Mali vodič za početnike brdskog biciklizma

Mali vodič za početnike brdskog biciklizma
objavljeno: 20.07.2016.

Svaki biciklist želi postati bolji penjač. Pa jeste li ikada čuli da itko kaže: “Kad bih samo mogao ići malo sporije uzbrdo?” A ako ste se još k tome počeli baviti brdskim biciklizmom želite biti i dobar “spustaš” :)


Ako živite u brdovitom kraju, rješenje je vrlo jednostavno - izaći ćete i otpedalirati po prirodnim prostranstvima vašeg kraja i graditi kondiciju iz dana u dan.

No stanite malo jer nije sve u kondiciji.


Potrebna vam je i pravilna tehnika koja na početku zaista djeluje komplicirano. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da postanete bolji brdski biciklist, a kroz neko vrijeme možda čak dospijete i u profesionalce :)


Kada idete uzbrdo


Kada idete uzbrdo biciklom


1. Prebacite se u nižu brzinu


Prije nego što se približite uzbrdici, postepeno započnite prebacivati bicikl u nižu brzinu.  


Ovdje je najvažnija riječ “postepeno” jer će se većina početnika prebaciti na najnižu moguću brzinu i pedalirat će kao luđaci. A to nikako neće uroditi plodom. Umjesto toga, prebacite u brzinu koja je dovoljno niska da ne pedalirate prebrzo i da niste u stojećem položaju.


2. Ostanite sjediti


Kada se radi o cestovnom biciklu, dizanje sa sjedala često pomaže pri uspinjanju strmim brdima. No kada je riječ o brdskom biciklizmu situacija je malo drugačija.

 

U ovom slučaju vozite se po makadamskom, šljunčanom i blatnom terenu, pa dizanjem sa sjedala guma gubi pritisak na površinu ceste. Tako smanjujete trenje koje je prijeko potrebno za ovakvu vrstu puta, pa ostanite sjediti što je dulje moguće.


3. Nagnite se prema naprijed


Na vrlo strmim uzbrdicama ponekad možete imati osjećaj kao da prednji kotač ne nosi nikakvu težinu i da će u svakom momentu početi lebdjeti u zraku.


Na sjedalu se pomaknite više prema naprijed i nagnite tijelo preko upravljača bicikla. Tako ćete dodati više težine na prednji kotač, pa će ostati prizemljen.


4. Održite isti ritam pedaliranja

 

Kada se penjete uzbrdo, uz otpor zraka i trenje na cesti morate savladati i gravitaciju. Dakle, imate više faktora koji rade protiv vas, pa su veliki izgledi da ćete zbog dodatnog otpora tijekom uspinjanja izgubiti svoj ritam.


Pravilo je da što je veći nagib to je potrebna jača sila za pritiskanje pedala, a samim time mišići trpe veliko opterećenje. Zato bi tijekom uspinjanja trebali pokušati održati isti ritam pedaliranja, otprilike 40-50 okretaja u minuti.


Zapamtite da što ste bliže vrhu uzbrdice, to ćete sporije pedalirati pa ćete trebati uložiti više mišićne snage da ne bi ostali stajati na mjestu.


Kada idete nizbrdo


Kada idete nizbrdo biciklom

 

1. Prebacite se u veću brzinu

 

Prije nego što dođete na ravan put, zategnite lanac tako da postepeno prebacujete bicikl na veću brzinu.
U protivnom će lanac biti labav, poskakivat će i može se dogoditi da vam se zapetlja u noge.


2. Kočenje


Korištenje kočnica od vas zahtijeva korištenje glave, tj. zdravog razuma. Pogotovo kada se spuštate jer cilj kočenja nije zaustaviti se već prosuditi kojom jačinom stisnuti kočnice kako bi klizili nizbrdo.


Što više težine nosi kotač to će kočnice imati jaču silu. Kada idete nizbrdo vaš prednji kotač nosi veću težinu nego zadnji, pa kočenje prednjom kočnicom pomaže u kontroli da ne okliznete u neki grm ili jarak na putu. No budite oprezni jer ako pretjerate mogli bi se prevrnuti preko upravljača bicikla.

 

U brdskom biciklizmu trebate znati prosuditi kojom jačinom stisnuti kočnice kako bi klizili nizbrdo


I nemojte zanemariti svoju stražnju kočnicu. Kad se spuštate, nagnite tijelo tek toliko prema natrag. Tako ćete premjestiti tjelesnu težinu na stražnji kotač i povećavati stražnju snagu kočenja. To će uravnotežiti snagu obiju kočnica i imat ćete maksimalnu kontrolu.

 

S vremenom ćete naučiti koliko tjelesne težine prebaciti na svaki kotač i kojom jačinom trebate pritisnuti svaku kočnicu :)


3. Opustite se

 

Mnogi početnici se “skamene” kada idu nizbrdo. Laktovi bi trebali biti dovoljno opušteni da apsorbiraju šokove udaraca, a ruke bi trebale imati čvrsti, ali dovoljno lagani stisak kako bi imali dovoljno kontrole nad upravljačem bicikla.

 

4. Pokušajte uvijek imati kontrolu

 

Brdski biciklizam je sličan skijaškom spustu. Da bi imali što bolju kontrolu tijekom spusta, morate konstantno prebacivati svoju težinu s jedne na drugu stranu.

 

slorencephoto_spainremedy_070.jpg

 

Budite usredotočeni i uvijek gledajte prema naprijed. Ako vam pogled bježi lijevo-desno moguće je da ćete nesvjesno bacati težinu u smjeru pogleda, pa će i bicikl ići u tom smjeru.

 

5. Dignite se sa sjedala

 

Kada se spuštate po neravnom terenu, dignite se sa sjedala, stojite na pedalama i noge čvrsto zategnite oko sjedala. Tako će noge i koljena apsorbirati udarce neravnog terena.

 

6. Pedale neka budu paralelne s terenom

 

Prednja pedala bi trebala biti nešto viša od zadnje, tako da se ne bi sudarala s malim zaprekama na putu kao što su kamenčići, mala drvca i slično.

 

Eto, to bi za sada bilo to :) Trebate li kakvih dodatnih savjeta ili dijelove te opremu za vaš brdski bicikl slobodno nam se javite ili dođite do nas. Pa i ako treba samo na servis. 

 

Želimo vam vožnu ispunjenu adrenalinom i avanturom!

skrolaj na vrh