Gradski, cestovni, MTB ili hybrid? Donosimo vodič za odabir savršenog bicikla

Gradski, cestovni, MTB ili hybrid? Donosimo vodič za odabir savršenog bicikla
objavljeno: 16.09.2016.

Iako je kalendarski gledano, jesen pred vratima, bablje ljeto pokazalo je svoju sunčanu stranu i na ulice, šume i druge sportske staze izmamilo velik broj rekreativaca.


Stoga, niti za pospremanje bicikala u podrume i garaže još nije došlo vrijeme.

 

Isto tako, ako vam je ovo neočekivano lijepo i ugodno vrijeme za završetak ljeta poručilo kako trebate u nabavu novog bicikla, na pravom ste mjestu.

 

Za sve one koji prvi puta kupuju bicikl ili pak nisu sigurni koji bi i kakav bicikl bio optimalan za njih, donosimo nekoliko vrijednih savjeta.

 

Vožnja biciklom, rekreativna ili pak ona uz čiju pomoć obavljamo svakodnevne zadaće i obaveze, dovoljno govori koliko su ljudi svjesni brige za zdravlje svoga tijela i važnosti vježbanja.

 

Osim toga, takvim stilom života koristimo i okolišu jer ne trošimo gorivo i ne zagađujemo svijet oko nas ispušnim plinovima.
 

zektor-nmahon07.jpg

 

Bicikl koji odgovara životnom stilu
No, da bi mogli ispuniti sve navedeno, potrebno je da, prije svega, nabavite bicikl koji će u potpunosti pristajati vašem životnom stilu i zadovoljiti sve vaše želje i potrebe.

 

Ekspanzija bicikala i biciklističke opreme u posljednjih nekoliko godina dovela je do toga da je danas u bike shopovima dostupna najšira i najrazličitija ponuda bicikala ikada.

 

Taj efekt može rezultirati pomalo zbunjujuće ako ste novi u biciklizmu i ne znate što vam točno treba.

 

Prvo i osnovno u čemu morate biti na čisto su odgovori na pitanja koliko često ćete voziti bicikl, u koju ćete ga svrhu koristiti te po kojem terenu ćete najviše voziti.

 

Naime, ovisno o namjeni, bicikli se bitno razlikuju po konstrukciji, veličini kotača i širini guma, obliku okvira i upravljača te drugoj dodatnoj opremi.

 

Odabir optimalne veličine rame

No, pretkorak koji je nužno napraviti pri kupovini novog bicikla je odabrati ispravnu veličinu okvira.

 

Pravilni odabir veličine okvira je najvažnija odluka prilikom kupovine bicikla jer kriva veličina može rezultirati neudobnom ili nesigurnom vožnjom.

 

Veličine rama izražavaju se u inčima (1 inč = 2,54 cm), centimetrima ili oznakama (S, M, L, XL), a uobičajeno prikazuje visinu gornje cijevi mjereći od osi pogona.
 

dm_trekpowerfly_175.jpg

 

Uz veličinu rame, važno je i ispravno namjestiti visinu sjedala.

 

Preporučena veličina rame prema visini vozača:

148 – 158 cm = 13 – 14 inča
158 – 168 cm = 15 – 16 inča
168 – 178 cm = 17 – 18 inča
178 – 185 cm = 19 – 20 inča
185 – 193 cm = 21 – 22 inča
193 – 198 cm = 23 – 24 inča

 

Town & country bicikli

Ako većinu vremena planirate biciklirati po gradu, uz povremene izlete u prirodu, idealan bicikl za vas je neki iz kategorije hybrid ili town & country bicikala.

 

Ovi bicikli su dovoljno čvrsti kako biste mogli osvajati brdske dionice, a istovremeno udobni i lagani za vožnju po gradu.
 

crosstown.jpg

 

City bike za gradske vozače

Trebate li bicikl za obavljanje svakodnevnih obaveza te vožnju do studija ili posla, pravi izbor za bit će vam city, odnosno gradski, bicikl.


Veličine guma takvih bicikala su 26'' i 28'', imaju težu ramu i široka sjedala pa su idealni za laganije vožnje.
 

gradski_luna.jpg

 

MTB za prave avanturiste

Za one koji ipak više privlači vožnja po zahtjevnijem terenu, lutanje šumama, skretanje sa staza ili pak bicikliranje na more, svakako će odabrati brdski iliti ga MTB (mountain bike) bicikl.

 

Ove bicikle karakterizira iznimno čvrsta i izdržljiva konstrukcija, manji i znatno širi kotači (26"), a od opreme sadrže samo najnužnije te su kao takvi idealni za neravne terene.
 

mtb_trek.jpg

 

MTB bicikli su zahvaljujući izdržljivoj rami namijenjeni svima koji vole provoditi slobodno vrijeme u zahtjevnijim, brdskim područjima, gdje je potrebna oprema za amortiziranje udaraca i neravnog terena.

 

Cestovni bicikl - najšira ponuda

Cestovni (road ili trkaći) bicikli, zvani i "specijalke" su posebna vrsta bicikala koji su namijenjeni vožnji po cesti tj. asfaltu i sličnim glatkim površinama.

 

Upravljač im je, stoga, specifičnog savijenog oblika, prilagođen aerodinamičnom položaju tijela u vožnji, što omogućuje i veću brzinu.

 

Jednostavnost gibanja i postizanje veće brzine omogućuju i razmjerno veliki kotači i vrlo tanke gume, te smanjena težina bicikla.
 

trkaci.jpg

 

Ovakvi bicikli nemaju suspenziju i sličnu opremu jer se rade tako da bi bili što lakši. Osim toga, i sjedalo im je postavljeno malo niže od onih na brdskim biciklima.

 

Kod cestovnih bicikala možda je i najveća ponuda, budući da ih možemo dijeliti s obzirom na broj brzina, težinu, veličinu okvira i druge karakteristike.

 

Stoga je i raspon cijena ovakvih bicikala širok i kreće se do ogromnih iznosa koje će izdvojiti tek oni istinski zaljubljenici u biciklizam ili pak vrhunski profesionalci.
 

ss16_road_aus_10.jpg 


Najčešće greške kod kupovine bicikla:

  • - kupovanje bicikla samo jer je na sniženju; često nakon jeftine kupovine shvatimo da smo novac doslovno bacili, jer nas je zanimala samo cijena pa nismo gledali na udobnost ili veličinu,

  • - kupovanje u velikim marketima; ako ste kupili bicikl u velikom trgovačkom centru, praktički ste bez rješenja ako vam se na biciklu nešto pokvari,

  • - kupovanje bicikla u inozemstvu ili udaljenim mjestima; nakon nekog vremena ćete vidjeti da morate za svaki servis i podešavanje voziti bicikl prilično daleko,

  • - kupovanje prevelikog bicikla; često se trgovci žele riješiti zaliha pa nude neodgovarajuće bicikle, stoga pripazite.

 

Sada kada znate kako odabrati pravi bicikl, pogledajte što sve nudimo u Rog Joma web trgovini.

 

Ako trebate bilo kakvu pomoć, naša ekipa vam je na usluzi.

skrolaj na vrh