Stiglo je vrijeme za CIKLOKROS!

Stiglo je vrijeme za CIKLOKROS!
objavljeno: 25.10.2019.

 

U nedjelju, 27.10. očekuje nas prvo kolo nove Ciklokros lige Sjeverozapadne Hrvatske. Prvo kolo održat će se u Petrinji, a sveukupno je u najavi još 8 kola:

 

02.11.2019. – Šenkovec
09.11.2019. – Donja Voća
17.11.2019. – Zagreb
24.11.2019. – Sisak
01.12.2019. – Donja Pušća
15.12.2019. – Kutina
22.12.2019. – Novi Marof
26.01.2020. – Zagreb

 

ciklokros_rog-joma_cx_trail.jpg

 

Ciklokros

Ciklokros (CX) je specifična disciplina u svijetu biciklizma koja se vozi po off-road terenu. Ciklokros disciplina je kružni tip utrke koja se najvećim dijelom vozi po travnatim, blatnim ili pješčanim površinama, a veoma mali dio kruga može sadržavati i asfaltiranu površinu.

 

ciklokros_rog-joma_cx.jpg

 

Na stazi se često uz prirodne prepreke nalaze i umjetne prepreke visine do 40 cm. Dužina utrke definirana je vremenskim trajanjem, a vrijeme trajanja utrke ovisi o kategoriji – najmanje 30 min, a najduže do 60 min.

 

ciklokros_rog-joma_prepreka.jpg

 

S obzirom na to da je ciklokros jesensko/zimska disciplina utrke se održavaju bez obzira na vremenske uvjete. Ako na dan održavanja bilo kojeg najavljenog kola vidite kroz prozor padaline u obliku kiše ili snijega zapamtite da se utrka održava. 

 

ciklokros_rog-joma_cyclocross.jpg

 

Ciklokros kao disciplina zahtjeva i nešto drugačiju geometriju samog bicikla i opreme koja se koristi. Odmah ćemo napomenuti da je nastup na ciklokros ligi Sjeverozapadne Hrvatske moguć i na mtb biciklima za one koji nemaju gravel / cx bicikle

 

Ciklokros bicikli

Ciklokros modeli bicikala na prvu će mnoge izgledom podsjetiti na cestovne modele zbog izgleda kormila – tzv. dropbar. Međutim kada malo pobliže pogledamo geometriju CX bicikla uočit ćemo razliku u geometriji bicikla. Gornja cijev okvira nešto je kraća nego kod klasičnog cestovnog bicikla, a prednji kut vilice je otvoreniji za 1-1.5 stupanj. Razmak između osovina kotača kod CX modela je duži, a upravo zbog ovih razlika u geometriji okvira vozač ima više kontrole, stabilnosti i samim time bolju upravljivost u vožnji po off-road terenu.

 

ciklokros_rog-joma_upravljivost.jpg

 

Još jedna razlika koju svakako valja naglasiti je i nešto veća visina osovine pogona (BB) koja nam omogućava preskakanje prirodnih ili umjetnih prepreka bez bojazni da ćemo za iste zapeti zbog nisko postavljenog BB-a. 

Na CX biciklima uočavamo i veću širinu prednje i stražnje vilice koja nam omogućava korištenje guma do 38-40 mm širine. Po UCI pravilima maksimalna dopuštena širina guma na CX utrkama je 33 mm. Veća širina vilica ne samo da omogućava korištenje širih guma nego omogućava nesmetanu vrtnju kotača ako se na gumama nakupi veća količina blata i prljavštine. 

 

ciklokros_rog-joma_blato.jpg

 

Trek Boone 7 Disc 

Ovo je naš najlakši i najbrži CX bicikl. Njegova geometrija i IsoSpeed tehnologija omogućava vam brzu i udobnu vožnju preko prepreka, blata i pješčanih jama. Okvir bicikla napravljen je od laganog, a čvrstog 600 OCLV karbona, a precizno i brzo mijenjanje brzina omogućava bežična elektronika Sram AXS s 1x12 prijenosom. 

