Djecu u prikolicu! Što trebate znati kod izbora prikolice

Djecu u prikolicu! Što trebate znati kod izbora prikolice
objavljeno: 14.07.2017.

Ta malena, slatka stvorenja... Djeca.

 

Želite provesti što više vremena s njima i želite da vas svugdje prate u stopu. 

 

No koliko god ih volite i ne bi ih mijenjali za ništa na svijetu, ulazak malih bebača u vaš život može se činiti kao metaforički lokot koji je na dulje vremena zaključao vaš bicikl.

 

Sve u svemu, odjednom se čini kao da bicikl jedino možete voziti prije nego što pijetao najavi dan ili si u posebnim prilikama možete priuštiti večernju vožnju od 20-ak minuta. I to ako nakon napornog dana uopće imate volje za tako nešto.

 

Dilema? Kako spojiti dvije ljubavi: djecu i vožnju biciklom?

 

I… trebate li stvarno čekati da vaš mališan napuni 7 ili 8 godina kako bi vas mogao u stopu pratiti biciklom?

 

Ipak je jedna od najboljih stvari u roditeljstvu ta što sve zabavne stvari radite s djecom, pa... možete li s njima raditi jednu od najzabavnijih stvari u svom životu? 

 

Naravno da možete! Pravo rješenje su prikolice za bicikl!


Prikolice za bicikl: što je sada to?

 

Prikolice za bicikl upravo su ono što im i samo ime kaže. To je prikolica koja se montira na stražnji okvir ili osovinu bicikla i služi za prijevoz vašeg mališana.

 

prikolica-za-bicikl.jpg

 

Iako postoje sjedalice za bicikl, prikolice za bicikl mnogo su praktičnije, a prema nekim mišljenjima i mnogo sigurnije. Naime, ukrcaj na bicikl sa sjedalicom pomalo je kompliciran. Prvo morate staviti mališana u sjedalicu pri čemu bicikl postaje nestabilan, pa morate dobro manevrirati prilikom uspinjanja da ne bi pali.

 

S ddruge strane, prikolice za bicikl možda su malo skuplje, ali su i sigurnije. Također ih možete koristiti za prijevoz namirnica nakon shoppinga ili nekog drugog tereta kada dijete nije s vama. Mališana sami možete sigurno staviti u prikolicu, dok kod sjedalice trebate dvije osobe - jedna drži bicikl, a druga drži dijete.

 

Prikolice za bicikl sjajan su način da ostanete u top formi

 

Iako ćete se šetati s mališanom, igrati se u parku i svako malo bježati za njim, veliki su izgledi da ćete izaći iz top forme.

 

Pogotovo što se tiče izdržljivosti na biciklu.

 

No, pomoću prikolice za bicikl još uvijek možete vježbati izdržljivost, biti aktivni i pritom se zabaviti s mališanom. Štoviše, možda ćete s vremenom dobiti i više mišićne snage u nogama jer priznajmo, voziti jednogodišnje dijete od 10-ak kilograma nije mala stvar. Pogotovo po uzbrdicama.

 

S prikolicama za bicikl provodit ćete kvalitetno vrijeme s djetetom

 

Vožnja s mališanom sjajan je način da dobijete kvalitetno vrijeme za sebe, ali i za mališana.

 

Svaki put kada se uputite na bicikliranje, očekujte novu avanturu. Tko zna što će mališan vidjeti na sljedećem putovanju. Neku novu životinju? Novi cvijet?


Sve u svemu, osjetit će svježi miris povjetarca, cvijeća i prirode, umjesto da kod kuće sjedi unutar 4 zida okružen plastikom, metalom i staklom.

 

Mogući nedostaci prikolice za bicikl

 

Naravno, u životu nije sve med i mlijeko. To se također odnosi i na prikolice za bicikl s kojima možete naići i na par problema.

