Je li širina gume presudna za brzinu?

Je li širina gume presudna za brzinu?
objavljeno: 22.02.2019.

Gume su postale vruća tema u biciklizmu, pogotovo kada je riječ njihovoj širini. Nekada se smatralo da su uže gume bolje i brže, a tu govorimo o širini od maksimalno 23mm do 19mm za one ekstra hrabre. Ali kao što to obično biva, vremena se mijenjaju i novi trendovi nalažu da gume trebaju biti šire i veće od onih standardnih 23mm.

Jedno je sigurno, široke gume su u modi. Zašto? Jer omogućuju udobniju vožnju s poboljšanim prianjanjem, bez značajnijeg smanjenja brzine.

 

blog-sirina-gume-1.jpg

 Ovisi li brzina o gumama?

Kada je brzina u pitanju, veličina guma doista je bitna. Ovisno o vrsti terena na kojem vozite, gume mogu imati golemi utjecaj na vaše iskustvo vožnje. Bilo da se bavite brdskim biciklizmom ili da biciklirate preko travnatog i šljunčanog terena, imati prave gume na svom ljubimcu ključno je za najbolje iskustvo vožnje ikad. No, uz gume, tu dolazi još mnogo faktora koje utječu na vašu brzinu prilikom vožnje.

 

blog-sirina-gume-mtb.jpg

Širina, debljina, tlak...

Samo zato što je određeni tip ili širina gume bila na vašem biciklu kada ste ga kupili, to ne znači da tako mora i ostati. Tko želi biti najbolji u svom hobiju, svakako će eksperimentirati prije nego što otkrije što je najbolje za njega :P

Važno je razumjeti veličinu guma

Svaka guma pruža malo drugačije iskustvo, a veličina i širina najviše utječu na to. U većini slučajeva, sa strane na gumi nalaze se brojke koje opisuju sve što vam je potrebno. Prvi broj je promjer gume. Drugi broj je širina gume.

Svi mi želimo biti dobri poput profesionalnih biciklista, jer naravno u svakom sportu postoje idoli koje ćemo pratiti i poput kojih želimo biti. U tome nema ništa loše, to nam može samo biti dodatna motivacija da postanemo još bolji.

No, kao što je već spomenuto, guma od 23mm više nije prvi izbor profesionalaca. Gume promjera 25mm počele su zamjenjivati gume od 23mm u profesionalnom sportu, a oni koji pokoravaju ceste svaki dan ponekad se odvaže i odabiru čak i šire.

 

Kako se gume ovisno o širini ponašaju na određenom terenu?

Deblje gume dizajnirane su tako da smanjuju kumulativni tlak i dodaju dodatnu kontaktnu površinu. Čak i kada je tlo prekriveno snijegom ili kad pada kiša, prianjanje i sigurnost će zasigurno biti veća ukoliko koristite šire gume. Šire gume neće tako lako proklizati ako je tlo mokro i neće popucati ako se nađu na zaleđenom terenu.

 

blog-sirina-gume-mokro_2019-02-22_11-06.jpg

 

 

Također su pogodne za vožnju pješčanim plažama i vožnju po blatnjavom terenu, naravno ako izaberete pravi profil gume.

Prednost je također što ne moraju biti jako napuhane, jer pružaju visoku udobnost i pri nižem tlaku u gumama.

Možda i jesu nešto skuplje od guma manjeg profila, no gledajte to kao dugoročniju investiciju, jer kada je guma šira, šansa za puknućem je manja.

Osnove su bitne: prednjom gumom održavate smjer i ravnotežu.

Stražnja guma i kotač imaju funkciju prijenosa snage i brzine. Kad biciklirate, napor pedaliranja prenosi se na stražnju gumu.

Ako ste biciklist početnik, šire gume su najbolji izbor za vas jer ćete postići bolji balans i steći ćete određenu sigurnost na biciklu.

Po čemu su šire gume brže?

Vrlo je jednostavno -  zbog kraćeg kontakta. Šira guma ima kratku i široku kontaktnu površinu, što rezultira boljim performansima prilikom skretanja, te se sva energija apsorbira i manje gubi, nego li je to slučaj kod užih guma. Ali, imajte na umu da je i tlak u gumama ključ za otključavanje ovog potencijala.

 

blog-sirina-guma-skretanje.jpg

 

Dakle, što je širina gume manja, potrebno je postaviti viši tlak. 25mm gumu potrebno je podesiti na oko 6,2 bara, što će zapravo pružiti isti otpor kotrljanja kao 23mm gume na 8,3 bara. Ako ste odabrali 28mm gumu, pritisak spustite na 5.5 bara. Tako ćete postići isti otpor kotrljanja kao i kod 25mm gume na 6,2 bara.

Osim poboljšanog otpora kod kotrljanja, široka guma pruža i veću udobnost tijekom vožnje, te je sposobna bolje upijati vibracije iz lošeg terena, što osigurava glatku vožnju, no tada dolazi do manjeg gubitka na brzini.

Neki tu značajku vide kao ograničenje, ali prilikom većih brzina i otpor je jednako bitan jer nitko ne želi pasti s bicikla i zaraditi nepotrebne ozljede. Dok uža guma ima manju rotirajuću težinu, tu karakteristiku moguće je prenijeti na gume šireg profila jer se iz dana u dan radi se na poboljšanju aerodinamičkog otpora, te tako šire gume sve češće zamijenjuju one uže.

Koju gumu odabrati?

Niti jedna guma nije savršena. Na umu je potrebno imati vrstu terena i vrstu biciklizma kojim se bavite. Za kliske i opasnije terene preporučljivo je uzeti u obzir gume širokih profila jer pružaju veću stabilnost i bolje prianjanje. Također, ako ste biciklist koji je tek startao sa svojom biciklističkom karijerom - deblje gume odličan su izbor za početak.

Ako vozite na ravnom terenu i područjima s kraćim spustevima, odaberite gume manjih širina.

Kupite li šire gume i napunite li ih do istog pritiska kao i gume od 23mm, poništit ćete sve prednosti koje ste mogli imati. Ne postoji idealan i unikatan pritisak, kao ni idealna i univerzalna guma za svaki teren i vožnju.

Uzmite nešto vremena, eksperimentirajte i odlučite što vam najbolje odgovara. Nekoliko promijenjenih guma iza vas naučit će vas nečemu novome, te ćete sa sigurnošću moći kolegi biciklistu dati pokoji savjet iz vlastitog iskustva.


skrolaj na vrh