Hibridni bicikl: jednako udoban i po cesti i makadamskim stazama

Hibridni bicikl: jednako udoban i po cesti i makadamskim stazama
objavljeno: 13.10.2017.

Vjerojatno ste čuli za hibridne bicikle.

 

A znate li uopće što su to hibridni bicikli i zašto bi se poželjeti voziti na jednom?

 

Hibridni bicikl je kombinacija najboljih karakteristika cestovnih i MTB bicikala. Udobni su, čvrsti, brzi i idealni su za vožnju po kvrgavim cestama (čitajte hrvatskim :p) i biciklističkim stazama na koje rijetko kad naiđemo.

 

No čemu uopće taj hibrid? Ili kupi bicikl A ili bicikl B.” - Vjerojatno većina vas pravih biciklista tako razmišlja, no ipak bi trebali malo misliti i na druge. Na one koji nekako žele doći na posao, na one koji rekreativno žele otići u prirodu i na one koji se jednostavno vole voziti, ali im ne treba bicikl koji dođe koliko i jeftiniji automobil.

 

Pa kako je uopće nastala ideja za hibridnim biciklom?

 

Kratka priča hibridnog bicikla

 

U jednostavnom svijetu, bicikli bi se dijelili na obične i specijalne modele bicikala različitih naziva. No svakih je nekoliko godina trend voziti nešto drugo. Tako ste kasnih 80-ih i ranih 90-ih godina prošlog stoljeća na svakom uglu mogli vidjeti cestovne bicikle ili dobro znane specijalke.

 

Nakon njih, došli su brdski ili ti ga MTB bicikli koji su podsjetili ljude da se ipak zabavno voziti na masivnom biciklu sa širokim gumama i snažnim kočnicama. Što je najzanimljivije, MTB je i još sada daleko najpopularniji bicikl kojeg većina rekreativaca kupuje.

 

No ako pogledate praktično, koliko rekreativaca (pa vas koji ovo čitate), vozi bicikl po brdovitim stazama za kakve je MTB i namijenjen? Većinom se svi držimo ulica i cesta i vrlo rijetko zalutamo na kakvu makadamsku stazu.

 

hibridni-bicikl-voznja-gradom.jpg

 

A i realno gledajući, masivne široke gume s dubokim ripnama i teža rama prilagođeni su malo većem opterećenju, tj. neravnim površinama. Isto tako, MTB su dosta sporiji i neudobniji za razliku od cestovnih bicikala jer imaju manje kotače i šire gume.


brdski-bicikl-mtb.jpg

 

S druge strane, cestovni bicikli su totalna suprotnost MTB biciklima. To su uglavnom bicikli koje možemo vidjeti na utrkama pa je logično da imaju lakše okvire i puno veće kotače koji su dosta tanji i brži. Zbog strukture, striktno su namijenjeni vožnji po umjetnim površinama, tj. po betonu i asfaltu (jer iskreno ne znamo tko bi se na malo brdovitijim i makadamskim cestama prije slomio - vi ili bicikl).

 

zavoj_2017-10-06_08-58.jpg

 

Isto tako nisu niti praktični. Bisage, blatobrani ili bilo koja oprema koja se treba montirati na bicikl = nula bodova. I još ste k tome uvijek u ležećem položaju zbog bolje aerodinamičnosti pa iz tog razloga takav bicikl nije namijenjen za dulje vožnje.

 

I zbog svih ovih zavrzlama dolazimo do hibridnog bicikla. Bicikla koji je spoj najboljeg iz oba svijeta - s ravnim volanom (kormilom) s prijateljskim kontrolama, laganom ramom te većim i bržim kotačima.

 

Hibridni bicikl - kombinacija samo najboljih karakteristika

 

Neki su hibridi bliži MTB biciklima, a neki cestovnim. To će vam najbolje otkriti veličina kotača. Tako se 26 inchni kotači najčešće nalaze na hibridima koji su spremni za brdovitu vožnju, a 700c kotači su idealniji za ravnu cestu.

