Kako dijete naučiti voziti bicikl bez pomoćnih kotačića?

Kako dijete naučiti voziti bicikl bez pomoćnih kotačića?
objavljeno: 16.04.2018.

Prva vožnja biciklom. Veliki, sretan i uzbudljiv trenutak, zar ne?


Za djecu jest, definitivno, no za roditelje je prvo sjedanje klinaca na bicikl vrlo stresno i predstavlja još jednu brigu više.


Djeca su danas izuzetno napredna, a njihov prvi susret s biciklom događa se već u najranijoj dobi, kada ravnotežu i upravljanje vježbaju na biciklima bez pedala, na kojima samo nožicama dosežu tlo.


Na takve bicikle djeca mogu sjesti već i s 18 mjeseci, a doprinose razvoju motorike te koordinaciji pokreta, važnih vještina koje ih čine spretnijima.  


Bicikli bez pedala, odnosno drvene guralice, idealna su uvertira za prvi pravi bicikl. Neki s guralica krenu odmah na bicikl s pedalama bez pomoćnih kotačića, a drugima ipak treba mala pomoć pomoćnih kotača.


djeca-bicikl-bez-pedala_2018-04-16_15-59.jpg

Bicikli bez pedala razvijaju motoriku i pripremaju djecu za vožnju pravog bicikla


Nema točne dobi u kojoj je dijete spremno za skidanje pomoćnih kotačića, bitno je da je dijete motivirano.


Kada postoji motivacija, vožnja na dva kotača doslovno se može naučiti u sat vremena.


Kako bi vam olakšali tih sat vremena, za vas smo izdvojili nekoliko caka da to bude što lakše, brže i uspješnije.


Korak #1 Zaustavljanje


One guralice i bicikli bez pedala nisu bili uzalud. Za prvi pravi bicikl odaberite onaj na kojem dijete može nogama dosegnuti tlo. Tako će vaš malac biti sigurniji jer to je već odavno, dobro naučio.


Prije nego što skinete pomoćne kotače, naučite ga kako da se zaustavi i siđe s bicikla. Ovo je najvažniji zadatak prije prve ozbiljne vožnje jer su pomoćni kotači do sada jamčili sigurnost. Objasnite djetetu kako pravilno koristiti kočnice.


Lijeva ručica najčešće je prednja kočnica, a koristi se za zaustavljanje, dok je desna ručica za stražnju kočnicu i koristi se kod usporavanja. No, za male bicikliste početnike najsigurniji je savjet da koriste obje kočnice. Tada ćete biti 100% sigurni da će se zaustaviti.


djecji-bicikli-trek.jpg

Kaciga glavu čuva, ali skinite je na dječjem igralištu


Nakon zaustavljanja naučite dijete kako sići s bicikla. Vrijeme je za ozbiljno multitaskanje. U isto vrijeme potrebno je kočiti, podići guzu s bicikla i staviti jednu nogu na pod. Ovo će trenutno biti samo teorija, dok će se praksa usavršiti nakon što skinete pomoćne kotače s bicikla.


Korak #2 Skidanje pomoćnih kotača


Sada je vrijeme za skidanje pomoćnih kotača te prilagođavanje visine sjedala. Na prevelikom ili premalenom biciklu teže je voziti. Je li bicikl savršene visine za vaše dijete, možete vrlo jednostavno izmjeriti.


Ako dijete koljenima udara o upravljač, bicikl je premalen, dok je preveliki bicikl nespretan i dijete će s njega sigurno pasti.


Kako bi sjedalo postavili na ispravnu visinu, dijete treba vršcima prstiju dotaknuti tlo, a postoji i tablica prema kojoj ćete lakše odrediti koju veličinu bicikla nabaviti.


Izmjerite visinu vašeg djeteta:

  • • 4 - 6 godina (99 - 117 cm)= 16''
    • 6 - 9 godina (114 - 132 cm)= 20''
    • 9 - 12 godina (130 - 160 cm)= 24''


Ako niste sigurni oko veličine, povedite dijete sa sobom u kupovinu bicikla, a stručnjaci iz Rog Joma trgovina pomoći će vam da izaberete pravi bicikl. A imamo ih u svim mogućim bojama.


Korak #3 Vrijeme je za vožnju


Nakon svladavanja osnovnih tehnika, vrijeme je da krenete na neki siguran poligon ili igralište bez prometa.


Djetetu možete staviti i štitnike za koljena i ruke kako se ne bi obeshrabrilo nakon prvih padova.


bicikl-djecji.jpg

Dječji bicikli s ručicama za pridržavanje


Ono što prije svega treba osjetiti jest sigurnost. Pridržavajte ga dok sjeda na bicikl i stavlja noge na pedale. Ako je dešnjak, na bicikl će se penjati s lijeve strane i vožnju počinjati desnom nogom, dok će ljevaci raditi obratno.


I nikako ne paničarite i nemojte vikati!


U prvih nekoliko metara pridržavajte upravljač i sjedalo bicikla, a nakon toga možete pustiti dijete da pokuša samo. U samostalnosti će pomoći i lagana nizbrdica koja će pomoći da dijete na biciklu krene samo.


Djetetu je najvažniji osjećaj sigurnosti i ohrabrenje. Pohvalite ga za svaki prijeđeni metar, a nakon naučene vožnje, nagradu nikako nemojte pokušati izbjeći. :)


Korak #4 Sigurnost je na prvom mjestu


Prilikom prve vožnje bicikla važno je da dijete educirate i upozorite o posljedicama. Naučite ga o prometnim pravilima i zaustavljanju na znaku stop, semaforima i pravilima sigurnosti.


  • Za što sigurniju vožnju nabavite kacigu i štitnike koji će ublažiti padove i eventualne prijelome.

• Ako će dijete tražiti da trčite pored njega, poslušajte ga. Na taj način ulijevate mu sigurnost pa će se manje bojati.
• Zaustavljanje je važno da bi vožnja završila bez posljedica, vježbajte što više.
• Kada krenete s djecom na prvu vožnju, neka voze ispred vas kako bi ih uvijek imali na oku.

Prije igre na igralištu dijete treba obavezno skinuti kacigu s glave da bi spriječilo gušenje kacigom.

• U vožnji je nošenje kacige obavezno.

Uvijek vozite desnom stranom kolnika.


Sigurne dječje bicikle pronađite u Rog Joma trgovinama.


skrolaj na vrh