Trek Dual Sport+ & Neko+

Trek Dual Sport+ & Neko+
objavljeno: 05.02.2019.

Ovi modeli bicikala poznati su nam još kao tzv. ‘hybrid’ modeli. 

 

Prednost bicikala iz hybrid kategorije je što vozačicama i vozačima pruža mogućnost odabira jednog modela bicikla za vožnju na više vrsta terena/podloge. 


Trek Dual Sport+ & Neko+ su e-Bike modeli već veoma popularnih Trek 'hybrid' modela Dual Sport & Neko. Sve prednosti ovih modela i dalje su tu samo uz još više zabave koju pruža vožnja na e-Bike biciklima. Uz to dodatna snaga koju Vam pružaju Dual Sport+ & Neko+ modeli omogućit će Vam odlazak na vožnje na koje se do sada niste usudili da li zbog manjka vremena ili kondicije. Neki će prednost ovih modela iskoristiti da se napokon maknu iz svakodnevne gradske gužve i ostave svoje 'ljubimce' na 4 kotača u garaži, drugi da otkriju nove prekrasne vidikovce u svojoj okolici, a treći će pak napokon imati dovoljno samopouzdanja da se vikendom pridruže vožnji prijateljima koji imaju 'brže i jače' noge i neće morati brinuti hoće li moći pratiti njihov tempo i pritom uživati u tom iskustvu.

 

ds-neko-plus-trail.jpg


S oba modela vrlo lako moći ćete iz gužve na gradskim prometnicama skrenuti na vožnju prema lokalnim neasfaltiranim stazama poput Savskog nasipa ili uređenih šumskih staza u parku poput Maksimira.

 

Trek Dual Sport+ & Neko+ modeli napravljeni su od veoma kvalitetnog aluminija koji nosi oznaku ‘Alpha Gold Aluminum’. Zahvaljujući veoma visokoj mogućnosti manipuliranja s materijalom poput aluminija, oba okvira krasi lagana težina te kvaliteta i trajnost. Upravo zbog toga Trek od samog početka na svim svojim modelima ima doživotnu garanciju na svaki okvir pa tako i na Dual Sport i Neko

 

Geometrija

 

Krenimo redom, prvo što nas kod ovih modela zanima je geometrija okvira. Oba modela imaju tzv. ‘neutral fit’. Ovakva pozicija vozačicu/vozača stavlja u idealnu poziciju u kojoj nećete biti preuspravljeni, a isto tako niti se naći u preagresivnoj poziciji. Takva pozicija omogućuje odličnu efikasnost prilikom potiska pedala, dok istodobno omogućuje veoma dobru vidljivost na okolinu u kojoj se vozimo bez da previše naprežemo vratne mišiće.  

 

ds-plus-position.png

 

Kod Dual Sport geometrije valja naglasiti da je gornja cijev okvira ('Top Tube') postavljena niže nego na ostalim modelima iz kategorije ‘hybrid’ bicikala. Niže postavljena gornja cijev okvira pruža vozaču puno više samopouzdanja ako se nađe u situaciji da neočekivano mora sići s bicikla. 

 

Neko model u odnosu na Dual sport  ima još nižu gornju cijev okvira (te ujedno jednu od najnižih gornjih cijevi okvira u svojoj klasi). S obzirom na to da su žene, u većini slučajeva, niže od muškaraca još niže postavljena gornja cijev okvira omogućuje im puno lakšu ‘stand-over’ poziciju (pozicija u kojoj se nalazite kad ne sjedite na biciklu nego se okvir bicikla, gornja cijev okvira, nalazi između Vašeg međunožja) te naravno još više samopouzdanja prilikom naglog kočenja i silaženja s bicikla u neočekivanim situacijama.


Neko u odnosu na Dual Sport ima i nešto kraći 'reach' (udaljenost od sjedala do hvata na upravljaču) kako bi ženskom spolu omogućio lakšu upravljivost i više udobnosti. Trek kao brend veoma puno pažnje posvećuje ženskom spolu pa ako negdje u specifikaciji pročitate oznaku 'WSD' ('Women Special Design') znat ćete da je riječ o biciklu ili dijelu opreme namijenjeno prvenstveno ženskom dijelu publike

 

Karakteristike i oprema

 

Kod karakteristika ova dva modela valja naglasiti kako upravo zahvaljujući 'WSD' tehnologiji Neko model dolazi opremljen sa sjedalom koje po svojim karakteristikama ima dizajn specifičan za žene (veća širina zbog širih kostiju zdjelice) te nešto zakrivljenijim volanom (bliži 'reach'). 

