Coffee ride

Coffee ride
objavljeno: 30.06.2019.

 

U biciklističkom svijetu jedan od najpopularnijih napitaka definitivno je kava. Među profesionalnim ekipama gotovo da i nema vozača koji ne pije kavu. Na utrci poput Tour De France vozači zbog velikih napora dnevno u sebe unose i do šest šalica kave. I u dane odmora većina biciklista odradi laganu vožnju koju često nazivaju coffee ride. 

 

team-coffee-ride-rog-joma-trek-segafredo.jpg

 

KAVA (KOFEIN) POZITIVNO UTJEČE NA VAŠE PERFORMANSE

 

U posljednjem desetljeću rađene su mnoge studije u kojima se istraživao utjecaj kofeina na performanse u sportu. Njegov učinak pokazao se veoma efikasan posebno u sportovima izdržljivosti kao što je biciklizam. Kofein stimulira središnji živčani sustav tako da pomaže otpuštanju adrenalina zbog kojeg osjećamo da imamo više energije.  

 

Kofein tako utječe na percepciju samog sportaša omogućavajući mu da bude jači i brži. 

 

sprint-coffee-ride-rog-joma-trek-segafredo.jpg

 

KAVA (KOFEIN) POZITIVNO UTJEČE NA METABOLIZAM MASTI

 

Konzumacijom kofeina ubrzavamo metabolizam masti i tako čuvamo zalihe glikogena. Upravo zbog toga je kava kao napitak veoma popularna kao napitak u biciklizmu. Na dugim vožnjama ili utrkama kofein tako pomaže da biciklist bolje iskorištava svoje zalihe masti za konstantno dobivanje energije, a pri tome manje troši glikogen (koji se skladišti u jetri) koji kasnije u vožnji ili na utrci može biti iskorišten za veće napore kao što je sprint do cilja.

 

finish-coffee-ride-rog-joma-trek-segafredo.jpg

 

OD ZRNA DO ŠALICE

 

Biciklisti su jedni od sportaša koji veoma paze na količinu i kvalitetu nutrijenata koje unose u svoj organizam. Kvaliteta nutrijenata pretvara se kasnije u kvalitetno gorivo zahvaljujući kojem postižemo bolje rezultate. Uzevši u obzir da prosječan biciklist popije minimalno 2-3 šalice kave veoma je bitno da kava koju konzumiramo bude iz najkvalitetnije sorte kave

 

Danas jedini ponuđač kave na tržištu koji ima stopostotnu kontrolu nad cijelim procesom proizvodnje od uzgoja do gotove šalice espressa je Segafredo Zanetti

 

kava-coffee-ride-rog-joma-trek-segafredo.jpg

 

Segafredo Zanetti na vlastitim plantažama u Brazilu i Kostariki uzgaja najkvalitetnije sorte kave. Postoji cca 70 različitih vrsta od kojih su najpoznatije Coffea arabica Coffea canephora (ovdje se ubraja varijanta robusta). Arabica ima intenzivnu aromu te ugodan i prodoran okus s manjim udjelom kofeina. Robusta ima izraženiji i puniji okus s većim udjelom kofeina.

 

Proces proizvodnje uključuje:

 

-      uzgoj

-      berbu - primjenjuju se dvije metode branja: picking i stripping

-      obradu - zrna kave koje se u obliku sjemenki nalaze u plodu, odvajaju se uz pomoć dvije metode: suhe i mokre obrade

-      probiranje - nakon berbe plodovi se moraju probrati kako bi se uklonile eventualne nepravilnosti i nečistoće

-      mješavinu - umijeće miješanja krije se u pravilnom doziranju različitih sorti sirove kave kako bi se postigao željeni okus

-      prženje - tijekom postupka prženja kemijskim se postupkom oslobađaju aromatične tvari odgovorne za okus i aromu kave

-      mljevenje - koliko fino ili grubo samljeti kavu ovisi o njenoj namjeni: fino mljevena kava za aparat za espresso, srednje grubo za džezvu, grubo za aparat za filtar za kavu

-      pakovanje  - nakon prženja kava se mora odmah zapakirati jer kvaliteta pržene kave slabi u dodiru sa zrakom

 

KADA I KOJU KAVU POPITI ZA NAJBOLJE UČINAK?

 

Svatko od nas drugačije će reagirati na razne stimulanse pa tako i na kofein iz kave. Naša reakcija ovisit će o brzini našeg metabolizma. Tako će npr. jednom biciklistu biti dovoljno da popije kavu jedan sat prije utrke ili treninga, a drugom će trebati dva sata kako bi osjetio pozitivne učinke koje nudi ovaj čaroban napitak.

 

pre-coffee-ride-rog-joma-trek-segafredo.jpg

 

Osim što vam preporučujemo da prije svoje sljedeće vožnje popijete Segafredo Zanetti kavu evo i savjeta kakvu kavu bi trebali popiti:

 

-      prije vožnje: Dupli Espresso -  otprilike sadrži 185 mg kofeina, 6 cal, 0.4 g proteina, 0.8 g ugljikohidrata, 0.2 g masti

-      za vrijeme vožnje: Srednji Americano (espresso produžen s toplom vodom i malo obranog mlijeka) – otprilike sadrži 277 mg kofeina, 18 cal, 1.6 g proteina, 2.6 g ugljikohidrata, 0.3 g masti

-      nakon vožnje za brži oporavak: Srednja Moka (s punomasnim mlijekom) – otprilike sadrži: 75 mg kofeina, 301 cal, 10.7 g proteina, 57.4 g ugljikohidrata, 11.3 g masti

 

Uz vrhunsku kavu upotpunite svoj doživljaj vožnje na biciklu poput Trek Madone, modelu kojeg voze vozači ekipe Trek-Segafredo


madone_slr_disc_segafredo_coffee-ride-rog-joma-trek-segafredo.jpg


skrolaj na vrh