Enciklopedija čišćenja bicikla

Enciklopedija čišćenja bicikla
objavljeno: 29.06.2022.

Kod čišćenja bicikla važno je znati redoslijed radnji otkuda krenuti. Za pretpostaviti je da ćemo prvo krenuti s čišćenjem dijelova koji su najmasniji odnosno najprljaviji. 

 

1. Čišćenje lanca, kazete i pogona

 

Kompletan pogonski dio pošpricajte sa sredstvom za čišćenje lanca i pogonskih dijelova. Prije upotrebe samo dobro potresite bocu kako bi aktivirali njenu formulu. Pošpricajte kompletan pogonski dio i ostavite 2 minute prije nego počnete s četkanjem lančanika.

 

Za efikasnije čišćenje lanca preporučujemo vam upotrebu čistača lanca. Muc-off čistač lanca ima 120 kontaktnih točaka koje će dubinski i do najsitnijih detalja očistiti i najprljavije lance - naravno uz pomoć formule iz Muc-off Drivetrain Cleanera.  

 

Nakon što ste sve detaljno očistili isperite sa laganim mlazom vode.

 

slide_1.jpg

 

2. Čišćenje okvira i ostatka dijelova na biciklu

 

U drugom koraku laganim mlazom vode namočit ćemo ostatak bicikla. Sada ćemo okvir i ostale dijelove bicikla pošpricati sa sredstvom za čišćenje bicikla – Nano Tech Bike Cleaner. Za razliku od sredstva za čišćenje iz vaše kuhinje (Čarli i slični proizvodi) ova formula je u potpunosti sigurna za sve površine i neće naštetiti ležajima, sajlama i bužirima ili paknama od kočnica. 

 

Uz pomoć seta četki koje imate na raspolaganju prođite sve dijelove bicikla kako bi maknuli nakupljenu prljavštinu i masnoću. 

 

Sad bicikl ostavite nekoliko minuta da formula iz Nano tehnologije odradi svoje i zatim laganim mlazom isperite cijeli bicikl (pokušavajte čim manje direktan mlaz vode usmjeravati prema ležajima od vilice i pogona). 

 

Nakon što ste isprali bicikl uzmite čistu suhu krpu i pokupite sav ostatak vode, kapljica koji se zadržao na biciklu. 

 

Na kraju uz pomoć Disc Brake Cleanera očistite kočione pakne i rotore. Ova jedinstvena formula brzo uklanja bilo kakvu nakupljenu prašinu ili masnoću, a uz to ima svojstvo da hidratizira kočione pakne čime se reducira zvuk 'škripanja' prilikom kočenja, produžuje vijek trajanja pakni i poboljšavaju performanse kočenja. 

 

slide_2.jpg

 

3. Zaštita bicikla nakon pranja

 

Iako bicikl sada izgleda potpuno čisto, uz pomoć sljedećih koraka dodatno ćete zaštiti vaše dijelove, produžiti im vijek trajanja, a ujedno i svom biciklu dodati sjaja i svježine da će drugi pomisliti kako ste kupili novi bicikl. 

 

Sprej Bike Protect sadrži idealnu formulu uz pomoć koje ćete ukloniti bilo kakve ostatke vlage na biciklu i tako spriječiti pojavljivanje korozije. Idealan je za nanošenje po okviru bicikla, kazeti, lancu. Ovaj sprej nemojte nanositi na gume od bicikla i kočione površine zbog ulja kojeg sadrži u svojoj formuli. 

 

Česta upotreba ovog spreja ostavlja zaštitni sloj na okviru bicikla zahvaljujući kojem će se nova prljavština teže primiti na bicikl, a prilikom sljedećeg pranja čišćenje će biti brže jer će se nakupljena prljavština lakše skidati. 

 

Ako vaš okvir ima boju s 'matt' sjajem sprej poput Matt Finish ostavit će nakon nanošenja zaštitnu površinu koja nije ljepljiva i ne sjaji. 

 

Sljedeći u nizu sprej koji Muc-Off ima u svojoj ponudi je tzv. MO-94. Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj formuli MO-94 brzo i efikasno uklanja nakupljenu vlagu te u isto vrijeme podmazuje i ostavlja dugotrajni zaštitni sloj koji sprječava pojavljivanje korozije. Upravo zbog ovakve formule možete ga osim za primjenu na biciklu koristiti i za vrata koja škripe, zahrđalu bravu ili pak za pomoć pri otpuštanju 'zapeklog' vijka. 

 

Imate kod kuće bicikl s prednjom, stražnjom suspenzijom? Sprej Silicon Shine ne samo da će vašem okviru povratiti onaj tvornički sjaj već će pomoći u smanjenu trenja prilikom rada prednje ili stražnje suspenzije. Uz to isto tako ostavlja zaštitni sloj koji štiti vaš bicikl od nakupljanja prljavštine i nastanka korozije. 

 

slide_3.jpg

 

Nakon upotrebe bilo kojeg od ovih sprejeva čistom krpom obrišite ostatak koji je ostao nakon nanošenja.  

 

4. Podmazivanje lanca

 

Zadnji ali nimalo manje bitan korak je podmazivanje lanca. Na izbor imate nekoliko vrsta ulja za lanac.

 

Odaberite ulje ovisno o uvjetima u kojima se vozite. Ako bicikl koristite samo kad je vani sunčano i suho vrijeme izaberite suhu formulu.  

 

Ako bicikl vozite i kad je vani mokro ili pada kiša obavezno koristite formulu za mokro vrijeme.

 

Ulje na lanac nanosite tako da pedale okrećete u suprotnom smjeru i da vam ulje kapne na svaku kariku lanca.

 

slide_4.jpg

 

Nakon nanošenja pričekajte minimalno 15min prije nego krenete na vožnju. Za najbolje rezultate preporučeno je da bicikl tako ostavite da odstoji preko noći. 

 

S ovakvim načinom održavanja bicikla povećat ćete performanse u vožnji vašem biciklu čime ćete i vi biti brži i sigurniji. Ujedno će vam i svi dijelovi na biciklu trajati duže pa ćete posjete biciklističkom servisu svesti na minimum. 

skrolaj na vrh