 

trek-hibryd-bicikl.jpg

 

Gume su zasigurno najbolja značajka hibridnog bicikla. Zbog bolje stabilnosti i izdržljivosti su šire, a preporučeni tlak zraka je isti kao i za cestovne (veći od MTB-a), pa ih postavlja na istu razinu kao i cestovne kad je riječ o brzini.

 

Uz gume, evo glavnih karakteristika hibridnog bicikla:

 

Karakteristike iz MTB bicikla:

- Uspravnija rama koja pruža udobniji položaj vožnje
- Čvrsti okvir koji može podnijeti veći teret (težinu biciklista i neravnine na cesti)
- Malo šire gume za bolje trenje i stabilnost

 

Karakteristike iz cestovnog bicikla:

- Lakši kotači (felge) za bržu vožnju

- Lakše komponente na biciklu i zupčanik prilagođen za bržu vožnju


Malo detaljniji pogled na hibridne bicikle

 

1. Rama

Većina hibridnih bicikala su zbog čvrstoće, izdržljivosti i pristupačne cijene izrađeni od laganog aluminija ili čelika.


2. Volan (kormilo)

Volan je obično ravni kao i na MTB-u i ide ravno iz lule volana. Ručice volana (gripovi), obično su za lakše upravljanje biciklom složeni u širini ramena.


3. Položaj vožnje

Hibridni bicikl omogućava vozačima uspravniji položaj vožnje koji im daje najbolju kontrolu nad biciklom. Isto tako, uspravniji položaj smanjuje naprezanje u vratu i leđima vozača.


4. Montiranje dodatne opreme

Zbog dulje rame, tj. razmaka između pedala i stražnje osovine, na hibridni se bicikl može mnogo lakše montirati dodatna oprema kao što su nosač tereta i bisage.


5. Pogon

Hibridi imaju širok raspon brzina kako bi se biciklisti mogli što lakše penjati po brdima i voziti po ravnim cestama. Dakle, rijetko kad će hibridi doći s malim rasponom brzina kao što se mogu vidjeti kod MTB-a.

 

Općenito govoreći, hibridni bicikli imaju dva ili tri lančana prstena na prednjem pogonu i osam do devet stupnjeva na kazeti (na stražnjem zupčaniku) što daje 16 do 27 mogućih kombinacija brzina. Velika prednost hibridnog bicikla je ta što na kazeti ima posebni malo veći zupčanik s kojim je puno lakše voziti po usponima kad je bicikl dodatno opterećen.

 

6. Pedale

Hibridi dolaze s običnim pedalama koje su čisto u redu za početnike. Namijenjene su svakodnevnoj i nezahtjevnoj upotrebi i najčešće dolaze s novim biciklom.

 

Malo napredniji biciklisti će htjeti drugačiju vrstu pedala, npr. clipless pedale koje omogućuju ukapčanje posebnih clipless cipela ili flat pedale koja su napredna verzije obične. Na sebi imaju pinove i izrađene su iz aluminija ili magnezija.

 

Savjeti za kupovinu hibridnog bicikla

 

Hibridni bicikl je dobar izbor za one koji će se svako malo voziti po gradu. Pokušajte pronaći model s kvalitetnim komponentama jer o njima ovisi koliko će vaš bicikl izdržati. 


hibridni-bicikl-gradska-voznja-2.jpg

 

Isto tako, ako ćete koristiti bicikl za putovanje na posao ili školu, provjerite dodatnu opremu za bicikl kao što su svjetla, lokot, blatobrani, pa čak i bisage koje će vam olakšati vožnju.

 

I imajte na umu da hibridni bicikl radi po principu: Katica za sve, a stručnjak je za ništa. Cestovni bicikl će ipak biti brži, a MTB će ipak biti puno bolji na brdovitim stazama. No za nekoga tko se prije svega želi rekreacijski voziti po različitim tipovima staza - hibridni bicikl je idealan!

 

Želite li pogledati najbolje modele hibridnih bicikala, slobodno ih pogledajte na našem web shopu ili trgovinama. I naravno, uvijek smo otvoreni za davanje savjeta, tako da samo pucajte!

skrolaj na vrh