Zašto bi vaš idući bicikl trebao biti Ciklokros ili Gravel bike?

Zašto bi vaš idući bicikl trebao biti Ciklokros ili Gravel bike?
objavljeno: 10.10.2019.


U posljednje vrijeme svjedoci smo češćih prometnih nezgoda u kojima sudjeluju biciklisti koji su dio prometa. 

Naravno da takve situacije, s vremenom počnu stvarati odbojnost prema vožnji bicikla na asfaltiranim prometnicama. Rješenje ovog problema nalazi se upravo u tzv. Ciklokros (CX) / Gravel kategoriji bicikala.


rogjoma_gravel_voznjaoffroad.jpg


KARAKTERISTIKE CX / GRAVEL BICIKLA


Ovo je kategorija bicikala koja će onima malo manje iskusnima na prvu iz daljine izgledati u potpunosti identično kao klasični cestovni bicikl. Standardni okvir s krutom vilicom i spiganim kormilom.


rogjoma_gravel_checkpointsl6.jpg

 

Čim se približimo uočit ćemo bitnu razliku - debljinu guma. Dok će kod klasičnih cestovnih bicikala debljina guma biti u prosjeku 25 ili 28 mm debljine, kod CX / Gravel modela širina gume kreće se od 32 - 45 mm. U prosjeku ćemo najčešće kod gravel vozača naići na gume širine 38 - 40 mm. Ove gume u pravilu imaju blago do jače izraženije ripne, ovisno o vašem odabiru terena po kojem se planirate voziti. 


rogjoma_gravel_guma.jpg

 

Osim u širini guma razlika je naravno i u samoj geometriji samih okvira u odnosu na klasične cestovne modele. U većini slučajeva geometrija okvira na CX / Gravel modelima je tzv. “Endurance“ geometrija jer većini vozača ovi modeli osim za vožnje i treninge služe i za bike putovanja ili commuting gradom za npr. odlazak na posao. Takva pozicija omogućava vozaču jednu udobnu poziciju sjedenja u kojoj može provesti duži period vremena, a da pritom ne osjeti bolove u ramenima ili donjem dijelu leđa što zna biti češći slučaj kod modela koji imaju agresivniju poziciju sjedenja kakvu znamo vidjeti na aero cestovnim modelima. 

 

Visina BB-a kod ovih modela je isto tako nešto niža, a to upravo omogućava veću stabilnost i kontrolu bicikla u vožnji po neasfaltiranim površinama.


rogjoma_gravel_voznjacheckpoint.jpg

 

Upravo ovo zadnje, vožnja po neasfaltiranim površinama - makadami, šumske staze, livade… - je ono zbog čega će većina od vas zavoljeti CX / Gravel modele. Vaš bicikl će zadržati onaj klasičan cestovni izgled bicikla, a pritom će vam omogućiti da svoju vožnju proširite na sve one skrivene puteljke koje ste do sada sramežljivo gledali dok ste se vozili po cesti jer niste željeli riskirati vožnju po takvom terenu s klasičnom cestovnom slick gumom debljine 25 ili 28 mm.


Trek Checkpoint

Checkpoint model može se pohvaliti čistokrvnim gravel pedigreom. Model je dostupan u verziji s aluminijskim ili karbonskim okvirom. Karbonski okviri ujedno imaju posebnu gumiranu zaštitu s donje strane donje cijevi okvira, tzv. “carbon armor“ koji okvir štiti od mogućih oštećenja nastalih uslijed vožnje po off-road terenu. 


rogjoma_gravel_checkpoint.jpg

 

Aluminijski i karbonski modeli opremljeni su velikim brojem mountova pa tako Checkpoint modele možete opremiti s čak četiri nosača bidona, adventure torbicama, blatobranima i svime što smatrate neophodnim za vašu pustolovinu ili putovanje biciklom. 


rogjoma_gravel_mount.jpg

 

