Ostanite fit u hladnoj sezoni

Ostanite fit u hladnoj sezoni
objavljeno: 05.10.2018.

Vjerujemo da među vama ima onih koji su pozitivno ludi pa im snijeg i poledica nisu prijetnja. Isto tako vjerujemo da je više onih koji od bicikliranja na hladnoći više vole okretati pedale sobnih bicikala i trenažera. I to je sasvim u redu - ostajete u điru istovremeno se grijući u toplini doma, a pritom još i štedite novac koji biste inače potrošili na teretanu i fitness program.

 

No, da biste u kućnoj atmosferi postigli ono što tijekom ljeta možete na nekom sportskom terenu, ipak će vam trebati malo više truda. Evo najzanimljivijih savjeta da ostanete fit u hladnoj sezoni.

 

Fit savjet #1: Čistite po kući

 

Ok, nismo baš krenuli s najzanimljivijim savjetom i obećajemo da će biti boljih. No, čišćenjem po kući riješit ćete dvije muhe jednim udarcem:

• kretat ćete se,
• kuća će vam blistati.

 

Savjetujemo da minimalno dva puta tjedno napravite nešto po kući što ne radite baš često. Obrišite prozore, operite podove ili izribajte kupaonicu. Tako će vaši dom i tijelo blistati u simbiozi.

 

A evo i nekoliko zanimljivih podataka koliko kalorija možete sagorjeti u samo sat vremena obavljanja poslova po kući.

 

sagorijeti-kalorije_2018-10-05_12-01.png

 

Nego, kada ste zadnji put oprali prozore?


Fit savjet #2: Trenirajte dok je vani dan


U pravilu je vrijeme za vježbanje bilo koje vrijeme. Ne postoje dokazi da se u određeno doba dana troši više kalorija, no postoji vrijeme kada naše tijelo drugačije reagira na fizičku aktivnost.

 

Osim ako niste jutarnji tip, najbolje vrijeme za tjelovježbu je jutro, a trening bi svakako trebali odraditi tijekom dana, kada još ima vanjskog svjetla. Naime, sa spuštanjem mraka naše tijelo proizvodi više hormona melatonina koji je “zaslužan” za osjećaj umora i pospanosti.


trening-dan-jutro.jpg

 

S druge strane, sunčeva svjetlost prirodno regulira hormon endorfin zbog kojega ćete po danu osjećati manju bol u mišićima. Također, kada sunčeva svjetlost kroz oči dolazi do epifize, luči se hormon serotonin koji je zaslužan za osjećaj sreće pa ćete po danu biti bolje raspoloženi za bilo koji oblik aktivnosti.

 

Fit savjet #3: Vježbajte u društvu

 

Još jedan način da bolje odradite trening je grupno treniranje ili najmanje trening u paru. To je navodno efektivnije od individualnog treninga, potvrdila je u svom istraživanju Američka osteopatska udruga.

 

Naime, pokazalo se da grupni trening:

• smanjuje stres,
• podiže tjelesnu kvalitetu života,
• podiže emocionalnu kvalitetu života i
• podiže mentalnu kvalitetu života.


grupni-trening.jpg

 

Osim toga, vježbanje s prijateljem potaknut će međusobno bodrenje i ohrabrivanje, a samim timr i timski rad.

 

Fit savjet #4: Vježbajte uz glazbu

 

Dokaze o istraživanjima utjecaja glazbe na kvalitetu života ne trebamo navoditi. Ona je najbolji lijek ako se osjećate loše, ali i idealno rješenje da pratite ritam tijekom vježbanja.

 

Pustite glazbu koju najviše volite. Nešto brzo poput rock and rolla, techna ili salse najbrže će pokrenuti raspoloženje u vama. Salsa i zumba ritam u trenu pokreće kukove. Vjerujte nam na riječ. :)

 

Da je glazba tijekom vježbanja dobrodošla, postoji psihološko tumačenje. Naime, glazba toliko utječe na tijelo i um da može otkloniti bolove i osjećaj slabosti tijekom fizičkog napora. Osim toga podiže raspoloženje, povećava izdržljivost, smanjuje napore i pospješuje brzinu metabolizma.

 

vjezbanje-glazba.jpg

 

Mi ćemo vam dati pet savršenih skladbi za vježbanje, a ostatak playliste kreirajte prema svojoj želji.

 

Top 5 najboljih pjesama za vježbanje prema našem odabiru:

• Kiesza - Hideaway
• Missy Elliott - Lose Control
• Nayer Ft. Pitbull & Mohombi - Suavemente
• Machine Gun Kelly - Warning Shot
• Ed Sheeran - Shape of You

 

P.S Za potpuni doživljaj odaberite remix koji najčešće ima brži ritam od originala. ;)


Fit savjet #5: Razmislite što jedete

 

Ok, jasno nam je da zimi treba stvoriti dobru podlogu i opskrbiti organizam namirnicama koje će štititi od hladnoće. No, zdrave masnoće bolje su od nezdravih (logično!). Maslac, ulje od suncokreta i svinjsku mast zamijenite maslinovim uljem, koje je apsolutni pobjednik te je najbolje za zagrijavanje na visokim temperaturama.

 

I da se razumijemo, pržena hrana nije dobar izbor, a za ostale vrste pripreme možete koristiti još i ulje od kikirikija te rižino ili kokosovo ulje.

 

 zdrava-hrana.jpg

 

Od ostalih namirnica preporučujemo one bogate omega 3 masnim kiselinama. Možete ih naći u ribi, sjemenkama lana, konoplje i chia sjemenkama te orašastim plodovima poput oraha i lješnjaka.

 

Nedostatak Omega 3 masnih kiselina uzrokuje usporavanje metabolizma, debljanje i kroničan umor, ali i kognitivne smetnje poput lošeg pamćenja, pada koncentracije i sporijeg procesuiranja novih informacija.

 

Da biste zimi tijelo zaštitili od negativnih učinaka, preporučujemo:

Kuhajte s gljivama koje jačaju imunitet (bukovače, vrganji, šampinjoni, shiitake, maitake)
Jedite hranu s više vlakana. Ona smanjuju upale, potiču rad imunološkog sustava, smanjuju razinu kolesterola i pomažu u gubitku tjelesne težine te štite od dijabetesa. Vlakna se posebno preporučuju osobama koje imaju problema s probavom. Najviše vlakana sadrže namirnice poput jabuka, zobi, graška, avokada, badema slanutka cikle, brokule i tamne čokolade.
Jedite narančasto i zeleno voće i povrće koje organizmu osigurava hranjive tvari poput šećera i masnoće (špinat, kelj, tikvice, mrkva i naranča)
Kuhajte sa začinima koji pomažu u radu imunološkog sustava (češnjak, luk, đumbir, kurkuma).

 

Eto, ovo je bio potpuni vodič da vaše tijelo i organizam tijekom hladnih mjeseci ostane fit i zdravo. Ovi će vam savjeti dobro doći od idućeg tjedna, a sada brzo na bajk dok još ima malo sunca!

 

Za sve ostalo tu je Rog Joma ;)

skrolaj na vrh