Trek Fuel EXe – Početak nove ere

Trek Fuel EXe – Početak nove ere
objavljeno: 02.02.2023.

 

Trek je za novu sezonu predstavio potpuno novi eMTB model pod nazivom Fuel EXe.

 

Trek Fuel EXe – Početak nove ere

 

Za razliku od veoma popularnog modela, Trek Rail, koji koristi Bosch Performance CX tehnologiju i sustav za električnu asistenciju,  Fuel EXe modeli koriste potpuno novi TQ HPR50 motor koji je izuzetno tih, a i dalje pruža asistenciju u vožnju.

 

Trek Fuel EXe – Početak nove ere

 

OSNOVNE KARAKTERISTIKE

Prilikom stvaranja Fuel EXe modela cilj je bio napraviti eBike koji će vozačima pružiti dovoljno asistencije da mogu uživati u svakoj vožnji, bez obzira na vrstu terena i nagiba koji je potrebno savladati uzbrdo, a da pritom imaju osjećaj kao da voze klasičan brdski bicikl kao što je to Trek Fuel EX. Upravo zato su Trek inženjeri „potegnuli“ za novim TQ HPR50 motorom koji je nevjerojatno tih (0.12tu – prilikom mjerenja tonalitetske jedinice bile su jedva uočljive), pruža asistenciju do 20mph, a ujedno ima snagu okretnog momenta od 50Nm.

 

Trek Fuel EXe – Početak nove ere

 

Baterija kojom se napaja cijeli sustav ima kapacitet od 360Wh što je po specifikacijama dovoljno za vožnju od 2-5h.

 

Trek Fuel EXe – Početak nove ere

 

Uz extender kapaciteta od 160Wh, koji se može dodatno kupiti, vrijeme vožnje produžuje se na 3-7.5h. Ono što isto valja naglasiti je da punjenje baterije do punog kapaciteta traje samo 2h.

 

Trek Fuel EXe – Početak nove ere

 

Fuel EXe jedan je od najlakših eMTB bicikala na tržištu zahvaljujući težini motora od samo 1.85 kg i ukupnom težinom cijelog sustava od samo 3.9 kg.

Već sada ovaj model se može pohvaliti priznanjima i ovacijama koje je dobio zahvaljujući svom dizajnu i inovacijama koje je donio u biciklistički svijet:

  • - priznanje za najbolji SL (superlight) eBike u 2022. od strane „Popular Science
  • - TQ HPR50 motor osvojio je nagradu za inovaciju godine u 2022. od strane Pinkbike biciklističkog portala – tri riječi najbolje opisuju ovaj novi motor: kompaktan, lagan i tih
  • - nagrada „The Design & Innovation Award 2023“ – ova nagrada je pečat i mjerilo postignuća za proizvode s najboljim učinkom u industriji bicikala. Prilikom odabira pobjednika uloženo je više od 6000 sati vremena od strane međunarodnih novinara, profesionalnih testnih vozača i stručnjaka iz biciklističke industrije.

 

Trek Fuel EXe – Početak nove ere

 

GEOMETRIJA

Geometrija Fuel EXe modela zasniva se na novoj šestoj generaciji (GEN 6) Fuel EX modela (ili možemo reći da se nova geometrija Fuel EX Gen 6 modela zasniva na Fuel EXe modelu s obzirom da je Trek prvo predstavio novi eMTB model, a zatim nakon njega novu generaciju Fuel EX modela).

Oba modela imaju prednju i stražnju suspenziju s hodom od 150 mm na prednjoj suspenziji, odnosno 140 mm na stražnjoj suspenziji. Novitet koji će se sviđati pojedinim vozačima je mogućnost kombinacije dimenzije dva različita kotača – 29“ i 27.5“ – ova kombinacija poznata je pod nazivom „Mullet“. Ova kombinacija biti će odabir onim vozačima koji žele iz Fuel EXe modela izvući još više okretnosti po zavojima.

 

Trek Fuel EXe – Početak nove ere

 

Već dobro poznata tehnologija koju Trek koristi na većini svojih full-suspension brdskih bicikala je Mino-Link. Uz pomoć ove tehnologije vozaču se pruža mogućnost podešavanja geometrije okvira kako bi bicikl imao bolje karakteristike u vožnji uzbrdo ili nizbrdo. Tako npr. na kutu vilice, tzv. „head angle“  možete brzim podešavanjem geometrije odabrati želite li voziti na kutu od 65.3° („High“ pozicija koja će vam biti bolji odabir za vožnju uzbrdo) ili na kutu 64.8° („Low“ pozicija koja će biti bolji odabir za vožnju nizbrdo).

Kut sjedenja („effective seat tube angle“) od 77° vozaču daje odličnu poziciju prilikom sjedenja za pedaliranje uzbrdo ili okretanje pedala na ravnim dionicama.

 

OSJEĆAJ U VOŽNJI

U kratkim crtama, Trek Fuel EXe pruža osjećaj vožnje poput agresivnog trail bicikla. Zbog svoje male težine, u usporedbi s ostalim eMTB modelima, ovdje nećete osjetiti potrebu da prije vožnje morate odraditi nekoliko treninga u teretani kako bi mogli s lakoćom upravljati biciklom.

 

Trek Fuel EXe – Početak nove ere

 

Brze tranzicije u vožnji prilikom naginjanja lijevo ili desno, podizanja bicikla od podloge na ovom modelu su kao da vozite klasičan trail bicikl.

 

Trek Fuel EXe – Početak nove ere

 

Ostat ćete iznenađeni koliko tiho radi TQ HPR50 motor, do te mjere da ćete prilikom vožnje zaista čuti prirodu oko sebe, a morat ćete se zaista koncentirati kako bi čuli zvuk motora (čak i kada iz njega izvlačite maksimalnu snagu).

Ručica za kontrolu električne asistencije nalazi se odmah pored gripova kako u vožnji nikad ne bi morali micati ruke s volana.

 

Trek Fuel EXe – Početak nove ere

 

Ekran za prikaz elegantno je integriran u gornju cijev okvira i na taj način vam je lako vidljiv i prilikom vožnje kada želite provjeriti status baterije ili bilo koji od drugih podataka vezan za vožnju.

 

Trek Fuel EXe – Početak nove ere

 

TREK FUEL EXE MODELI

Svi Trek Fuel EXe modeli dostupni su s karbonskim OCLV mountain karbonom na koji kao i na ostale TREK modele vrijedi doživotno jamstvo. Dostupni modeli su:

 

Trek Fuel EXe 9.5

 

Trek Fuel EXe – Početak nove ere

 

Trek Fuel EXe 9.7

 

Trek Fuel EXe – Početak nove ere

 

Trek Fuel EXe 9.8 XT

 

Trek Fuel EXe – Početak nove ere

 

Trek Fuel EXe 9.8 GX AXS

 

Trek Fuel EXe – Početak nove ere

 

Trek Fuel EXe 9.9 XTR

Trek Fuel EXe 9.9 XX1 AXS

skrolaj na vrh