Checkpoint model isto tako može se pohvaliti tehnologijom zvanom Stranglehold Dropout. Ova tehnologija omogućava horizontalno pomicanje osovine stražnjeg kotača 15 mm naprijed ili natrag. Pomaknite osovinu kotača prema naprijed i dobit ćete kraći chainstay čime će bicikl biti okretniji i agilniji u vožnji - dobar izbor kada želite iz Checkpointa izvuče max performanse. 


rogjoma_gravel_strangleholddropout.jpg

 

Pomaknite osovinu u suprotnom smjeru i dobit će stabilniji bicikl idealan za touring vožnje i putovanja. Uz to ako ste među onim vozačima kojima blato i loše vrijeme ne predstavljaju izgovor da ostanu kod kuće ova pozicija omogućava vam više prostora između kotača i stražnje vilice okvira pa vam tako blato i prljavština neće ometati okretanje kotača. 

Uz to, Stranglehold Dropout omogućava da Checkpoint bicikl vozite i kao singlespeed. Osim za ljubitelje singlespeed pogona ovo može biti veoma korisno rješenje u situacijama kada se u vožnji dogodi nezgoda u kojoj vam se ošteti stražnji dropout ili mjenjač pa daljnju vožnju nastavite na singlespeed pogonu.


Trek Crockett

Ovaj model vikendom može biti vaša ptica trkačica na CX utrkama, a preko tjedna brzi commuting bicikl. 


rogjoma_ciklokros_commuting.jpg

 

Crockett okvir može se pohvaliti aluminijskim okvirom napravljenim uz pomoć napredne “Invisible Weld“ tehnologije koja biciklu pruža dizajn poput onog na skupljem karbonskom modelu. Prednja vilica napravljena je od okvira i u sebi sadrži tzv. ”Cross IsoSpeed” tehnologiju koja će vam pomoći u amortizaciji neravnina na off-road terenu.


rogjoma_gravel_dimenzijagume.jpg

 

Ako je vaša ideja da želite imati jedan bicikl za gravel, ciklokros i commuting onda je Crockett pravi odabir. Prednja i stražnja vilica okvira podržava debljinu guma do 40 mm, a okvir samog bicikla podržava i montažu blatobrana bilo da želite ostati suhi u vožnji do posla ili na nekoj od vaših vožnji po lošem vremenu. Uz to Crockett okvir podržava i montažu stražnjeg nosača tereta ako se odlučite na duže bike putovanje.


rogjoma_gravel_blatobrani.jpg


Trek Boone

Boone je model koji je od “pete do glave“ dizajniran uz pomoć nekih od najboljih vozača u povijesti ciklokrosa - Katie Compton i Sven Nys. 

 

rogjoma_gravel_boone.jpeg 

 

Okvir bicikla napravljen je od OCLV 600 karbona. Okvir ujedno krasi i tehnologija IsoSpeed zbog koje je cijeli bicikl osim što je brz i krut ujedno i udoban te pruža više gripa i udobnosti na neravnim površinama. 


rogjoma_ciklokros_jolandaboone.jpg

 

Za razliku od Checkpointa i Crocketta za Boone model ne možemo reći da će vam biti toliko avanturistički naklonjen, barem ne u smislu ako je u pitanju montaža dodatne opreme poput blatobrana, nosača tereta i extra nosača bidona

 

Boone je “čistokrvni“ CX bicikl čija će vam geometrija omogućiti eksplozivan start sa startne linije, bunny-hop skokove preko umjetnih prepreka na CX stazi, a uz to njegova specifična geometrija i tako dizajnirane cijevi okvira omogućavaju lako nošenje bicikla na ramenu kako bi vam omogućilo da dominirate u svakom aspektu CX utrke pa i onom kad je potrebno trčati s biciklom.


rogjoma_ciklokros_rame.jpg


Zavirite u našu ponudu ciklokros / gravel modela i otkrijete novu dimenziju vožnje ove jeseni i zime. 

skrolaj na vrh