Mali vodič: što vam sve treba za sigurnu vožnju biciklom?

Mali vodič: što vam sve treba za sigurnu vožnju biciklom?
objavljeno: 06.06.2016.

Osim što biste trebali poštivati prometne propise te voditi računa o drugim sudionicima u prometu, prilikom vožnje biciklom trebali biste voditi računa i o vlastitoj sigurnosti.


Stoga, donosimo nekoliko savjeta o sigurnosnoj opremi koja bi se trabala naći na vašem biciklu ili uz vas kako bi vaša vožnja bila što ugodnija i bezbrižnija.


Kočnice


Broj jedan faktor u sigurnosti na biciklu. Naravno pod uvjetom da je ostatak bicikla u koliko toliko voznom stanju.


O njihovoj važnosti ne treba previše trošiti riječi, pa ćemo samo poručiti ukoliko vaše kočnice nisu u ispravnom stanju, bolje nemojte niti vaditi bicikl iz podruma ili garaže.


Obje kočnice trebale bi biti podešene da vam sigurno i na vrijeme omoguće zaustavljanje, pa ukoliko postoji neki problem s kočnicama, u našem asortimanu sigurno ćete pronaći ono što vam treba.

 

 tm_series_trekblx2.jpg


Upotreba svjetala


Osim što biste mogli biti kažnjeni s 300 kuna ukoliko vas uhvati policija, bez svjetla na biciklu riskirate i da vas zbog slabe vidljivosti drugi sudionici u prometu, a pogotovo vozači motornih vozila, kasno ili uopće ne uoče, što može dovesti do teških posljedica.


Svjetla - must have.


Stražnje svjetlo jednako je važno. Prednje svjetlo služi vam da biste u mraku bolje vidjeli ili bili bolje viđeni, dok stražnje svjetlo služi isključivo kako bi vas drugi sudionici u prometu na vrijeme uočili.


Osim svjetala, dakle prednjeg i stražnjeg, nije loše imati i katadiopter, odnosno tzv. "mačje oči". Njime također povećavate šansu da vas drugi sudionici vide u prometu.


Katadiopter možete instalirati ispod sjedala, na upravljač, a najčešće bicikli dolaze s već ugrađenim "mačjim očima" na žbicama kotača i pedalama.


tk15_ebike_conduit_sandiego0691.jpg


Reflektirajući prsluk


Osim adekvatnog svjetla na samom biciklu, u trenucima slabije vidljivosti, pogotovo izvan grada i gradskih svjetala, preporuča se na sebi imati i reflektiraju prsluk


Reflektirajući prsluk pogotovo se preporuča djeci.


Kaciga


Bilo da se radi o rekreativnoj vožnji po kvartu ili vožnji od nekoliko sati, bez kacige ne biste trebali sjedati na bicikl.


Kaciga se definitivno preporuča svima, no za vozače bicikla mlađe od 16 godina, ona je i zakonski obavezna. Kazna za prestup nije mala, iznosi 300 kuna.


Naočale


Iako ih u stvarnom životu mnogi doživljavaju i koriste najčešće kao modni detalj, za bicikliste su naočale iznimno važan dio opreme.


Možete pronaći mnogo modela sunčanih naočala koji odgovaraju različitim vremenskim uvjetima i tipovima vožnje


Štitnici za koljena i rukavice


Ukoliko ste adrenalinski tip i slobodno vrijeme provodite u opasnim vožnjama planinama, brežuljcima ili stazama, štitnike za koljena svakako ne biste trebali izostaviti sa svog popisa.


Rukevice će, pak, kod dugotrajnih vožnji svakako ublažiti napetost vaših ruku, nećete dobiti bolne žuljeve, a bit će od velike koristi i u slučaju padova.




slorencephoto_skye_008_edit.jpg


Zvonce


Iako zvonce i bicikl vežemo uglavnom uz gradsku vožnju na posao ili u trgovinu, a posebice uz ženske bicikle i starije ljude, bilo bi apsolutno dobro da na vašem biciklu, bilo brdskom, cestovnom ili nekom drugom gradskom, postoji ovaj simpatičan uređaj za davanje zvučnih znakova.


Olakšat ćete vožnju, kako sebi, tako i drugima oko vas, a i opasnost ćete kudikamo lakše izbjeći.


Osim toga, kada nabavite novi bicikl o kojem dugo maštate, lakše ćete zvučnim signalom prijteljima na ulici dati to do znanja :).


Retrovizori

 

Nije pretjerano česta scena s ulica da biciklisti imaju ogledalo na upravljaču, ali ukoliko želite dodatnu sigurnost, definitivno s parom retrovizora nećete pogriješiti.


Nadamo se da smo vam prije vožnje uspjeli prenijeti neke savjete o sigurnosti i koliko je važno obratiti pozornost na sve stvari vezane uz nju.


Ukoliko imate potrebu iz prve ruke doznati koji dio opreme vam nedostaje ili što biste trebali promijeniti ili dodati na svoj bicikl - možete to učiniti u bilo kojem od naših prodajnih prostora diljem Hrvatske

skrolaj na vrh