Bez prometnog ispita djeca ne smiju sama na bicikl. Saznajte gdje i kako ga položiti!

Bez prometnog ispita djeca ne smiju sama na bicikl. Saznajte gdje i kako ga položiti!
objavljeno: 23.09.2016.

Vožda bicikla djeci je jedna od najvećih radosti u životu.

 

Užitak, ponos i sreća vas kao roditelja te djeteta kada sjedne na novi bicikl i počne okretati pedale, ne može se opisati samo tako riječima.

 

Ipak, kako bi bili što mirniji, neophodno je, osim sigurnosno opremljenog bicikla, dijete naoružati i adekvatnim prometnim znanjem.

 

Ne samo da je preporučljivo, već je i zakonski obavezno, osim ako bicikl djeca ne voze samo po parkovima, dječjim igralištima i osiguranim terenima i to uz vaš nadzor.

 

Naime, Zakon o sigurnosti prometa na cestama kaže kako biciklom samostalno na cesti mogu upravljati djeca s navršenih devet godina i to ona koja su u školama za to osposobljena i za što im je izdana potvrda.

 

Polaganje ispita vezano uz nastavni plan i program

E sad, pitanje je gdje i kako djeca mogu dobiti tu toliko željenu potvrdu za upravljanje biciklom?

 

Ako želite dijete poslati u školu, k baki ili u trgovinu na biciklu, baš kao što i vi idete biciklom na posao, i pritom biti mirniji, na pravom ste mjestu da saznate koji su zakonski preduvjeti za to.


trek_kids_7314.jpg

 

Za sigurnu vožnju biciklom djeca, naime, od ove školske godine mogu ponovno besplatno položiti ispit počevši od petog razreda osnovne škole, a polaganje ispita vezano je ujedno uz nastavni plan i program.

 

U petom razredu, kao što znamo, u sklopu predmeta tehnička kultura, đaci uče o prometu i upravljanju biciklom, pa im je to onda ujedno i poveznica između programa i upravljanja biciklom.

 

Smanjiti lošu statistiku
Mnoga djeca, jasno je, bicikl nauče voziti i puno ranije.

 

Kako je otprilike 10% djece na biciklu godišnje ozlijeđeno u prometu, edukacijom u osnovnim školama plan je ove brojke smanjiti.

 

Spomenuta biciklistička škola traje 16 sati, a uspješni biciklisti dobivaju dozvolu kojom mogu samostalno sudjelovati u prometu.

 

Program se, kao i ispit, sastoji od dva dijela, teorijskog i praktičnog, svaki u trajanju od osam sati.


trek_kids_0430.jpg

 

Od 2004. traje stanka
Polaganje ispita provodi se u suradnji učitelja, zaposlenika HAK-a ili autoklubova i policijskih službenika.

 

Važno je spomenuti kako će za uređenje poligona biti odgovorna škola, dok pisane testove i nacrte poligona izrađuje HAK.

 

Podsjetimo, do 2004. godine edukacija djece za samostalnim upravljanjem bicikla na cesti provodila se u osnovnim školama, u suradnji s HAK-om, nakon koje su djeca pristupala teorijskoj i praktičnoj provjeri znanja te su uspješnima izdavane potvrde o osposobljenosti.

 

Nakon 2004. godine osposobljavanja nisu obavljana institucionalno i to zbog nepostojanja formalnog programa, ali su mnogi subjekti, obično je bila riječ o suradnji HAK-a, policije i učitelja tehničke kulture u školi, provodili edukaciju i provjere znanja, ali bez izdavanja potvrda.


Polaganje ispita u školama
Od ove školske godine konačno se odlučilo s nastavljanjem ove dobre prakse.

 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je krajem prošle školske godine odluku o donošenju programa osposobljavanja za upravljanje biciklom, biciklističkoga ispita i izdavanja “biciklističke dozvole”.

 

Program tako od početka nove školske godine učenici mogu pohađati u školama, ali i ustanovama koje provode odgoj i obrazovanje djece i mladih, odnosno organizaciju slobodnog vremena djece i mladih.

 

No, bez obzira gdje se program provodi, biciklistički ispit zainteresirani mogu polagati u matičnoj osnovnoj školi.


img_0263.jpg

 

Program je ponajprije namijenjen učenicima petih razreda osnovnih škola koji se za njega opredijele, a u pravilu ga provodi učitelj tehničke kulture ili učitelj koji je prošao odgovarajuću edukaciju agencije nadležne za odgoj i obrazovanje.

 

U program se, naravno, mogu uključiti i učenici starijih razreda koji se, radi tromosti i nezainteresiranosti sustava, nisu mogli uključiti u petom razredu.


Javite se djetetovom učitelju
Dakle, ako želite da vaš mališan sigurno zna i smije upravljati biciklom, sada znate gdje može dobiti potrebno znanje, ali i uvjerenje.

 

Javite se u školi djetetovom učitelju tehničke kulture, razredniku ili ravnatelju i na vrijeme vodite računa o prometnoj sigurnosti vašeg mališana.

 

A gdje vaše dijete može dobiti novi bicikl? Pa, u Rog Joma web shopu, naravno!

skrolaj na vrh