10 najboljih pjesama ispjevanih o biciklu ikad

10 najboljih pjesama ispjevanih o biciklu ikad
objavljeno: 27.07.2017.

 Ma tko ne voli vožnju biciklom?

 

Bicikl je zakon! Nekima je vožnja bicikl uspomena iz djetinjstva, drugima je životni stil pa pedaliraju kroz sva godišnja doba, treće podsjeća na kraj radnog vremena i radnike koji se biciklom voze kući.

Vožnja biciklom i biciklističke utrke već desetljećima inspiriraju glazbenike. I svaka glazbena priča o biciklu je o nečem drugom.

 

Donosimo 10 najpoznatijih pjesama o biciklu.

 

1. Queen - Bycicle race




Pjesmu "Bycicle Race" je pjevač Queena Freddy Mercury napisao 1978. gledajući 18. etapu Tour de Francea. Biciklisti su prolazili kroz Motreux gdje su Kvinovci snimali album Jazz.

Iako je ova pjesma himna mnogih biciklista i utrka, njen autor baš i nije volio vožnju biciklom. U jednom dijelu pjesma ide "fat bottomed girls. they'll be riding today" (debeloguze cure, vozit će se danas). 

 

2. Kraftwerk - Tour de France




Tour de France pionira elektronike, njemačkog Kraftwerka, u eter je puštena sada već davne 1983. I dan danas može posramiti mnoge današnje ljetne hitove.


Pjesma je naravno posvećena najpoznatijoj europskoj biciklističkoj utrci baš kao štu su i Kvinovci njome bili inspirirani. Samo, za razliku od Freddya Mercurya, članovi Kraftwerka doista su voljeli biciklizam. I sami su se njim bavili. 

Pjesma Tour de France, čut ćete, u sebi doista sadrži glasove i mehaničke zvukove koji podsjećaju na zvučno okruženje utrke. 


3. Pink Floyd - Bike

 


Ljubavna pjesma u kojoj je nevidljivi plašt, miš beskućnik, klan kolačića od džumbira i bicikl. S obzirom da je izdana 1967. nije ni čudo da je lagano psihodelična. Tada je to bilo popularno.


Počinje zvukom zvonca na biciklu uz poruku: "Imam bicikl sa zvoncem i košaricom kako bi izgledao dobro, dao bi ti ga, ali sam ga posudio". 

 

4. Flobots - Handlebars

 

 

Nisu sve pjesme inspirirane biciklom iz prošlog stoljeća! Prvi single prvog albuma američkih hip-hopera, rock repera Flobotsa koji danas broji više 30 milijuna pregleda na Youtubeu zove se Handlebars (ručke), a naslovnici albuma upravo je bicikl.

 

Vožnja na biciklu bez ruku simbolizira upravo slobodu i potencijal koju ljudska vrsta ima. "Pjesma je o ogromnom ljudskom potencijalu kojeg ljudi posjeduju koji istovremeno može biti usmjeren u kreativne pozitivne svrhe, ali i u destrukciju", rekao je autor Jamie Laurie. 

5. Red Hot Chilli Peppers - Bicycle Song


 

"How could I forget to mention the bicycle is a good invention"... Kako sam zaboravio spomenuti da je bicikl odličan izum? Da, pa slažemo se, samo je užasno nezahvalno prevoditi bilo kakve tekstove pjesama na hrvatski. 

Peppersi su svoju odu biciklu opjevali još 2002. i uvrstili je na album "By the way". 

 

6. Madness - Riding on my Bike


"Riding on my bike" ska benda Madness nastala je kao nastavak njihovog hita "Driving in my car" u kojem su se ismijavali Minni Morrisu iz 1958. 


Pjesma o autu, kao i ova o biciklu je iz 1982. U pjesmi o biciklu pjevaju kako su konačno prodali auto i odriču se ispušnih plinova i prometnih gužvi. 

 

7. Hawkwind  - Silver Machine

 

 

Britanski hard rock bend Hawkwind pjesmu "Silver Machine" posvetio je biciklu. Iako su mnogi zbog opsesije benda s putovanjima u svemir mislili da je opisana vožnja na srebrnom biciklu metafora za odlaske u svemir, radi se o uspomenama iz djetinjstva. I onoj ljubavi koje svako dijete osjeća prema svom prvom biciklu

 

8. Tv On The Radio - Bicycles Are Red Hot! 


 

Tv On The Radio je jedan od onih bendova čije pjesme i tekstovi dobro zvuče i zabavni su, ali nitko zapravo ne razumije o čemu se točno radi... Ista stvar je s pjesmom o biciklima koji su vruće crveni.

Ali nema veze, slažemo se s njima crveni bicikli su super :) 

 

9. Pro Arte - Bicikl Pony


 

Ova stvar iz sedamdesetih definitvno nije popularna i sigurno je niste čuli. Ali posvećena je Poniju, ultimativnom ženskom biciklu Jugoslavije prošlog stoljeća. Ako ste stariji od 30 godina sjećate se kako su ih svi vozili :)


Kada su se devedesetih kao svjetsko čudo pojavili "montići" poniji su potisnuti kao bicikli za tetice. No Pony je posljednjih godina opet u modi!

 

10. Nina Romić - Bicikl


 

Pjesmu Bicikl Zagrepčanke kantautorice Nine Romić možda ste čuli, objavila ju je prošle godine. To je priča o prekidu para koji se volio zajedno voziti na biciklu.

Spot je predivan, taman da se i vi želite sjesti na bicikl gledajući ga. 

 

Kada se vozite na biciklu ne bi smjeli slušati glazbu, ali smo sigurni da ćete slušajući ove pjesme htjeti što brže na još koju dobru vožnju. A za dobru vožnju uvijek treba dobar bajk - koji možete potražiti u Rog Jomi.

skrolaj na vrh