Koju odjeću nositi na biciklu?

Koju odjeću nositi na biciklu?
objavljeno: 15.03.2019.

Koliko puta vam se dogodilo da ste planirali napraviti par krugova biciklom po kvartu, a ta se vožnja pretvorila u višesatno bicikliranje.

Kad ste krenuli bilo je sunčano i nije bilo potrebe da sa sobom ponesete rezervnu odjeću, ali vrijeme nas često iznenadi, posebice na duže staze i može se promijeniti iz toplog u hladno ili kišovito u samo nekoliko sekundi.

 

Zbog toga je potrebno je imati prilagođenu odjeću koja će vam pomoći u zadržavanju optimalne tjelesne temperature prilikom svih vremenskih uvjeta.

Iako izbor odjeće ovisi samo o vama i vašim osobnim preferencijama, postoje neka pravila kojih bi se trebalo pridržavati ako želite da vam vožnja prođe bezbrižno bez obzira na vremenske uvjete.

Koja je neizbježna odjeća na biciklu?

  • Biciklističke hlačice/tajice - Kupovina nepropusnih biciklističkih hlačica ili tajica s dobrom podstavom jednako je bitna kao i odabir prave, udobne sjedalice. Želite li izbjeći neudobnu vožnju, svakako razmislite o kupovini ovog dodatka.
  • Biciklističke čarape - Nema goreg kad čarapa sklizne niz nogu i nažulja vas, te vas tako ometa u vožnji. Odgovarajuća veličina čarape i čvrsta gumica na čarapi vaš su saveznik u vožnji.

tri.png

 

  • Tenisice - Odabir prave širine i dužine tenisica je također od velikog značaja. U tenisicama bi trebalo ostati malo prostora između prstiju kako bi mogli slobodno micati njima. Najbolje ćete znati odgovara li vam tenisica kad stanete na noge i ako prsti ne dodiruju prednji dio obuće.
  • Vodonepropusna jakna - Standardne biciklističke jakne laganije su od običnih zimskih jakni, a razlog tomu je da kad se krećete nije vam potrebna debela odjeća. Vaše se tijelo i prirodno dovoljno zagrijava, a kod biciklističke jakne prvenstveno je bitno da barem dio odjeće zaštiti od kiše.
  • Kapa - šilt kapa, zimska kapa, fantomka...
  • Kabanica - Umjesto vjetrovke ili kišobrana, sa sobom možete ponijeti kabanicu koja je kompaktna i stane u džep.

kisobran.jpg


Također je bitno imati na umu da je znojenje pojačano kod vožnje na biciklu. Možda ste jedan od sretnika koji nemaju tih problema prilikom tjelovježbe, no to je stvarno rijetkost.

 

Ako već smatrate da nije potrebno mnogo ulagati u biciklističku odjeću, naša topla preporuka je da birate odjeću napravljenu od prirodnih materijala kao što je pamuk. No i ovo je sklizak teren, jer mnoge pamučne majice koje ste kupili u trgovini u svom sastavu većinom imaju poliester i ostale materijale koji sprječavaju kožu da diše i tijelo se pojačano znoji.

 

Česta je zabluda da su materijali od kojih se izrađuju biciklističke hlače, majice i tajice napravljeni samo od poliestera i njemu sličnih materijala, te da zbog toga koža ni u njima ne diše.

 

No, to nije točno! Biciklistička oprema izrađena je od vlakana koja omogućavaju prozračnost i koja upijaju vlagu. Još jedna bitna stavka koju je potrebno spomenuti jest da su biciklističke majice prilagođene silueti vašeg tijela i neće se povući gore niz leđa, a rukavi su posebno oblikovani za nagnuti položaj koji je tipičan za vožnju na biciklu.

Koja dodatna oprema vam je potrebna?

Najbitnije od odjeće što možete nositi na biciklu smo nabrojali, a uz to postoji još niz dodataka koje možete kupiti kako bi vam vožnja bila ugodna kroz sve sezone:

  • Štitnici - Zaštitite se od izgrebanih koljena!

    suncano_vrijeme_znojenje.jpg

      • Rukavice - Možda smatrate da je ovaj dio opreme nepotreban, no rukavice štite ruke od hladnoće i proklizavanja na biciklu. Postoje rukavice prilagođene različitim godišnjim dobima, tako da nemate brigu da će vam ljeti u njima biti pretjerano vruće.
      • Grijači ruku - Protežu se od zapešća do ramena i dužina se može pomicati u skladu s promjenom temperature, a ako vam postane previše toplo, lako ih skinete i spremite u džepove.
      • Grijači nogu - Raspon im je od gležnja pa sve do prepona, a mogu se nositi ispod trenirke, tajica, hlačica i ostale opreme.
      • Zatezač hlača - Kvalitetan remen koji učvršćuje hlače, ako ste već odabrali biciklirati bez biciklističkih tajica spriječiti će da hlače ne skliznu prilikom vožnje.
      • Biciklističke naočale - Za razliku od sunčanih naočala koje vaše oči štite od sunca ili služe kao modni dodatak, kvalitetne biciklističke naočale nešto su bez čega se ne može. One štite oči od buba koje ulijeću u oči prilikom vožnje, sprječavaju prašinu da dođe u dodir s okom, štite oči od vjetra i pružaju vam pregledan pogled na cestu koja je ispred vas.
      • Kaciga - Možda ste samouvjereni i većinom vozite bez kacige, no ona bi ipak trebala biti sastavni dio vašeg biciklističkog stajlinga kako bi izbjegli moguće ozljede na biciklu.

kramon_trekmadone2018_8781_mr.jpg

 

Što god od odjeće preferirali na vama je da odaberete ono u čemu ćete se osjećati udobno u vlastitoj koži i na biciklu. Bitno je da vam odjeća i obuća koju ste odabrali pristaje i da služi svrsi. Neka vaša vožnja na biciklu bude što ugodnija i što zabavnija!

 

Zaboravili smo nešto? Potražite sve što trebate u našem web shopu!

skrolaj na vrh