Kako se pripremiti za vožnju na otvorenom u zimskom periodu? (PART ONE)

Kako se pripremiti za vožnju na otvorenom u zimskom periodu? (PART ONE)
objavljeno: 15.11.2022.

 

U ovom periodu godine za očekivati je da će se vožnja biciklom održavati u raznolikim vremenskim uvjetima. Niske temperature, mokre ceste sve su to situacije koje donosi ovaj jesensko/zimski period ali to nipošto ne znači da je vožnji bicikla došao kraj. Kako bi nastavili uživati u svojoj omiljenoj sportskoj aktivnosti potrebno je prilagoditi opremu i odjeću, a ovo su neki od savjeta koje smo i sami testirali pa ih želimo podijeliti s vama.

 

PRIPREMA BICIKLA

Odabir guma

Padom temperature, padalinama koje iza sebe ostavljaju mokre kolnike i blatnjave staze potrebno je prilagoditi izbor guma i tlak u njima. Kada je riječ o cestovnim vožnjama velika većina nas odabire 700x25 c širinu guma. Svi znamo da dolaskom zimskih mjeseci vozači automobila mijenjaju set ljetnih guma za zimske. Iako kod cestovnih biciklističkih guma ne možemo reći da postoje tzv. zimske gume, promjenom širina guma možemo itekako utjecati na više gripa na mokrim i hladnim podlogama. 

 

zimska-voznja-oprema-rog-joma-continental-gp5000.jpg

 

Za one koje voze klasične cestovne modele (poput Trek Emonda ili Fuji SL) s manje razmaka na prednjoj i stražnjoj vilici preporuka je promjena guma na širini 700x28 c. Za vozače koji imaju cestovne bicikle s endurance geometrijom (kao što je Trek Domane ili Fuji Gran Fondo) s nešto više razmaka na prednjoj i stražnjoj vilici preporučamo i gume širine do 700x32 c

 

zimska-voznja-oprema-rog-joma-continental-4season.jpg

 

Naime šire gume osim što će vam pružiti i više udobnosti u vožnji omogućavaju i vožnju na nešto nižem tlaku. Vožnja na nižem tlaku (5 – 6 bara) bitno će utjecati na vozne karakteristike (više gripa) u vlažnim i skliskim uvjetima koji su karakteristični za ovaj dio godine.

 

Podmazivanje lanca i ležajeva

Uz odabir guma svakako obratite pažnju i na odabir ulja za lanac. U vlažnim i mokrim uvjetima potrebno je koristiti ulja s formulama za mokre uvjete. Bitna razlika između ulja za suhe i mokre uvjete je gustoća. Ulje poput Muc-Off Wet Ceramic u sebi sadrži poseban keramički premaz koji osigurava veću dugotrajnost i bolje performanse za sve tipove lanaca

 

zimska-voznja-oprema-rog-joma-ulje-mucoff.jpg

 

Uz podmazivanje lanca svako provjerite jesu li i vaši ležajevi pogona i vilice podmazani kako u ovim zimskim mjesecima ne bi korodirali. Ako nemate potreban alat i znanje za otvaranje i podmazivanje ležaja navratite u jednu od naših poslovnica. Mast koju koristimo u servisu, a i koju vama preporučujemo je Muc-Off Bio Grease. Ova mast izrađena je specifično za upotrebu na biciklima, a sadrži posebnu formulu koja sprječava nastanak korozije i prodiranje vode prema ležajevima. Uz to ova formula je i biorazgradiva.

 

zimska-voznja-oprema-rog-joma-servis-biogrease.jpg

 

Korištenje blatobrana

Nakon što ste zaštitili bicikl od vode veoma koristan dio opreme u ovim mjesecima su blatobrani. Osim što će blatobrani zaštiti vas kao vozača od vode koja se zadržala na cesti nakon kiše, zaštiti će i vaše prijatelje koji se taj dan voze s vama jer neće biti zašpricani ako se nađu iza ili pored vas.

 

zimska-voznja-oprema-rog-joma-blatobrani-voda.jpg

 

Prilikom odabira modela blatobrana obratite pažnju ima li vaš okvir bicikla već pripremu za montažu klasičnih blatobrana ili će vam biti potrebni modeli koji se učvršćuju na predviđeno mjesto na okviru bicikla odnosno prednjoj vilici. 

 

zimska-voznja-oprema-rog-joma-blatobrani-cesta.jpg

 

Korištenje dnevno-noćne rasvjete

Velika većina nas koja živi u većim gradovima i mjestima suočena je sa sve gušćim prometom. Nažalost povećanje prometa na našim cestama uzrokuje i čestu pojavu prometnih nesreća u kojoj sudjeluju i sami biciklisti. Istina je da opreza u prometu nikad dosta, kako od strane vozača koji sjede u automobilima pa tako i od strane nas biciklista. 

 

zimska-voznja-oprema-rog-joma-rasvjeta-saftey.jpg

 

Korištenje dnevno-noćne rasvjete uvelike može doprinijeti vidljivosti biciklista u svako doba dana i noći. U proljetnim i ljetnim mjesecima kada dani traju duže ne vodimo toliko brigu o tome, međutim u ovom jesensko-zimskom periodu kada su dani osjetno kraći, vidljivost na cesti smanjuje i oblačno i maglovito vrijeme. 

 

zimska-voznja-oprema-rog-joma-rasvjeta-bontrager.jpg

 

Upotreba rasvjete, uz nošenje biciklističke kacige, dvije su nabolje stvari koje možete učiniti za svoju sigurnost bez obzira vozite se biciklom kao prijevoznim sredstvom ili zbog treninga. 

 

U idućem blogu donosimo savjete kako se obući za vožnju u ovom periodu godine i koja je to sve odjeća koju možete kombinirati.

 

zimska-voznja-part-one.jpg

skrolaj na vrh