 

neko-plus-saddle.png

 

Sad dolazimo do dijela gdje ćemo Vam otkriti kako oznaka '+' u nazivu otkriva da je ovdje riječ o e-Bike modelima. Osim što Trek Dual Sport i Neko modele možete kupiti kao klasične 'hybrid' modele od sada ih nudimo u sve popularnijoj e-Bike kategoriji.

 

Uz dodatnu mogućnost kao što je električna asistencija, Vaša vožnja gradom, na posao ili otkrivanje novih šumskih puteva vikendom sada može postati još zanimljivija. Ako Vas je manjak samopouzdanja od savladavanja vožnje po lokalnim stazama udaljavalo od vožnje biciklom ili Vas je od odlazaka na posao biciklom udaljavala pomisao kako ćete doći umorni i znojni onda su ovo svakako bicikli za Vas

 

neko-plus-ride.png

 

Dual Sport+ i Neko+ opremljeni su Shimano STEPs električnom sustavom koji vam pomaže u vožnji sve do brzine 25km/h. Shimano-ov sustav karakterizira niža težina u odnosu na ostatak konkurencije pa stoga za razliku od e-Bike-ova čija masa nerijetko teži 25 ili više kg, Dual Sport+ i Neko+ mogu se pohvaliti ukupnom masom ispod 20kg.


Sam motor, snage 250W, nalazi se kod samog pogona čime je postignut odličan balans cijelog bicikla tijekom pedaliranja ili naginjanja u zavojima. Osim što je sam motor poprilično lagan u usporedbu na konkurenciju, odlikuje ga veoma tih način rada kao i osjećaj glatkog rada prilikom promjene brzine.


Baterija kapaciteta 418wH nalazi se na donjoj cijevi okvira čime ne narušava već spomenuti balans, a korisniku omogućava lagano uklanjanje baterije u slučaju da želi bateriju puniti odvojeno od bicikla (na poslu u uredu) ili dok je baterija na biciklu. Ujedno ovako postavljena baterija ne sprječava Vas da na stražnjem nosaču tereta nosite torbu s potrebnim stvarima za posao ili namirnice iz dućana. 

 

ds-plus-battery.png

 

Posebno želimo pohvaliti ekran koji dolazi uz STEPs sustav. Ekran se nalazi na sredini upravljača ispred Vas kako bi morali čim manje micati pogled sa situacije koja se dešava u prometu oko Vas ili na dijelu staze po kojoj se vozite. Ekran nakon vožnje možete vrlo lako skinuti bez upotrebe ikakvog alata što Vam omogućuje da ga lako ponesete sa sobom kad negdje parkirate bicikl. Ekranom upravljate pomoću ručice koja se nalazi na lijevoj strani upravljača umjesto prednjeg mjenjača. Tako nikad ne morate micati ruke s upravljača kako bi upravljali funkcijama ili načinu rada koji nudi e-Bike - #SafteyFirst.

 

Na ekranu će Vam biti vidljivo u kojem od 4 moguća načina rada koristite električnu asistenciju: bez asistencije'economic' asistencija, 'normal' asistencija ili 'high' asistencija. Osim što ćete znati u kojem modu asistencije se nalazite ovisno o statusu baterije uz svaki mod pisat će Vam i koliko još kilometara možete napraviti prije nego bateriju morate staviti na punjenje. Punjenje prazne baterije traje sveukupno 4h. 

 

ds-neko-plus-display.png

 

Uz Shimano e-Bike sustav, oba modela opremljena su Shimano Deore mjenjačima. Riječ je o stražnjoj ručici mjenjača i stražnjem mjenjaču sa Shimano Shadow Plus tehnologijom. Ova tehnologija omogućava bolju napetost lanca čime se sprječava preveliko poskakivanje lanca, a samim time i preciznije mijenjanje brzina. Ovo će naročito biti korisno tijekom Vaše vožnje u prirodi

 

ds-neko-plus-shadow.png

 

Oba modela opremljena su veličinom kotača 700c. Veliki kotači omogućavaju puno udobniju vožnju i lakše prelaženje preko prepreka bilo da se vozite na neasfaltiranim stazama ili naiđete na loše dijelove asfaltirane ceste. Bontrager LT2 vanjske gume dimenzija 700x38 pružaju vam dovoljno brzine za urbanu gradsku 'džunglu', a s druge strane dovoljno gripa i sigurnosti kad vas put navede na neasfaltirane staze.

