Počela je ciklokros sezona! Saznajte koji bicikl odabrati za ovu zabavnu zimsku disciplinu

Počela je ciklokros sezona! Saznajte koji bicikl odabrati za ovu zabavnu zimsku disciplinu
objavljeno: 14.12.2018.

Dok drugi razmišljaju o kupovini savršenog poklona, vi se pripremate za zimsku ligu i sudjelovanje u jednoj od najzabavnijih biciklističkih disciplina. Jer blato i hladnoća za vas su čisti gušt, a snijeg koji upravo najavljuju na radiju između Last Christmas i Grašine Fritule, vama je vijest dana. Zašto? Zato što jednostavno uživate u životu.

 

I to je okej. Trenirali ste cijelu jesen kako bi vaši rezultati bili što bolji. Čak ste bradu pustili da vas grije na hladnoći, a nabavili ste i toplu zimsku biciklističku odjeću. Još vam samo nedostaje novi ciklokros bicikl jer ste shvatili da je onaj stari dao sve od sebe.


Malo o CX-u...

 

Bicikl za ovu disciplinu trebao bi biti poprilično izdržljiv. Naime, CX je nastao sasvim slučajno - vožnjom po blatnjavim i neprohodnim terenima koji su često uključivali preskakanje ograde i ulazak u privatne posjede kravica na farmi. Prema tome su danas osmišljene i ciklokros utrke s preprekama pa ponekad bicikl treba staviti na rame i pretrčati tako koji kilometar. Osim prepreka, staze često su blatnjave ili prekrivene snijegom.

 

Na CX utrci potrebno je držati se pravila:

 

  • Obući ludu i prepoznatljivu uniformu
  • Uvaljati se u blato
  • Nakon utrke uživati u čaju i kuhanom vinu

 

Negdje će vam čak i oprati bicikl, a moći ćete se i otuširati.


Drugih pravila nema, a nastup je dozvoljen na svim vrstama bicikla, od cestovnog, MTB, treking i naravno CX, a zabranjen za električne ili bilo kakva druga vozila na motorni pogon.


Bicikl za ciklokros treba biti…


Iako su dozvoljene sve vrste bicikala, idealni CX bicikl trebao bi imati široke vilice i gume do 35 mm širine. Idealne kočnice su kantilaverske ili disk kočnice, a zbog nošenja bicikla na ramenu, trebao bi biti vrlo male težine.

 

Važno je i da okviri budu čvrsti, po mogućnosti od karbona, iako će mnogi zbog grubosti staze radije odabrati aluminijske okvire kako ne bi riskirali uništenje svojih skupih ljubimaca.


Pažljivo smo odabrali pet savršenih modela koji će pretrpjeti gotovo sve izazove na stazi, a uz njih će zabava biti zagarantirana.


FUJI CROSS 1.5

 

fuji-ciklokros.png

Pročitajte opis na linku: FUJI CROSS 1.5

 

FUJI CROSS 1.7

 

fuji-ciklokros-1-7.png

Pročitajte opis na linku: FUJI CROSS 1.7

 

FUJI CROSS 1.1

 

fuji-ciklokros-1-1.png 

Pročitajte opis na linku: FUJI CROSS 1.1

 

FUJI ALTAMIRA CX 1.1

 

fuji-altamira-ciklokros.png 

 

Pročitajte opis na linku: FUJI ALTAMIRA CX 1.1

 

TREK 7.3 FX Volt'Green

 

trek-bike.png

 

 

Pročitajte opis na linku: TREK 7.3 FX Volt'Green

 

Osim bicikla bit će vam potrebna i adekvatna oprema. Obucite se toplo i slojevito, a noge stavite kopačke ili nešto što im je nalik. Važno je da vam bude udobno kako bi bili što lakši i poletni.

 

I ne brinite. Ciklokros je zabava. Nek vam bude zabavno!

 

Pokušajte uz Rog Jomu!

skrolaj na vrh