Kako se pripremiti za vožnju na otvorenom u zimskom periodu? (PART TWO)

Kako se pripremiti za vožnju na otvorenom u zimskom periodu? (PART TWO)
objavljeno: 13.11.2019.

 

Kod odabira odjeće u ovom periodu bitno je naglasiti da će bitnu razliku igrati kvaliteta materijala od kojih je odjeća napravljena. U ovom periodu godine posebnu pozornost obratite na tehnologiju i materijale koji se koriste, a koji povećavaju funkcionalnost same odjeće: Softshell (materijal koji je udoban i mekan, a u isto vrijeme vjetro/vodonepropustan), Thinsulate, Thermal (materijal koji unatoč hladnom vremenu održava vašu tjelesnu temperaturu kako ne bi došlo do pothlađivanja), Windshell (vjetro/vodonepropustan materijal koji služi kao vanjski sloj zaštite na jaknama i prslucima).

 

zimska-voznja-odjeca-rog-joma-bontrager-softshell-windshell.jpg

 

SLOJEVITO OBLAČENJE

Podmajica 

Prvi sloj odjeće koji bi trebao biti u kontaktu s vašom kožom je tzv. “baselayer“ ili podmajica.  Podmajice imaju svrhu da pomažu u termoregulaciji vašeg tijela prilikom fizičke aktivnosti. Možete na njih gledati kao na drugi komad svoje kože jer nakon što ih obučete gotovo i da zaboravite da su na vama. Podmajice možemo svrstati u dvije-tri kategorije ovisno o temperaturi zraka na kojoj ih koristite. 

 

Modeli koji su izrađeni od laganog tzv. Mesh materijala koriste se najviše u proljetno-ljetnom periodu kada su temperature zraka preko 16 stupnjeva. Ujedno pokazat će se kao veoma zahvalan komad odjeće u ovom periodu godine svima onima koji “Zwiftaju“ odnosno prakticiraju indoor vožnju bicikla (spinning, cycling, vožnja na valjcima ili trenažerima). Neki od vas ostat će iznenađeni količinom znoja koju podmajica poput Bontrager Mesh Baselayer može upiti i “raspršiti“.

 

zimska-voznja-odjeca-rog-joma-bontrager-baselayer-mesh.jpg

 

Za ovaj jesensko-zimski period i vožnje na otvorenom savjetujemo vas da izaberete jedan od modela podmajici koje u svom sastavu imaju Merino vunu. Ovakav sastav podmajice osim što će brže upijati znoj isto tako će vas štiti od hladnoće. U našoj ponudi nudimo dva modela podmajice Bontrager Merino Baselayer, jedan s kratkim rukavima, a drugi s dugim rukavima.

 

zimska-voznja-odjeca-rog-joma-bontrager-baselayer.jpg

 

Oba modela imaju specifičan dizajn upravo zbog pozicije u kojoj sjedite na biciklu. Prednji dio baselayera je nešto kraći kako vam ne bi stvarao nelagodu nakon što ga umetnete u hlače, a stražnji dio je nešto duži kako bi vam donji dio leđa bio pokriven cijelom dužinom. 

Biciklističke hlače

Prilikom odabira biciklističkih hlača obratite pažnju na materijal od kojih su napravljene. Iako je donji dio tijela najaktivniji u vožnji bicikla niske temperature i vlaga mogu stvoriti osjećaj pothlađivanja i nelagode. Kako bi vam donji dio tijela ostao ugrijan na ovim temperaturama izaberite kratke ili duge hlače s Thermal materijalima. U našoj ponudi naći ćete Velocis ili Circuit modele kratkih i dugih hlača s Thermal zaštitom. 

 

zimska-odjeca-bontrager-rog-joma-tajice-thermal.jpg 

Navlake 

Navlake za ruke, noge i koljena koristan su dio opreme svakog biciklista bez obzira na godišnje doba. Zahvaljujući brzom oblačenju i svlačenju navlake vam mogu poslužiti u ljetnim mjesecima ako se volite voziti visoko u planinama gdje temperatura može biti nešto svježija. 

 

zimska-voznja-odjeca-rog-joma-bontrager-navlake-za-ruke.jpg

 

U ovom dijelu godine navlake za ruke možete i ne morate koristiti ovisno o tome izaberete li npr. podmajicu s dugim ili kratkim rukavima. 

 

Slično je i s navlakama za noge ili koljena. Ako nosite duge hlače poput Bontrager Circuit Thermal one vam neće trebati, a ako nosite kratke hlače poput Bontrager Velocis Thermal, ovisno o vremenskim uvjetima, možete kombinirati grijače za koljena ili navlake za noge.

 

zimska-voznja-odjeca-rog-joma-bontrager-navlake.jpg

 

Termo majica

Zahvaljujući termo majici zadržat ćete hladnoću dalje od sebe, a toplinu unutar majice. Termo majica poput Bontrager Velocis modela izrađena je od najkvalitetnijeg Thermal materijala i ima ziper po cijeloj dužini kako bi mogli u tijeku same vožnje regulirati osjećaj topline.  

