brdskih bicikala. Zahvaljujući IsoSpeed tehnologiji koju koriste, Procaliber modeli pripadaju u sam vrh ponude cross country bicikala kod Trek-a. Isospeed možemo najlakše opisati kao 'mini' suspenziju (11mm hoda) koja služi kako bi amortizirala udarce s terena koji se sa zadnjeg kotača prenose dalje na bicikl odnosno vas kao vozača. 

 

isospeed-cross-country-procaliber-mtb-bicikl-brdski-rog-joma.jpg 

 

Trek Procaliber 6 je aluminijski model Procalibera i to je ujedno najpristupačniji brdski bicikl koji dolazi sa IsoSpeed tehnologijom. Ovaj model ujedno je opremljen Bontrager Tubeless Ready kotačima s Boost tehnologijom, Sram Eagle 1x12 grupom mjenjača, Rock Shox Judy vilicom s ručicom za zaključavanje na volanu te Shimano hidrauličnim disk kočnicama. 

 

cross-country-procaliber-6-mtb-bicikl-brdski-rog-joma-silver.jpg

 

TREK PROCALIBER 9.6

 

cross-country-procaliber-96-mtb-bicikl-brdski-rog-joma-volt.jpg

 

Sva tehnologija i koju smo nabrojali na Procaliber 6 modelu dolazi i na Procaliber 9.6 modelu. Razlika je u materijalu okvira koji je ovdje napravljen od najčvršćeg i najkrućeg OCLV karbona. Naglašavamo da bez obzira odlučili se na aluminijski ili karbonski model imate doživotnu garanciju na okvir, dvije godine na sve Bontrager dijelove i jednu godinu na sve ostale dijelove. 

 

cross-country-procaliber-96-mtb-bicikl-brdski-rog-joma.jpg

 

Osim karbonskog okvira, s ovim modelom dobit ćete i jači model prednje suspenzije, Rock Shox Recon Gold RL.

 

CANNONDALE SCALPEL Si 4

 

Kada staze po kojima se vozite postanu poput 'rollercoastera' tada cross country modeli s dvije suspenzije dolaze do izražaja. Cannondale Scalpel godinama sjedi na samom vrhu u ovoj klasi. Superiornost Scalpel geometrije dokazana je na mnogim velikim utrkama poput Absa Cape Epica, Svjetskog kupa u cross countryju te ostalim velikim utrkama u maratonu. 

 

cross-country-maraton-bicikl-mtb-scalpel-rog-joma-2019.jpg

 

Ono po čemu Scalpel Si modeli odskaču od konkurencije je upravo sam integracija cijelog bicikla: 

-      prednja suspenzija, Lefty koja je od ove sezone još lakša, kruća i ima bolji rad – Lefty Ocho

-      Ai – asymmetric integration koji je zaslužan za kratki 'chainstay' unatoč 29er kotačima – povećana agilnost i upravljivost, a bez narušavanja držanja gripa i 'mud clearancea'

-      LOCKR Pivot System – osovina koja je zaslužna da se prilikom zaključavanja stražnje suspenzije obje strane stražnjeg trokuta ponašaju kao da su jedan čvrsti dio. Time je smanjena ukupna težina,  a vama daje osjećaj da je bicikl čvrst kao kamen kad ga zaključate. 

-      bez obzira na to što je riječ o biciklu s dvije suspenzije, unutar glavnog trokuta na okviru ima dovoljno mjesta za dva nosača bidona

-      doživotna garancija na okvir

 

Scalpel Si 4 okvir napravljen je od BallisTec Hi-Mod karbona. Prednja (Lefty Ocho) i stražnja suspenzija (RockShox Monarch RL) imaju 100mm hoda. Grupa mjenjača je Sram Eagle 1x12. Kotači su tubeless ready. 

 

scalpel-cannondale-brdski-bicikl-mtb-rog-joma.jpg

 

Mi znamo koliko je truda potrebno da bi se vozili s 'velikim dečkima' na cross country stazama i maratonima i zbog toga vam nudimo samo najbolje iz oba svijeta kad su u pitanju XC bicikli.

skrolaj na vrh