 

Prikolica za bicikl nalazi se dosta niže od samog bicikla, pa je i teže vidljiva ostalim sudionicima u prometu. Ono što možete napraviti je nabaviti zastavicu uočljive boje i montirati je na prikolicu.

 

Drugi problem je što je prikolica dosta šira od bicikla, pa ako niste vrsni vozač, postoji velika mogućnost da zapnu prilikom skretanja. Uz to, problem su i naše ceste. Nezgrapno ih je voziti po nogostupu ili po biciklističkoj stazi, a većina hrvatskih cesta nema ni sređenu biciklističku stazu.

 

I još jedna stvar, ako ćete povećati brzinu (na primjer kada idete nizbrdo), s djetetom iza teže ćete zakočiti. Zakočite li naglo, prikolice mogu početi vrludati po cesti čime ćete izgubiti ravnotežu i možda pasti.

 

S koliko godina možete voziti dijete u prikolici?

 

Svako dijete se drugačije razvija, pa spremnost da se vozi u prikolici ne počinje točno s određenim brojem navršenih mjeseci.

 

Općenito govoreći, dijete je spremno za vožnju u prikolici kada počinje stabilno samostalno sjediti, a najčešće se radi o navršenih godinu dana. Tek je tada dijete sigurno za vožnju biciklom jer bi mu u protivnom vibracije na biciklu mogle ozlijediti vratnu kralježnicu.

 

Kako odabrati prikolicu za bicikl?

 

Prvi savjet je da ne kupite odmah prvu prikolicu koja vam je pri ruci. Prvo je važno dobro informirati se tako da možete dobiti ono najbolje. Kako bi vam pomogli kod izbora, evo nekoliko dobrih savjeta što bi trebali tražiti:

 

- Snaga i težina. Ovaj savjet može biti prilično subjektivan, ali kvalitetnije prikolice izrađene su od aluminija, a ne od čelika. A aluminij je lagan, ali jak! Iako vaš mališan možda ima tek 10-ak kilograma, razmišljajte i u budućnost. Mališan neće uvijek biti lagan kao perce, pa ćete ga s lakšom prikolicom moći i lakše voziti.

 

- Spoj prikolice za bicikl. Kada kupujete prikolicu, preporučujemo da potražite prikolicu koja ima kuglasti i zglobni spoj na mjestu gdje se pričvršćuje za bicikl jer ćete tako spriječiti moguće prevrtanje prikolice.

 

- Veličina prikolice. Provjerite ima li prikolica dovoljno mjesta za dodatni teret. Na primjer, za bočice s vodom, hranu za mališana, rezervnu odjeću, igračke… Ne želite kupiti prikolicu i tek poslije otkriti da omiljenu igračku mališana morate voziti u vrećici na ručki bicikla. 

 

- Sigurnost. Savjetujemo da odabere prikolicu koja se može zatvoriti u slučaju oborina ili tijekom niskih temperatura jer otvorene prikolice ne mogu zaštiti mališana od iznenadnih vremenskih uvjeta. Isto tako, provjerite dno prikolice koje treba biti dovoljno čvrsto da ublaži udarce od iznenadnih prelaska po rupama na cesti.

 

Što kada imate dvoje klinaca?

 Evo još jednog problema. Što kada imate dvoje klinaca? Jednog ćete sigurno uspjeti staviti u prikolicu, ali dvoje... teško.

 

No budite bez brige jer u Rog Jomi imamo i prikolice za dvoje djece! Dobro poznati brend Bellelli nudi prikolice koje ujedno mogu biti i guralice. Samo trebate šipku za pričvršćivanje na bicikl zamijeniti kotačem i dodati ručku :)

 

bellelli-prikolice-za-bicikl.jpg

 

Ako smo vas zainteresirali za prikolice za bicikl, slobodno nas posjetite u jednom od naših dućana ili pogledajte našu ponudu prikolica na webu :)


Iskoristite ovo lijepo vrijeme i odvedite mališana u pravu malu avanturu :)

skrolaj na vrh