Natječaj za sufinanciranje 2019 - E-bicikli

Natječaj za sufinanciranje 2019 - E-bicikli
objavljeno: 12.03.2019.

Kao i prošle godine uskoro će biti objavljen natječaj koji će svim zainteresiranima omogućiti kupovinu električnih vozila uz subvenciju. U ovu skupinu vozila spadaju i električni bicikli

 

U 2018.g. pokazao se veliki interes za ovim natječajem te je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) osigurao sredstva od ukupno 25 milijuna kuna. U svega nekoliko sati građani su se prijavili za 12 milijuna kuna. 

 

U 2019.g. pravila natječaja bit će gotovo identična kao i u 2018. pa svi zainteresirani mogu očekivati subvencije u sljedećim iznosima po vozilu: 

  • Električne bicikle – do 5.000,00 kn, za 5 do 15 komada
  • Električna vozila L1-L7 kategorije – do 20.000,00 kn
  • Vozila kategorije M1 i N1 s hibridnim ”plug-in“ pogonom -  do 40.000,00 kn
  • Vozila kategorije N1 pogonom na SPP i UPP – do 40.000,00 kn
  • Vozila kategorije M1 i N1 s električnim pogonom – do 80.000,00 kn
  • Vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim ”plug-in” hibridnim pogonom, pogonom na SPP ili UPP – max. 400.000,00 kn

 

Iznos dodijeljenih sredstava nije smio prijeći 40% Fondu opravdanih troškova, odnosno najviše 400.000,00 kn po korisniku.

 

Prošle godine odobreno je 127 zahtjeva ukupne vrijednosti 13 milijuna kuna. Najtraženiji su bili upravo električni bicikli, čak 57%. 

 

Točan datum početka natječaja još nije poznat, u 2018.g. natječaj je bio objavljen 20. Lipnja. 

 

Prošle godine dobar dio vas kasno je saznao za ovaj natječaj i nije bio u potpunosti upoznat s propisima natječaja što je na kraju dovelo da dobar dio vas nije uspio prijaviti se na natječaj ili im sredstva nisu odobrena. 

 

Sada je pred vama dovoljno vremena da se pripremite i razmislite o mogućnostima ovog natječaja te da se na vrijeme upoznate s propisima koje morate ispuniti. Iz FZOEU potvrđeno je da će uvjeti biti veoma slični kao i lani pa stoga na ovom linku možete detaljno pročitati sve o uvjetima ovog poziva u prethodnoj godini: objava Javnog poziva za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila za pravne osobe u 2018.

 

PROCEDURA

 

Recimo da ste se odlučili za kupovinu električnih bicikala. Prvo ćete se naravno htjeti informirati o ponudi i modelima električnih bicikala. To možete učiniti na našem web shopu ili u bilo kojem našem dućanu. Nakon što se odlučite za željeni model zatražite ponudu. Mi ćemo se za ovaj primjer odlučiti za e-bike Infinity 2.0. Ovo je odličan izbor bilo da tražite električni bicikl za vožnju po gradu, imate apartmane na moru i želite u svojoj ponudi imati bicikl s kojim će vaši gosti moći brzo i s lakoćom napraviti rekreativnu vožnju za vrijeme svog odmora ili možda imate turističku agenciju i tražite dodatnu ponudu za vaše posjetitelje.

 

sub_-_e-bike_-_turizam.jpg

 

Model Infinity 2.0 nalazi se na akcijskoj cijeni od 9.000,00 kn. Model je u potpunosti opremljen svom dodatnom opremom, blatobranima, prednjom i stražnjom rasvjetom, zvoncem te odličnim Continental gumama. Uz to kao dio dodatne opreme možete uzeti i stražnje bisage kako bi lakše na njemu vozili stvari. 

 

sub_-_e-bike_-_oprema.jpg

 

U tjednima koji su ispred vas pratite objavu o početku natječaja na stranici: http://www.fzoeu.hr te nakon toga pošaljite na adresu Fonda zahtjev o sufinanciranju. Princip prijava će biti kao i do sada, 'tko prvi – njegova djevojka'.  

 

Sljedeći korak je ispunjavanje prijavnog obrasca.  Na stranicama Fonda moći ćete pronaći javni poziv i prijavni obrazac čim natječaj bude aktivan. Svakako pratite i medije koji će raširiti vijest čim natječaj bude potvrđen od Fonda. Prošle godine natječaj je najavljen tek dva dana prije objave tako da je dobra i planirana priprema jedan od ključnih faktora za dobivanje subvencije

 

Uz prijavu morate priložiti i kopiju osobne iskaznice (s obje strane). Ovdje obratite pozornost kada vam ističe osobna iskaznica jer u slučaju ako vam istekne dan prije početka natječaja prijava neće biti valjana.

 

Među dokumentacijom koju prilažete za natječaj morate uz dobivenu ponudu iz dućana priložiti i dokumentaciju o tehničkim karakteristikama vozila, odnosno u našem slučaju električnog bicikla Infinity 2.0. Primjer kako izgleda takva dokumentacija možete pogledati ovdje

 

sub_-_e-bike_-_karakteristike.jpg

 

Sva dokumentacija kao i prijavni obrazac nakon toga dostavlja se na adresu FZOEU

 

Ovime ste uspješno napravili prijavu na natječaj i sad vam samo preostaje čekati odluku Fonda. Nakon što Fond odobri vaš zahtjev potpisuje se ugovor o sufinanciranju koji će biti poslan na adresu podnositelja zahtjeva. Prošle godine zahtjevi su odobreni nakon otprilike 3 mjeseca. Fond će u roku od 30 dana isplatiti poticaje nakon dostave računa o kupovini, dokaza o uplati. 

 

Zavirite odmah u našu ponudu električnih bicikala i izaberite pravi model za vaše potrebe

skrolaj na vrh