5 savjeta kako kod kuće popraviti bicikl

5 savjeta kako kod kuće popraviti bicikl
objavljeno: 30.01.2019.

Neee! Opet mi je pukla guma, a promijenjena je neki dan.” - koliko puta ste se našli u sličnoj situaciji? Nije neki problem ako ste već naučili sami mijenjati barem gume na vašem ljubimcu, no ako za baš svaki minimalni popravak morate ići serviseru ili morate gnjaviti nekog od poznanika da vam popravi kvar - e to baš zna biti gnjavaža. Gubite vrijeme i novac, a dosta toga bi mogli uraditi kod kuće sami.


DIY - Do It Yourself

Ili u prijevodu - uradi sam! Internet vrvi informacijama, zašto te informacije ne bi sakupili i napravili nešto sa njima? Radije uštedite i kupite dio nove opreme. A osjećaj kada ste nešto složili sami - neprocjenjivo!


kako_popraviti_mediji_bicikl.png

 


Gdje doći do informacija?

  • YouTube je prepun videa, te je odličan jer si vizualno možete predočiti kako složiti dio vam treba. Da ne bi sve bilo na riječima, snimke mogu biti od velike koristi kako se ne bi pogubili.
  • Aplikacije su također korisne, nude vam savjete od sastavljanja, popravljanja, opreme, vremena, ruta i svega korisnog vezanog za bicikliranje.
  • Časopisi - i toga ima! Pretplatite se na neki od časopisa, te primajte najnovije vijesti vezane uz vaše ljubimce i savjete o održavanju direktno na vašu kućnu adresu (ili uredsku ako volite za vrijeme pauze odmoriti misli planiranjem sljedeće rute)
  • Poznanik slaže bicikle? - idući put kad ga zamolite da vam nešto popravi, umjesto da samo pustite bicikl kod njega; ponudite svoju pomoć i učite od majstora.
  • Lokalna knjižnica. Ako moderni izvori zakažu, uvijek se možete poslužiti starim načinom pretraživanja. Tamo zasigurno ima nešto od korisne literature koja bi vam mogla pomoći kao vodstvo prilikom prvog slaganja bicikla.


Ako ste još skeptični i mislite da nećete znati popraviti vlastiti bicikl bolje od majstora, poslušajte nekoliko savjeta. Ovo su neke od osnovnih stvari koje bi trebali znati sami složiti i alat koji bi trebali imati kako bi u slučaju nužde na cesti mogli intervenirati:

 

neko-plus-saddle.png

  • Zamjena gume - prva i osnovna stavka na našem popisu. Bez straha da ćete nešto pokvariti, prvom prilikom probajte ovo sami. Većina bicikala ima mogućnost otpuštanja kotača. Otvorite polugu, uklonite kotač i ispustite preostali zrak iz gume otvaranjem ventila. Zatim zahvatite dvije ili tri poluge ispod ruba zračnice, dok ne iskoči iz naplatka. Nema poluga? Nema problema. Uklanjanje gume bez alata samo zahtijeva spretne palčeve i malo ulja kako bi stvar lakše klizila. Izvadite izbušenu cijev, novu stavite napola napumpanu unutra, namjestite je i napušite do kraja pomoću pumpe za bicikl. I ne zaboravite zatvoriti ventil kada sve namjestite.
  • Pao vam je lanac? Vratite ga u donji dio stražnjeg zupca. Kad je lanacpričvršćen na stražnji lančanik, stavite ga na vrh prednjeg lančanika. Posljednji korak je ponovno uspostavljanje veze između prednjeg i stražnjeg lančanika. Jednom kada je lanac na čitavog lančanika.

  • slaganje_lanca.jpg

  •  

  • Otpustite sjedalo koje je zapelo previsoko ili prenisko. Nema goreg kada vam noge nisu na željenoj duljini, a sjedalo se nikako ne da namjestiti. Kako bi to riješili potrebno je u potpunosti maknuti sjedalo, šipku nauljiti i pustiti preko noći da se upije te je nazad sastaviti. Kako bi ovaj problem izbjegli u budućnosti, čistite redovno i unutarnje dijelove bicikla koji se ne vide.
  • Omotajte ručke - nema goreg od duge vožnje i znojnih ruku, te gume koja kao da se otapa. Zato uzmite prianjajuću traku i omotajte je počevši od kraja ručke. Pazite da lijepo prianja kako se ne bi brzo odlijepila.
  • Zategnite opuštene vijke - čujete da vam nešto škripi i proizvodi čudan zvuk tijekom vožnje. Vrlo vjerojatno su se otpustili vijci. Uzmite alat u ruke i stegnite ih kako ne bi imali bicikl glasniji od automobila na cesti :D

 

Postoji još mnogo toga što možete uraditi sami, uštedjeti na mehaničarima i naučiti se biti sam svoja prva pomoć, no za početak je dovoljno da usvojite osnove i da sa samopouzdanjem možete reći kolegi biciklistu da znate i bez majstora složiti neke od dijelova svog bicikla.


Dobrodošli na novi nivo - kada to položite, prešli ste početnu fazu biciklizma!


A do tada posjetite naše najbliže servise :)


skrolaj na vrh