5 najuzbudljivijih disciplina brdskog biciklizma

5 najuzbudljivijih disciplina brdskog biciklizma
objavljeno: 11.10.2018.

Brdski biciklizam nesumnjivo je jedna od najatraktivnijih i najuzbudljivijih grana biciklizma. Za ovu se disciplinu pripremaju i prilagođavaju tereni za utrke. Ne možete biti brdski biciklist bez opreme (kaciga je obavezna) i naravno - dobrog brdskog bicikla.

 

I mi smo odlučili ovaj tekst posvetiti toj vrsti biciklizma pa u nastavku donosimo najbolje od najboljih disciplina koje jednako vole i dečki i cure.


Od šumskih puteva do gradskih stepenica

 

Zaljubljenici u vožnju po brdovitim terenima davnih su 70-ih godina prošlog stoljeća (ispričavamo se svima koji su tih godina rođeni na ovom grubom izrazu) izmislili brdski biciklizam.

 

Nakon skoro 50 godina postojanja brdski bicikli su danas opremljeni poput malih motocikala bez akumulatora, a ni teren im više nisu samo šume i planine. Svoje vragolije vozači sve češće prezentiraju i na urbanim gradskim terenima poput parkova pa čak i običnih stubišta.

 

Brdski vozači totalno su opuštenog i pustolovnog duha, a uz rekreaciju vole pokazati i svoj natjecateljski dio pa često organiziraju natjecanja od kojih najveću pozornost postižu downhill i MTB maraton. Sve popularnija je i enduro, dok je disciplina Cross-country jedina koja se vozi i na Olimpijadi. To su samo neke od popularnih vrsti brdskog biciklizma, a u nastavku donosimo pet najuzbudljivijih.


1. Mountain bike disciplina Four Cross (4X)

 

U Four Cross (4X) natjecateljskoj bike disciplini četvero se natjecatelja utrkuje na istoj stazi. Ova je utrka malo drugačija od ostalih koje ćemo navesti u nastavku jer se mjerenje vremena vrši samo u fazi kvalifikacija, dok se daljnji tijek natjecanja odvija na ispadanje. Naime, “Four Cross” naziv je stekao po tome što utrku vozi četiri vozača istovremeno. Prva dva koja završe utrku plasiraju se u daljnji tijek natjecanja dok treći ima naknadnu šansu za kvalifikaciju. Posljednji, naravno, završava natjecanje.

 

Zanimljivo je što ove utrke traju vrlo kratko, u prosjeku 60 sekundi te su vrlo eksplozivne. Staza je strma i najčešće je posebno izrađena za tu prigodu (umjetna). Natjecatelji se često nenamjerno sudaraju pa je zaštitna oprema u ovoj disciplini neminovna.

 

Kako to zaista izgleda, možete vidjeti u videu:

 

 

2. Enduro MTB disciplina ili All-mountain

 

Ako trebate više od avanture i uzbuđenja koje nudi obično brdsko bicikliranje, tada je enduro ili, kako je mnogi nazivaju all-mountain disciplina upravo ono što tražite.

 

Zanimljivost ove discipline je kombinacija spusta - osnovne etape te transferne etape. U spustu je važno pokazati brzinu i umijeće na tehnički zahtjevnim etapama, dok je u prijelaznim etapama važno pokazati izdržljivost i kondiciju. Za enduro disciplinu važno je imati najbolji rezultat. U nekoliko etapa rezultati se zbrajaju, a pobjednik je naravno onaj koji ima zbirno najbolje vrijeme.

 

Prvenstva u ovoj disciplini održavaju se tek nekoliko godina (od 2013. u Svijetu te 2014. u Hrvatskoj), a najpopularnija su u Europi (Francuska, Italija, UK) te u Sjevernoj Americi. Kao i kod Four Crossa, zaštitna oprema je obavezna, no staza je potpuno prirodna, bez dorađivanja pa se ovakve utrke uvijek odvijaju na planinskim obroncima, šumama i brežuljcima.

 

Kako je to izgledalo ove godine u Chileu, pogledajte u videu:

 

 

3. Cross-country MTB disciplina (XC)

 

Cross-country jedina je disciplina brdskog biciklizma koja je zastupljena na Olimpijskim igrama. Utrka traje najduže od svih pa je iz tog razloga izuzetno bitna fizička izdržljivost natjecatelja. To je ujedno i najstarija mountain bike disciplina, a mogli bismo reći da je zbog nje i nastala ova grana biciklizma. Cross-country utrka sastoji se od savladavanja uzbrdica i nizbrdica.

 

Također, ova disciplina je miks raznih MTB disciplina poput endura, traila, freeridea, uphilla i downhilla, ali u manje ekstremnom obliku. Stoga, ako ste se odlučili baviti brdskim biciklizmom, svakako bismo vam preporučili da počnete od ove discipline. Tako ćete vježbati izdržljivost, ali se i suočiti sa strmijim nizbrdicama i oštrijim zavojima koje je potrebno savladati.

 

I ovu disciplinu prikazujemo videom s UCI-jevog Svjetskog prvenstva u Cross-countryju:

 

 

4. Downhill disciplina brdskog biciklizma (DH)

 

Za razliku od svih dosad navedenih disciplina, downhill je drugačija po tome što je spust najstrmiji i ne uključuje velike zavoje. Brzina je izuzetno velika, a trkaći zbog rizika od ozljeda i opasnog terena vožnju voze sami, jedan po jedan.

 

U ovom tipu natjecanja vozači najviše riskiraju te se jednostavno “prepuste” situaciji. Da bismo vam još više dočarali ekstremnost ove discipline spomenut ćemo da se na uzbrdicu najčešće nije moguće odvesti biciklom već se natjecatelji penju hodajući ili čak dizalom i žičarom.

 

Da bi se spust savladao, potrebne su izvrsne vještine i kontrola, a evo primjera kako to izgleda kada su profesionalci u pitanju:

 

 

5. Mountain bike disciplina Dirt Jump

 

Dirt Jump disciplina mogla bi biti šećer koji smo ostavili za kraj ;). Savršeno će se uklopiti u urbane dijelove, upravo zbog toga što se za Dirt Jump teren prije priprema. Ova se vrsta natjecanja može održati i na skate parku te privući velik broj zaljubljenika u betonirane i uvinute podloge.

 

U Dirt Jumpu bicikl služi za pomoć kako bi odskočili što više i napravili što atraktivniju vratolomiju. Osobe koje se bave ovom disciplinom zapravo imaju neopisiv talent i crtu umjetnosti gdje fizička sprema nije najbitnija.

 

Osim umijeća izvođenja vratolomija važno je kako se dočekati “na noge”. Važno je da slijetanje bude mekano i nježno kako bi se spriječile eventualne ozljede (da, baš eventualne. Pojam "eventualne ozljede" nije baš poznat dirt jumperima, zar ne? :D)

 

Evo detalja s jednog ozbiljnog dirt jump prvenstva:

 

 

P.S. Znate li koji je najbolji trik Dirt Jumpa? Iznenađenje! :)

 

Za kraj ćemo samo spomenuti da ovo nemojte pokušavati kod kuće.

Radije bacite pogled na naš web shop i proučite MTB kategoriju bicikala, a možete nam se i javiti za više informacija.

 

Potražite nas i na Facebooku - sigurni smo da ćete u našoj veseloj zajednici pronaći nekoga tko voli ove ekstremne discipline. ;)

skrolaj na vrh