Korisni vodič za odabir ženskog bicikla

Korisni vodič za odabir ženskog bicikla
objavljeno: 03.03.2017.

Žena na biciklu! Kakva katastrofa. Nakon što smo vidjeli da žene u javnosti puše cigarete, nismo mogli očekivati ništa groznije, ali i to se dogodilo”, tako se krajem 19. stoljeća pisalo o velikoj promjeni “žena na biciklu” koja je počela mijenjati društvo.

 

Bicikli su doista ženama u ta davna vremena pomogli da se izbore za sebe. Odjednom su se mogle slobodno kretati gdje su željele i otrgnuti se toj muškoj kontroli.

 

Na prijelazu stoljeća, u doba brze industrijalizacije, žene su se počele boriti za svoja prava. Kako i za loše radne uvjete protiv kojih su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. (taj datum je kasnije postao Međunarodni dan žena) tako i za ostala prava. Među kojima je i vožnja bicikla :)

 

Žene se doslovno voze na biciklu već 100 godina, a ženskih bicikla ima svih vrsta i veličina. Ako ste žena, dobro bi bilo obilježiti Dan žena na biciklu.

 

Ako još nemate bicikl, proljeće je pravo vrijeme za početak vožnje. I za vas smo pripremili mali vodič kako odabrati pravi bicikl za sebe.

 

Ako sam žena, mogu li voziti muški bicikl? Koja je razlika između muškog i ženskog bicikla?

 

Sigurno se pitate koja je razlika između ženskog i muškog bicikla (a ne radi se o tome da su jedni ružičasti, a drugi plavi). Jer kao što muškarci mogu voziti ženske bicikle tako i žene mogu voziti muške bicikle.

 

No, razlike postoje jer bicikli su dizajnirani za osobine jednog ili drugog spola.

 

1. Okvir bicikla

Najočiglednija razlika između ženskog i muškog bicikla je okvir. Na ženskim biciklima gornja šipka rame spuštena je da bi se žene lakše popele na bicikl. Okviri ženskih bicikala su kraći. Prosječna žena ima kraći torzo i dulje noge dok muškarci imaju dulji torzo. Na primjer, za muškarca i ženu koji su iste visine - ženski bicikl bit će kraći, ali će sjedalo biti više.

 

2. Sjedalo

Ženski bicikli imaju šire sjedalo kako bi zdjelici i trtici bilo udobno. Muški bicikli pak imaju dulje i uže sjedalo (iz istog razloga). Malo bolja sjedala imaju i rupu u sredini kako bi smanjili pritisak na perineum.

 

3. Ručke

Žene imaju uža ramena pa su ručke uže postavljene nego na muškom biciklu. Razmak na ženskim biciklima je od 38 do 40 centimetara dok je na muškim biciklima 42 do 44 centimetra.

 

Koji tip bicikla odabrati?

Prije nego što počnete razmišljati o boji i dizajnu bicikla, razmislite o tome kakav bicikl vam treba, to jest kako ćete ga koristiti. Ako se planirate voziti samo po gradu i uz rijeku sasvim je besmisleno kupovati brdski  ma kako vam kul izgledao.

 

Cestovni bicikli za žene

 

 

bt17_spring_summer_womens_apparel_27.jpg

 

img_7547ob_final_2017-03-03_12-44.jpg

 

Cestovni bicikli odlični su izbor ako vam bicikl treba za duge vangradske vožnje. Malo su nespretniji za gradsku vožnju, ali i to je moguće.

Ovaj tip bicikla nećete naći u klasičnom ženskom izgledu, ali postoje cestovni bicikli za žene. Oni su kraći i imaju uže ručke i drugačija sjedala.

 

Mountain bike za žene

mg_0630_2017-03-03_12-47.jpg

 

 Montići su pravi izbor za ženu koja se odvažila biciklom u šumu. Dolaze u različitim veličinama, od 26 do 29 inča (veličina kotača). 

 

Vizualno, muški i ženski brdski bicikli izgledaju isto. Razlika je opet u duljini rame i razmaku ručki :)
Također, amortizeri na ženskim biciklima drugačije su podešeni - jer su žene, u principu, lakše.

 

Gradski bicikli za žene


Takav tip bicikla odmah dolazi sa svom dodatnom opremom:
blatobranima, košaricom i nosačima tereta za bicikle. 
Takvi bicikli teži su od ostalih i nisu baš za duge vožnje van grada.

 

gradski_bicikli.jpg

 


 

h_1928_l_verde_pastello.jpg

 

Sportski, a gradski bicikli za žene

 

gradski-sportski.jpg

 

 

Ako tražite nešto između gradskog i sportskog bicikla, i to postoji. Takvi hibridi idealni su za žene koje biciklom žele ići po gradu, ali i sunčane vikende provoditi na biciklu vozeći se okolicom. Po asfaltu jer nisu za šumu.

 

Tri bitne stvari prilikom odabira bicikla: odabir veličine, dodatna oprema i servis

Kada jednom odaberete tip bicikla kojim ćete se voziti niste još gotove. Prilikom odabira treba pripaziti na veličinu okvira, dodatnu opremu i da li bicikl koji kupujete ima garanciju i postoji li servis za njega. To vrijedi prilikom kupnje bilo kojeg bicikla, ne samo ženskog :) 

 

1. Bicikl prave veličine

Koliko ste bicikala promijenili kroz djetinjstvo? Jer su vam postali premali i roditelji su vam rekli da već smiješno izgledate. I mučili ste se.

Ako odaberete premali bicikl kao odrasla osoba sigurno je da ćete se mučiti. Visina je zato najbitniji faktor kod odabira bicikla.

Ženski cestovni bicikli

11_2017-03-03_13-04.jpg 

Ženski gradski bicikli

111_2017-03-03_13-06.jpg

Ako zapnete,u bilo kojoj Rog joma trgovini pomoći će vam pri izboru pravog bicikla :)

 

2. Dodatna oprema za bicikl

Kod boljih bicikli uvijek se nešto može dodatno kupiti. I uvijek možete nešto zamijeniti. Za početak, sigurni smo, bit će vam dosta ono što kupite. I ako bicikl nema blatobrane, bilo bi ih dobro odmah kupiti.

 

3. Servis bicikla i garancija

Kad kupujete bilo kakav bicikl, bilo da je ženski, muški ili dječji uvijek se raspitajte da li imate kakvu garanciju i može li vam trgovina koja vam je prodala bicikl održavati bicikl.

Tako nikad nećete imati problema, a vi i bicikl dugo ćete ostati jako dobri prijatelji.

 

Žene su stvorene za vožnju biciklom, a neki bicikli stvoreni su za žene. Samo ga trebate odabrati i krenuti klačiti :) 

 

skrolaj na vrh