 

zimska-odjeca-bontrager-rog-joma-thermal.jpg

 

Prsluk

Prsluk je još jedan dio opreme koji je koristan duž cijele godine. Kvalitetan biciklistički prsluk napravljen je od vjetro i vodonepropusnog materijala, Windshell.

 

zimska-odjeca-bontrager-rog-joma-prusluk-windshell.jpg

 

U ljetnim mjesecima bit će nam koristan na dužem spustu kako nas brzo strujanje zraka nastalo od velike brzine ne bi propuhalo, a u zimskim mjesecima bit će veoma koristan dio opreme kao vanjski zaštitni sloj na termo majicu. Dogodit će se da ćete se na jednoj vožnji možda i po nekoliko puta otkopčati i zakopčati ovisno o vanjskim utjecajima i intenzitetu vožnje (npr. prilikom uspona će vam se tijelo brže zagrijavati pa ćete rastvoriti prsluk, a nakon toga ćete prije spusta zatvoriti prsluk kako bi zadržali toplinu tijela).

 

Prsluk vam rastvoren u vožnji neće nimalo smetati, a ako poželite možete ga vrlo lako smotati i spremiti u stražnji džep ili bidon poput Bontrager Storage

Jakna

Kao zadnji sloj odjeće na gornji dio tijela spomenut ćemo biciklističku jaknu. S obzirom na to da kod jakni imamo veliki izbor modela, ovisno o podneblju u kojem se vozite, izabrat ćete jedan ili više modela koji će poslužiti ako je riječ o kišnom ili hladnom vremenu.

 

Bontrager jakne nude se u nekoliko modela, a spomenut ćemo Circuit i Velocis modele kao jedne od najisplativijih i najkvalitetnijih. Na primjeru jakne Bontrager Circuit nude nam se dva modela: Windhsell i SoftShell.

 

zimska-voznja-odjeca-rog-joma-bontrager-jakna.jpg

 

Kao i kod prsluka model s Windshell tehnologijom štiti nas od vjetra i kiše i zapravo ovu jaknu možemo imati sa sobom pri ruci ako krenemo na vožnju na kojoj nismo sigurni hoće li biti padalina ili ne. Ovo je model koji je praktičan za cijelu godinu.

 

Model s SoftShell tehnologijom osim što nas štiti od vjetra i kiše ima i termo zaštitu. Ova jakna pogodnija je za hladnija razdoblja jer će nam tehnologija SoftShell pomoći da zadržimo ugodnu temperaturu tijela u jesensko-zimskom razdoblju. Ovaj model na stražnjoj strani ima i tri džepa u koja možete lako potegnuti za nekom energetskom pločicom ili mobitelom bez potrebe da otvarate jaknu tijekom boravka na otvorenom i time gubite toplinu iznutra. 

 

zimska-odjeca-bontrager-rog-joma-zimska-voznja.jpg

 

Marame

Marame mogu biti korisne za vožnje na biciklu i za ostale outdoor aktivnosti u ovom dijelu godine. Zahvaljujući svom dizajnu možete ih koristiti kao grijač za područje oko vrata ili kao kapu, traku za grijanje glave. 

 

zimska-voznja-odjeca-rog-joma-bontrager-marama.jpg  

Najčešće ih biciklisti koriste upravo kao grijače za područje oko vrata čime ujedno sprječavaju prolazak hladnog zraka u slučaju da jakna ili termo majica ima niže postavljenu kragnu. 

Kapa i rukavice

Neki od vas možda ne znaju ali najveći dio topline gubi se upravo kroz glavu ili šake. Za zaštitu glave odaberite neke od kapa koji isto tako imaju tehnologije s WindShell i SoftShell materijalima jer osim što će vam grijati glavu neće dopustiti prodor hladnog zraka ili vjetra. 

 

zimska-voznja-odjeca-rog-joma-bontrager-kapa.jpg

 

Za vožnju u hladnijim vremenskim uvjetima odaberite nešto deblje rukavice poput Bontrager Velocis SoftShell, a za one manje zimogrozne preporučujemo Bontrager Circuit Thermal

 

zimska-voznja-odjeca-rog-joma-bontrager-rukavice.jpg

 

Kaciga

Nikako na vožnju nemojte krenuti bez biciklističke kacige. Kada birate veličinu kacige uzmite u obzir da imate dovoljno mjesta ispod nje kako bi je mogli nositi na kape i marame. 

 

zimska-odjeca-bontrager-rog-joma-biciklisticka-kaciga.jpg

 

BONTRAGER JAMSTVO 

Prilikom kupovine Bontrager opreme (kacigesjedalaodjećerasvjetecipelekotači…) imajte na umu jamstvo koje vam nudimo u roku 30 dana od kupovine. Ako iz bilo kojeg razloga s kupljenom Bontrager opremom niste zadovoljni možete je slobodno vratiti u bilo koju od naših devet poslovnica i vratit ćemo vam novac ili zamijeniti za novo. Ovisno o vrsti opreme koju kupite imate jamstvo u trajanju od 1 godine (odjeća, kacige, svjetla, cipele, navlake kormila) ili 2 godine (kotači, blatobranipedale, sjedala, pumpe…).

 

bontrager_jamstvo_rog_joma.jpg

skrolaj na vrh