 

ciklokros_rog-joma_trek_boone_7.jpg

 

Trek Crockett 4 Disc

Ovo je ulazni model ciklokros bicikla, a svoju popularnost kod vozača postiže svojom višenamjenskom upotrebom. Okvir bicikla napravljen je od laganog i čvrstog 300 Series Alpha aluminija kojeg odlikuje napredna Invisible Weld tehnologija (revolucionarni postupak zavarivanja koji smanjuje težinu i povećava čvrstoću samog okvira, a pritom pruža fino podešene zavare koji estetski ostavljaju dojam kao na puno skupljim karbonskim okvirima).

 

ciklokros_rog-joma_trek_crockett_4.jpg

 

Prednja vilica izrađena je od karbona kako bi omogućila više amortizacije prilikom vožnje po off-road terenu. Grupa mjenjača je Sram Apex 1x11 što omogućava precizno, a jednostavno mijenjanje brzina. 

Višenamjensku upotrebu Crockett modela uočavamo zbog raznih mount-ova na okviru koji nam omogućavaju montažu blatobrana, stražnjeg nosača tereta pa ćete tako Crockett veoma lako preko tjedna pretvoriti u pravi commuting bicikl, a vikendima uživati u nezaboravnim pustolovinama. 

 

ciklokros_rog-joma_blatobrani.jpg

 

Cannondale SuperX

Ono što je SuperSix model kod Cannondalea na cesti to je SuperX model na ciklokrosu – zlatni standard kada je u pitanju lagana težina i čvrstoća, odličan grip te agilan osjećaj vožnje na spustu i na tehničkim dijelovima staze. 

 

ciklokros_rog-joma_superx.jpg

 

Uz pomoć Ai offset na pogonu SuperX okvir ima veoma kratak chainstay što mu omogućava odlična ubrzanja na kratkim usponima i u sprintovima kojih na ciklokros utrci ne nedostaje.

 

ciklokros_rog-joma_uphill.jpg

 

Također Ai omogućava više prostora na stražnjoj vilici čime se u blatnim uvjetima osigurava lakša vrtnja stražnjeg kotača. Za one pak koji osim u CX vožnjama žele uživati i na Gravel vožnjama više prostora omogućava i montažu 40 mm širokih guma

 

ciklokros_gravel_continental_terra_speed_rog-joma.jpg

 

Cannondale CAADX 

Kada spojite SuperX geometriju i CAAD karakterstike dobijete sve što vam je potrebno za vašu prvu vožnju na ciklokros biciklu. SmartForm C2 aluminij, OutFront Steering geometrija tehnologije su koje CAADX modelu daju karakteristike stabilnog bicikla na spustovima, a opet dovoljno agilnosti svugdje gdje je to potrebno.

 

ciklokros_rog-joma_cannondale_caadx.jpg

 

Kako vam CAADX ne bi bio neudoban na off-road vožnji pobrinut će se SAVE micro-suspenzija. Ovdje naravno nije riječ o suspenziji kakvu nalazimo na MTB biciklima već je riječ o dizajnu stražnjeg trokuta samog okvira koji omogućava bolju apsorpciju neravnina i rupa u vožnji. 

 

ciklokros_rog-joma_cannondale_caadx_save.jpg

 

Zahvaljujući aluminijskom okviru CAADX se osim za vožnju na ciklokros utrkama može veoma lako transformirati u vaš svakodnevni bicikl s blatobranima, nosačem tereta ili u bicikl s kojim ćete krenuti u all-road avanture

 

ciklokros_rog-joma_adventure.jpg

 

Bez obzira imate li već ili ne pravi ciklokros bicikl pozivamo vas da se okušate barem na jednom od najavljenih kola ciklokros lige s vašim mtb biciklom ili cestovnim biciklom na koji možete montirati nešto šire gume. Duljina utrke na ligi je 45 min + 1 krug što je idealno za intenzivnu aerobnu/anaerobnu aktivnost s kojom ćete održavati kondiciju koju ste marljivo skupljali u dosadašnjim mjesecima. 

skrolaj na vrh