 

Za dodatnu udobnost prilikom vožnje pobrinut će se i prednja suspenzija koju po izboru možete zaključati/otključati.

 

Upravo kombinacija svega navedenog, lagan i kvalitetan okvir, 700c kotači, prednja suspenzija i električna asistencija, čine ova dva modela sposobnim da vas vode u bilo koje avanture bilo gradskim i asfaltiranim prometnicama ili stazama kroz prirodu

 

ds-neko-plus-tyre.png

 

Oba okvira opremljena su 'internal cable routing' tehnologijom koja pruža puno ljepši i 'čišći' dizajn cijelog bicikla, a uz to štiti vaše bužire i sajle od oštećenja i bržeg trošenja koje zna biti uzrokovano lošijim vremenskim uvjetima.

 

ds-neko-plus-cables.png

 

Kako bi vožnja u bilo kakvim situacijama bilo potpuno sigurnaShimano hidraulične disk kočnice s veličinom rotora od 160mm na oba modela pobrinut će se da sigurno i efikasno kočite u svim vremenskim uvjetima i na svim površinama. 

 

ds-neko-plus-hydraulic.png

 

Oba modela podržavaju nadogradnju poput ugradnje stražnjeg nosača teretai/ili blatobrana. Obje mogućnosti mogu biti veoma korisne za one kojima bicikl može poslužiti za prijevoz opreme kojom se redovito koriste ili za one koji ne žele da im vremenski uvjeti, vlažne ceste utječu na izbor vožnje biciklom.

 

ds-neko-fenders-rack.png

 

Ako poželite u slobodno vrijeme obradovati svoje najmlađe oba modela podržavaju i mogućnost vučenja prikolica za bicikle. U ovim situacijama gotovo smo sigurni da Vam neće biti žao što ste se odlučili na bicikl s električnom asistencijom, naročito ako Vas mališani nagovore da ih vodite na vidikovac poput onog u Maksimiru. 

 

ZAKLJUČAK 

  • Lagani, električni hybridni bicikli jednako sposobni za vožnju gradom ili vožnju u prirodi
  • 700c kotači pružaju odličan okretni moment na asfaltiranim i neasfaltiranim podlogama
  • Odlična Shimano Deore grupa sa Shadow Plus tehnologijom smanjuje poskakivanje lanca i time pruža tiši i precizniji rad, a Shimano hidraulične disk kočnice pružaju dovoljno samopouzdanja i sigurnosti prilikom kočenja
  • Shimano STEPs sustav je veoma pouzdan, tiho radi, baterija troši manje energije nego konkurencija

Baterija i ekran koji se mogu lako i brzo odvojiti s bicikla, 'quick-release' zatvarači kotača čine ova dva modela jednostavnim za transport

 

Ako Vas još samo dojam uživo dijeli između odluke kupovine ovih modela uputite se jednu od naših poslovnica ili 'bacite' oko na webshop i naše ljubazno osoblje će Vas približiti jedan korak bliže Vašem biciklu iz snova. 

 

ds-plus.png

 

Trek Dual Sport+ Specifikacije


Težina bicikla: 19.5 kg 

Težina baterije: 2.67 kg 

Težina motora: 3.19 kg 

Okvir: Aluminum Alloy 

Veličina okvira: 15 in (38.1 cm)17.5 in (44.45 cm)20 in (50.8 cm)22.5 in (57.15 cm)

Boja okvira: Matte Black with Red Accents 

Prednja suspenzija: SR Suntour NRX DL Spring Suspension, 63 mm Travel, Compression Clicker with Lockout, Preload Adjust, Hydraulic Lockout, 100 mm / 9 mm Skewer with Quick Release 

Grupa mjenjača: 10 Speed 1x10 Shimano Deore RD-M615 GS Derailleur with Shadow Plus One-Way Clutch, Shimano CS-HG50 Cassette 11-36T,

