5 razloga zašto bi okorjeli biciklisti trebali voljeti električne bicikle

5 razloga zašto bi okorjeli biciklisti trebali voljeti električne bicikle
objavljeno: 09.11.2018.

Biciklisti su oduvijek međusobno bili poprilično složni. I premda je njihova zajednica velika, imaju različite poglede na svijet, kreću se u različitim krugovima i rade različite poslove, jednoglasno će se složiti u svojem mišljenju oko električnih bicikala. Oni definitivno nisu to za što su se oni godinama borili.

 

Gunđat će o tome kako su gradske ceste i ulice napokon uređene i prilagođene njima, a počeli su ih puniti prebrzi i “umišljeni” vozači električnih bicikala. Gunđat će o tome kako električni bicikli ne mogu zamijeniti "obične" i kako njihovi vozači nikad neće osjetiti bliskost sa svojim biciklom kao što je osjećaju oni.

 

Gunđat će kako su električni bicikli dobri jedino za osobe koje imaju poteškoća s okretanjem pedala, dok ostalima neće pomoći u promicanju zdravog načina života i tvrdit će kako nema veće sreće nego kada vlastitim snagama postigneš uspjeh.

 

ljubav-bicikli.jpg

 

Sve je to u redu i mi se potpuno slažemo s tvrdnjom da su preznojena majica i postignuće cilja vlastitim naporima najveći uspjeh svakog individualca, ali treba dati priliku i električnim biciklima. Uskoro će ih biti pune ulice, a naša je želja da i oni budu dio biciklističke zajednice.

 

Zato vam dajemo 5 fantastičnih razloga da ih zavolite i štoviše, poželite imati jedan e-bike u svojoj kolekciji.


1. Mnogo toga zajedničkog


Vozači bicikala imaju mnogo toga zajedničkog, a svi su na ulicama iz istog razloga. Razmišljaju na isti način kako bi omogućili bolji život i svježiji zrak budućim generacijama svejedno radi li se o električnom biciklu ili onome koji se pokreće vlastitom snagom. Oba izbora su ekološka.

 

Bicikli su tu da transformiraju našu sadašnjost i budućnost u zdravu okolinu. Oni pružaju alternativu automobilu i korištenju javnog prijevoza u cilju da svima bude bolje. Osim toga, rentanje bicikla je puno jeftinije od rentanja automobila, pa i oni koji posjete našu zemlju kao turisti mogu također uživati u našim gradovima bez da štete domaćem stanovništvu dodatnim ekološkim onečišćenjem.


2. Električni bicikl i kradljivci


Još jedan razlog zbog kojeg se isplati nabaviti električni bicikl je smanjen rizik od krađe. Tako nitko neće moći uništiti ljubav i stati na put između vas i vašeg metalnog ljubimca.

 

U Hrvatskoj je krađa bicikla još uvijek u malim omjerima, no u velikim svjetskim gradovima poput New Yorka bicikli nestaju na doslovno svakom uglu. Koliko god napredna bila policija u svojim istraživanjima, a proizvođači u-locka, lokota i ključeva inovativniji, kradljivaca će uvijek biti.


kradja-bicikla-lokot-kljuc.jpg

 

Električni bicikli imaju mogućnost spajanja na mobilnu aplikaciju koja služi za:

• otključavanje bicikla prije pokretanja,

• moguće je ugraditi i GPS i pratiti signal pa čak i

• uključiti alarm protiv krađe.

 

E-bicikl sigurno ćete parkirati i bez straha otići na kavu u grad. Mobilni telefoni spasit će vas od krađe i spriječiti kradljivce da naprave to ružno i kazneno djelo.


3. E-bicikli prate ritam

 

Električni bicikli nisu samo za vožnju po gradskim ulicama. Gdje god išli i kojim god tereom prolazili, oni čine vožnju sigurnom i spretnom. Tako kod uspinjanja ili spuštanja nizbrdo ne trebate razmišljati u koju brzinu staviti ili kojom brzinom okretati pedale.

 

E-bicikl pruža mogućnost istraživanja onima koji nisu do kraja u treningu, a ipak žele čitav dan provesti na svježem zraku. S takvim biciklom nema više straha da vaše noge neće izdržati do cilja. Možete se slobodno uputiti na izlet s društvom biciklista koje često trenira i ima više snage.

 

Da, biciklisti su baš odlično društvo, pa zašto ne bi svatko uživao u njemu, zar ne? :)


4. E-bicikli su sigurni

 

Biciklističko društvo najčešće broji više muškaraca nego žena iako žene voze bicikle otkad su izumljeni. Ipak, neke biciklističke discipline poput mountain bikinga još su uvijek rezervirane za muškarce, dok je broj članica nježnijeg spola u tom sportu mnogo manji.

 

biciklisti-zena.jpg

 

Razlog tome je nesigurnost i strah od rizika koji žene osjećaju na spomen ovakvih disciplina biciklizma. Vjerovali ili ne, i električni bicikli smiju na brdovito tlo te su također predviđeni za brdski biciklizam. Imaju široke gume, dobre amortizere na ovjesu i prednjim vilicama te kočnice koje vožnju čine zaista sigurnom.


5. E- bicikl čuva zdravlje

 

Još jedan mit koji se širi među vozačima bicikala bez električnog pogona je nemogućnost tjelovježbe na e-biciklu. Zapravo je uz e-bike vrlo lako trenirati pa čak i gubiti kilograme te smanjiti razinu stresa.

 

Električni bicikli koje su proizvele kompanije Trek i Brezzer jednostavno su i praktično rješenje za sve koji se žele baviti sportom. Naime, električni bicikli imaju mogućnost kombiniranja vožnje s električnim pogonom bicikla, ali i pogonom vlastite snage. Tako on ima istu svrhu kao i ostali bicikli pa je na njemu moguće trenirati.


Osim fizičke snage, električni bicikli osnažuju i mentalno stanje. I kada niste u najboljoj fizičkoj spremi, a vožnja vas opušta i put vas zove, električni bicikl je tu da spasi stvar i opusti moždane mišiće te napuni tijelo novom i boljom energijom.

 

bicikl-zajednica-ljuvaci.jpg

 

Biciklisti su oduvijek bili odlična ekipa i postoji milijun razloga da ih se zavoli, no vrlo je važno da i oni zavole zajednicu koja polako postaje dio njih. Naime, prodaja električnih bicikla strelovito raste u svim europskim zemljama stoga je nesumnjivo da će ih na našim ulicama biti sve više.

 

Dajte im priliku, mi znamo da to možete! :)

 

Vaša Rog Joma

 

skrolaj na vrh