Biciklom kroz sezonu padajućeg lišća: par savjeta za predane bicikliste

Biciklom kroz sezonu padajućeg lišća: par savjeta za predane bicikliste
objavljeno: 22.09.2017.

Jesen u meni caruje... o zašto nemam blatobrane! (zapjevajte malo na Parni valjak).

 

Ljeto je gotovo, da vas i službeno obavijestimo. Nema više preznojavanja na biciklu, mazanja kremom za sunčanje i ispijanja litara vode.

 

Sunčani jesenski dani idealni su za duge vožnje biciklom. Priroda je prekrasna i puna toplih boja otpalog lišća, no istovremeno su jesenska pedaliranja i mali izazov. Pogotovo ako ste predani biciklist koji svaki dan do posla pedalira.

 

Promjene vremena: dobra odjeća

 

Tijekom sunčanog popodneva temperatura je dovoljno visoka da se slobodno vozimo u lagnoj majici, a jutarnji odlasci na posao uključuju jaknu pa čak i rukavice bez prstiju (ako jurite ulicama). 


Da, te razlike u temperaturi doista su dosadne. Jedino što vam možemo preporučiti je stavljanje slojevite odjeće i dovoljno veliki ruksak u kojeg sve to stane kada se popodne vraćate kući.


Jesen donosi promjene: manje sunčanih sati

 

Dani postaju sve kraći. Ako krećete na posao nešto prije sedam sati već ste primijetili kako su jutra postala mračna

Jutarnji promet je posebno zeznut jer je gust, a većina vozača još nije popila kavu i progledala kako spada. Što vas kao biciklista čini izuzetno ranjivim.

Jesensko jutro na biciklu, potrebne su i lampice Jesenska jutra počinju biti tmurna, dobra ideja su lampice za veću vidljivost

 

Zato, nikako ne zaboravite na jutarnje osvjetljenje, Ono je obavezno po zakonu za vrijeme smanjenje vidljivosti.
Na nosač prtljage zato postavite crvene bljeskalice kako bi bili što uočljiviji.

 

Uz to, nosite fluorescentnu odjeću koja je vidljiva u mraku. Ili barem stavite reflektirajuće trake i prsluk. Sve te svjetleće stvarčice možete naći i kod nas ;)


Suho na biciklu: obrana od kiše

 

Jesen je ono mokro doba godine kada su kiše najnormalnija prirodna pojava. Čak i dani koji su počeli sunčano mogu završiti mokro. Pratite prognozu i pripremite se. 

 

Oni koji se svakodnevno voze na biciklu znaju jedno: “Ne postoji loše vrijeme za vožnju biciklom, postoji samo loša odjeća”.

 

Kad smo već kod loših vremenskih uvjeta, mala digresija. Znate li koji narodi najviše vremena provode na otvorenom i u prirodi? Skandinavci :) A njima je, prema našim mjerilima, uvijek hladno.

Za kišne dane nabavite biciklističke kabanice i nepromočive ruksake.

 

Bez mokrih crta na leđima i pažljivo kroz lišće

 

Još nemate blatobrane? Pa zašto pobogu? Vožnju bez blatobrana mogu si priuštiti samo sportaši kojima bi blatobrani mogli utjecati na rezultate. 

Bez blatobrana mogu se voziti samo profići
Bicikl bez blatobrana je mokri luksuz rezerviran za profiće


Za sve koji se voze na posao ili do grada, blatobrani su obavezni. Leđa će vam biti čista baš kao i bicikl.

 

Također, na biciklističkim stazama ili uz cestu tijekom jeseni moguće su hrpe lišća koje na kup znaju staviti lokalni komunalci. Iako vam se možda čini zanimljivo biciklom se zaletjeti u hrpu (iz nekog djetinjastog razloga), nemojte to činiti - možda je usred lišća koja grana ili rupa.

 

Naviknite se na promet

 

Jesen je kraj sezone godišnjih odmora. I početak školske godine, a i mališani kreću u vrtić. Kakve to veze ima s vama i s vožnjom biciklom? Pa velike, pogotovo ako prolazite kraj vrtića i škola. Više ne možete lagodno koristiti onu prečicu preko školskog dvorišta, a i promet je povećan.
Tu vam ništa ne može pomoći osim povećanog opreza.

 

Nadamo se da ćete se dobro provozati kroz jesen :)

A sve što vam treba kako bi ostali suhi, nađite u Rog Jomi.

 

skrolaj na vrh