Trčanje ili vožnja bicikla za oblikovanje tijela

Trčanje ili vožnja bicikla za oblikovanje tijela
objavljeno: 01.06.2018.

Odlučili ste poraditi na sebi i svom tijelu?


Zalihe masti koje su vas zimi grijale sada više nemaju smisla. Visoke temperature lakše se izdržavaju s manje masti  - logično.


Kako bi vaše tijelo mamilo poglede na plažama i bazenima diljem Lijepe Naše, a vaši društveni profili “izgarali” od #fit i #summerbody hashtagova predlažemo vam bicikliranje umjesto trčanja.


Trčanje i vožnja biciklom su izvrsni oblici tjelovježbe i uključuju rad velikog dijela ukupne mišićne mase.


Općenito govoreći, trčanjem ćete sagorjeti više kalorija po minuti u usporedbi s vožnjom bicikla, a to je zato što na biciklu sjedite. Povećanjem intenziteta vožnje možete premašiti energetsku potrošnju tijekom trčanja, a isto tako broj povreda na 1000 sati vježbanja manji je kod bicikliranja.


  •  • Trčanje - broj povreda na 1000 sati vježbanja - 11
  •  • Vožnja bicikla - broj povreda na 1000 sati vježbanja - 6


Pomislite li u samom startu kako je trčanje najbolji oblik tjelovježbe za oblikovanje tijela, propuštate mogućnost razmatranja drugih opcija. Stavite činjenice na vagu i isprobajte ostale oblike treninga.


Ako vodite bitku sa stalnim povredama, imate problema s hvatanjem kondicije, a koljena vam nisu u najboljem stanju - možda je baš vožnja bicikla vaš novi najbolji prijatelj.


Vožnjom bicikla poboljšat ćete izdržljivost i pokretljivost kukova i koljena, ojačat ćete mišiće stražnjice i nogu, a uz to mršavjeti - upravo ono što vam treba.


Bicikliranjem ćete postići vitku liniju ne opterećujući previše svoj organizam. Jači intenzitet treninga na biciklu pomoći će vam skinuti kilograme i ubrzat će oporavak od npr. upale pluća ili srčanih problema.


Koliko kalorija gubim bicikliranjem?


Bicikliranjem gubite kalorije


Žena prosječne težine (63 kg)  koja vozi brzinom 20 - 25 km/h sagorijeva do 480 kalorija u sat vremena. Ako vozi nešto brže, 30 - 35 km/h može izgubiti do 700 kcal, a vožnjom bržom od 35 km/h do 950 kalorija u sat vremena.


Muškarac prosječne težine (86 kg) za sat vremena okretanja pedala pri brzini od 20 km/h može sagorjeti nešto više, oko 500 kcal.


Želite li ubrzati metabolizam, a time brže trošiti unesenu hranu dovoljno je sat vremena bicikla dnevno, što stvarno nije puno za jako dobre rezultate.


Živite li desetak kilometara od posla možda bi mogli razmisliti o vožnji bicikla do radnog mjesta i natrag, a pola sata bicikliranja dnevno poboljšava srčane funkcije.


Vožnjom bicikla izgrađujete noge


Vožnjom bicikla oblikujete vaše noge


Pedale se okreću mišićima nogu - osim ako niste akrobat koji pedalira rukama :D


Jednom kada vam vožnja bicikla postane rutina u svoj dnevni raspored ste ubacili odličnu vježbu za noge.


  •  • Dok sjedite i okrećete pedale najveće opterećenje trpe kvadricepsi koji su najveći mišići gornjeg dijela nogu, a noge su lijepe ako su kvadricepsi na nivou.
  •  • Vožnjom bicikla u stojećem položaju aktivirate mišiće zadnje lože, zatežete i oblikujete i stražnji dio vaših nogu.
  •  • Najveći dio posla je na gornjem dijelu nogu, istina, ali i listovi su aktivni kod okretanja pedala.


Kombinirajte vožnju u sjedećem i stojećem položaju za maksimalni učinak bicikliranja, a osvajanje pokoje uzbrdice ili off-road dionica isplatit će se bržim nestajanjem kalorija.


Bicikliranjem oblikujete guzu

Ups! Smijemo li koristiti sinonime za stražnjicu?


Iako su kvadricepsi glavni mišići pokretači bicikla i najveći mišić u tijelu gluteus maximus ili stražnjica ima svoju ulogu.


Veliki dio snage koju koristimo za pedaliranje dolazi upravo od stražnjice, točnije gluteus maximusa dok gluteus medius i minimus, srednji i mali mišići stražnjice omogućavaju ravnotežu.


Samo se sjetite profesionalnih biciklistica i biciklista. Uvijek utegnuti u uska biciklistička odijela ne skrivaju svoje lijepo oblikovane pozadine.


Vožnja bicikla za ravniji trbuh


Bicikliranje i ravniji trbuh idu ruku pod ruku


Kao dijete ste naučili održavati ravnotežu na biciklu i sada vam to djeluje jako jednostavno, a jeste li zaboravili da za održavanje tijela mozak mora upregnuti mišiće cijelog tijela, a najviše mišiće torza pa tako i trbušnjake.


Što je teren po kojem vozite zahtjevniji i neravniji to je potreba za održavanjem ravnoteže veća i trošite više kalorija.


Postoje i načini kako bi još više opteretili trbušne mišiće: trudite se držati ih napetim ili otežajte održavanje ravnoteže podizanjem kukova sa sjedala.


Biciklizam nudi više opcija za početnike, povratnike nakon ozljeda,  ljude sa slabijim zglobovima i sve lijenčine koje se žele aktivirati i pritom izgledati cool, a i puno je zabavniji način gubitka viška kilograma od trčanja, ako nas pitate.


Najbolje rezultate ćete postići ako kombinirate vožnju bicikla s pravilnom prehranom i dovoljno odmora, kvalitetan san jako je bitan za postizanje rezultata.


Preopterećeni mišići vam neće donijeti ništa dobrog.


Započnite svoju biciklističku priču s Rog-Joma biciklom.

skrolaj na vrh