Bicikl može kroz snijeg i led. Koji bajk je kao stvoren za zimske uvjete?

Bicikl može kroz snijeg i led. Koji bajk je kao stvoren za zimske uvjete?
objavljeno: 27.01.2017.

Bicikliste je stvarno teško nagovoriti na kupovinu još jednog bicikla, zar ne?

 

Ma naravno da nije. Biciklisti jedva čekaju da u svoju zbirku dodaju barem još jedan bicikl. Tek toliko da imaju dva - jednog za ljeto i jednog za zimu.

 

No jesu li zimski i ljetni bicikli stvarno nužni ili možete preživjeti samo s jednim? Ima li razlike?

 

Što je to zimski bicikl?

 

Jednostavno rečeno, zimski bicikl je bicikl opremljen za zimsku vožnju!

 

(niste mogli pogoditi da ćemo to reći, zar ne? :))

 

Dakle, zimski bicikl ima blatobrane, šire gume i sve dodatke kako bi bicikl i biciklist bili što bolje opremljeni za zimsku vožnju.

 

Naravno da možete imati samo jedan bicikl i mijenjati dijelove prema vremenskim uvjetima, no to mijenjanje može postati prilično zamorno ako se želite baš u ovom trenutku otići voziti.


Zašto imati bicikl za zimske uvjete?

 

Zima sa sobom nosi loše vrijeme što znači blato i lokve na svakom uglu, sol po cesti te mnogo rupa i prepreka na putu. Zbog toga će bicikl u kratkom vremenu biti prekriven crnim korozivnim plaštom koji polako, ali sigurno uništava kočnice, diskove i ostalu opremu na biciklu, a da ne govorimo o blatnjavoj rami i mokrom sjedalu. 

 

Realno gledajući, bicikl teško podnosi zimu. Više se troši i haba, a nema ničeg gore od promatranja kako vaš ponos i radost polako klone dušom i tijelom.

 

Iz tog se razloga isplati imati bicikl za loše uvjete (i za kišu i maglu, ne samo za zimu) te za one savršene uvjete kada je vani lijepo vrijeme, bez trunčice oblačka.

 

Kakav bicikl je najbolji za zimu?

 

Bicikl za zimu stvarno može biti bilo što - vaš stari cestovni bicikl ili MTB. Zapravo će većina biciklista nakon što kupe novi bicikl, pretvoriti stari za vožnju po lošim vremenskim uvjetima.

 

voznja-biciklom-po-zimi-2.jpg 

 

Naravno, možete i kupiti novi karbonski bicikl, no oni su poprilično skupi i vjerojatno ne bi željeli da je baš nakon svake vožnje blatnjavi i prljavi.

 

Blatobrani su neizostavni za zimu

 

Blatobrani su neizostavan dio opreme za zimu. Ne samo da će štititi vas i vaš bicikl od blata, već će štiti i onog koji se vozi iza vas. Pa osim ako ne gajite loše osjećaje prema dotičnome onda ga nemojte pokušati pretvoriti u čudovište iz močvare :)

 

Naravno, prije postavljanja blatobrana provjerite ima li vaš bicikl zakačke ili rupice za vijke kako bi znali koju vrstu blatobrana trebate kupiti. 

 

Disk kočnice su bolje za vlažno vrijeme

 

Postoji nekoliko razloga zašto su disk kočnice bolje za zimu:


1. Snaga. Disk kočnice imaju znatno veću snagu kočenja u odnosu na tzv. V-Brake sistem kočenja (gumene obloge koje za zaustavljanje koriste obruč kotača).


2. Modulacija. Modulacija se odnosi na osjećaj jačine kočenja kako vozač pritiska i opušta pritisak.


3. Pogodne za sva vremena. V-Brake sistem kočenja je izuzetno ugrožen u vlažnim uvjetima, dok disk kočnice u svim

uvjetima imaju konstantne performanse.

 

Za zimu su što robusniji kotači

 

Iako na svom biciklu za lijepo vrijeme možda imate najlakši karbonski kotač, preporučujemo da za zimu ipak odaberete neki robusniji kotač, npr. onaj za BMX.

  zimske-gume-za-bicikl.jpg 

Kotač je ipak konstantno u doticaju s tlom, pa će biti i najblatniji, a isto tako će vam pružit veću površinu i olakšati vožnju.

 

Gume s ripnama poput traktora

 

Na kotaču ćete trebati i dobre gume, pa evo nekoliko savjeta:

 

1. Odaberite crne gume. Crne gume u sebi imaju karbonska vlakna koja gumi daju čvrstoću i trajnost.


2. Odaberite gušće gume. Guma manje gustoće ima manju težinu, manju trajnost i izdržljivost.


3. Raspored ripni. Guma za blato će imati veliki razmak između ripni kako čestice blata ne bi ostajale na gumi i tako smanjile njezinu funkcionalnost.

 

Najbolje bi bilo da ciljate na MTB gume, a u tu grupu bi spadale gume s profilom od 2.1. pa nadalje. Namijenjene su teškim uvjetima na stazi kao što su blato, kiša, snijeg i sve ostalo što vam padne na pamet.

 

Isto tako, ako ćete stavljati deblju vanjsku gumu, provjerite hoće li guma imati dosta mjesta da se ne bi habala po ostalim dijelovima.

 

I… možete li bez bicikla za zimu?

 

Naravno da možete.

 

Možete se voziti tijekom cijele godine s jednim te istim biciklom, no toplo preporučujemo da tada svako malo pregledate komponente na biciklu kako bi vidjeli koliko su istrošene. Vjerojatno ćete ih trebati svako malo mijenjati, a takvo održavanje bicikla može se pretvoriti u veoma skup posao.

 

S druge strane, nabava jeftinijeg bicikla kako bi ga pretvorili u zimski ili kupnja bicikla koji je već sređen za zimske uvjete, uštedjet će vam nešto novca (i živci). 

 

A isto tako će vam srce biti na mjestu jer nećete morati gledati kako vaše blago propada zbog loših zimskih uvjeta na cesti.

 

Nabavite bicikl po zimskim akcijama

skrolaj na vrh