Ručica mjenjača: Shimano Deore SL-T610 Triggers on Right 

Pogon: Shimano Alloy 170 mm Length Crank Arms, 44T Chainring with Plastic Guide 

Pedale: Wellgo C015 Aluminum Body, Aluminum Cage 

Headset: FP-H825PL, 1-1/8" Threadless, Black 

Lula: Bontrager Elite Stem, 90 mm Length, 7° Rise, 31.8 mm Clamp Diameter, One 20 mm Headset Spacer, One 10 mm Headset Spacer 

Kormilo: Bontrager Approved Lowriser, 600 mm Length, 31.8 mm Clamp Diameter, 15 mm Rise, 9° Bend, 4° Upsweep, Blast Anodized Black 

Kočnice: Shimano Deore M355 Hydraulic Disc with 160 mm Rotors, Shimano 3-Finger Levers with Adjustable Reach 

Gripovi: Bontrager Satellite Elite, Ergonomic Rubber, 130 mm Length, Lock On, Grey with Black Clamps 

Sjedalo: Bontrager Nebula H1, Black 

Cijev sjedala: Bontrager Aluminum Alloy, 31.9 mm Clamp, 8 mm Offset 

Obruči: Bontrager Approved TLR Disc 700c, Aluminum Alloy, Double Wall, 32 Hole, Black 

Žbice: Stainless Steel, 14G, Black with Nipples 

Vanjske gume: Bontrager LT2 Hard-Case Lite, 700 x 38c  

Dodatna oprema: Bontrager Integrated Chainstay Mount Kickstand, ABUS Battery Locking Core 

Ostalo: Locking Removable Battery Pack, 3.1 Amp 1.7 Pound Charger with Adapter Dongle, 11.6 Amp Motor Controller, KMC X10e Chain

 

neko-plus.png

 

Trek Neko+ Specifikacije


Težina bicikla: 19.27 kg 

Težina baterije: 2.67 kg 

Težina motora: 3.19 kg

Okvir: Aluminum Alloy 

Veličina okvira: 14 in (35.56 cm)16 in (40.64 cm)18 in (45.72 cm)

Boja okvira: Metallic Black Pearl with Blue and Grey Accents 

Prednja suspenzija: SR Suntour NRX DL Spring Suspension, 63 mm Travel, Preload Adjust, Hydraulic Lockout, 100 mm / 9 mm Skewer with Quick Release 

Grupa mjenjača: 10 Speed 1x10 Shimano Deore RD-M615 GS Derailleur with Shadow Plus One-Way Clutch, Shimano CS-HG50 Cassette 11-36T

Ručica mjenjača: Shimano Deore SL-T610 Triggers on Right 

Pogon: Shimano Alloy 170 mm Length Crank Arms, 44T Chainring with Plastic Guide 

Pedale: Wellgo C015 Aluminum Body, Aluminum Cage 

Headset: FP-H825PL, 1-1/8" Threadless, Black 

Lula: Bontrager Elite Stem, 80 mm Length, 7° Rise, 31.8 mm Clamp Diameter, One 20 mm Headset Spacer, One 10 mm Headset Spacer 

Kormilo: Bontrager Approved Lowriser, 600 mm Length, 31.8 mm Clamp Diameter, 15 mm Rise, 9° Bend, 4° Upsweep, Blast Anodized Black 

Kočnice: Shimano Deore M355 Hydraulic Disc with 160 mm Rotors, Shimano 3-Finger Levers with Adjustable Reach 

Gripovi: Bontrager Satellite Elite, Ergonomic Rubber, 130 mm Length, Lock On, Grey with Black Clamps 

Sjedalo: Bontrager H1 WSD, Black  

Obruči: Bontrager Approved TLR Disc 700c, Aluminum Alloy, Double Wall, 32 Hole, Black 

Žbice: Stainless Steel, 14G, Black with Nipples 

Vanjske gume: Bontrager LT2 Hard-Case Lite, 700 x 38c  

Dodatna oprema: Bontrager Integrated Chainstay Mount Kickstand, ABUS Battery Locking Core 

Ostalo: Locking Removable Battery Pack, 3.1 Amp 1.7 Pound Charger with Adapter Dongle, 11.6 Amp Motor Controller, KMC X10e Chain

skrolaj na vrh