6 najčešćih prekršaja biciklista: budite sigurni na cesti i sačuvajte novac u džepu

6 najčešćih prekršaja biciklista: budite sigurni na cesti i sačuvajte novac u džepu
objavljeno: 23.12.2016.

Zašto baš ja?

Nisu vidjeli da se ovaj parkirao nasred biciklističke staze? Zašto njega ne kazne?

 

Ovo je samo nekolicina pitanja koja si većina biciklista postavi barem jednom u životu.

 

A i ne samo biciklisti. Često se i građani žale na pretjerano kažnjavanje biciklista i pješaka jer smatraju kako je policiji lakše kazniti nekog na biciklu ili staru bakicu koja se jedva kreće, nego jureće automobile.

 

No kao što svaka medalja ima dva lica, tako i ovo kažnjavanje biciklista i pješaka ima svoje pametne razloge.

 

Zakon za bicikliste sveto je pismo

 

Kažu da svaki sudionik u prometu sudjeluje samo 50 posto, a preostalih 50 posto otpada na druge sudionike u prometu. Iz toga bi se dalo zaključiti da vlastita sigurnost u prometu ovisi o vama samima i o drugima oko vas, tj. koliko se slijepo pridržavate propisanih prometnih pravila.

 

 

Pridržavajte se prometnih pravila 

Kao što postoji zakon za vozače automobila, autobusa, mopeda i motocikla, tako postoji i zakon za bicikliste kojeg malo tko zna. Upravo su zbog toga biciklisti nerijetko meta policijskih službenika, a i psovki drugih sudionika u prometu, pa je bitno poznavati Zakon o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama

 

Ipak morate priznati da niste uvijek jadna žrtva i da tu i tamo svojeglavo i svjesno zaobilazite pravila. Pa koji su najčešći prekršaji biciklista?

 

1. Biciklisti nemaju reflektirajući prsluk

 

Zbog ne nošenja reflektirajućeg prsluka, najviše stradavaju biciklisti koji se voze izvan naselja na neosvijetljenim dijelovima ceste ili danju tijekom slabe vidljivosti, pa se u zakonu pod obveznom opremom nalazi i reflektirajući prsluk ili odgovarajuća reflektirajuća biciklistička odjeća.

 

No, malo tko zna da se reflektirajući prsluk mora nositi i tijekom vožnje u naseljenom području. Dakle, vozite li se gradom uzmite sa sobom prsluk jer ćete u protivnom biti kažnjeni s 300 kuna.

 

2. Svjetlo na biciklu se pali i kod smanjene vidljivosti

 

Kad smo kod reflektirajućih prsluka, drugi najčešći prekršaj biciklista je da se voze bez svjetla na biciklu. Češće se radi o slučajevima kod smanjenje vidljivosti tijekom dana, pa palite svjetla na biciklu i tijekom magle ili u slučaju padalina.

 

I kod smanjene vidljivosti tijekom dana upalite svjetlo na biciklu 

 

Zakon o sigurnosti prometa u članku 101 jasno nalaže da bicikli na prednjoj i stražnjoj strani moraju imati prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo. Svjetla ne smiju ometati druga vozila u prometu što znači da ne smiju biti usmjerena previsoko.

 

3. Opremljenost bicikla nije na zavidnoj razini

 

Jeste li znali da možete biti kažnjeni i zbog neodgovarajuće opremljenosti bicikla, tj. tehnički neispravnog bicikla?

Prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila, tehnički ispravan bicikl mora imati:

 

4. Biciklisti se kreću kao muhe glave

 

Među čestim prometnim prekršajima koje počine biciklisti su nekorištenje biciklističkih staza, kretanje biciklista jednog pored drugog, nepropisno uključivanje u promet i nepropisno skretanje.

 

 

Pokažite rukom da skrećeteTakođer se dobar dio biciklista vozi po sredini ceste što je iznimno opasno, a i kažnjivo.

 

Kada vam je biciklistička staza dostupna (istaknut ćemo ovaj KADA), krećite se biciklističkom stazom, a ako ona ne postoji (što je češći slučaj) vozite se što bliže desnom rubu kolnika.

 

Ako se vozite s prijateljem, radije se vozite jedan iza drugoga jer bi u protivnom svaki od vas mogao zaraditi kaznu od 300 kn. A to je zaista skupo druženje.

 

No, kako bi rekli na top shop reklamama - to nije sve. Biciklističke staze također imaju određeni smjer kretanja, a ako ga se ne pridržavate, također slijedi kazna od 300 kn.

 

Stavak 1. članak 47. Zakona kaže:

 

“Vozilo se kreće desnom stranom kolnika, odnosno biciklističkom stazom ili trakom uz desni rub kolnika ili ceste u smjeru kretanja, a na traci ili stazi uređenoj i obilježenoj za dvosmjerni promet bicikala, desnom stranom trake ili staze u smjeru kretanja. Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno.”


Također, najavite vozačima iza i ispred sebe kada skrećete tako da ispružite ruku ulijevo ili udesno.

 

5. Frajerska vožnja bez ruku ili javljanje na mobitel

 

Sve vratolomije kojima se umanjuje stabilnost bicikla i ometaju se drugi sudionici u prometu kao što su vožnja bez ruku, prevoženje prijatelja na rami bicikla ili na nosaču tereta (paktregeru) te razgovor preko mobitela je strogo kažnjivo.

 

Mobitelom se jedino možete razgovarati ako imate za to predodređene slušalice ili napravu koja vam omogućuje razgovor bez upotrebe ruku. U protivnom ćete biti kažnjeni s 500 kn.

 

6. Vožnja pod utjecajem alkohola je strogo zabranjena

 

I za sam kraj - vožnja u pijanom stanju. Ovi prekršaji su češći za vrijeme vikenda (što je i logično), a imate li iznad 0.50 g/kg alkohola u krvi, bit ćete udareni po džepu za 500 kn. Nadamo se da vam je izlazak barem bio dobar.

 

Umjesto plaćanja prometnih kazni zbog svoje nesmotrenosti, potrošite novac na nešto pametnije. Na primjer, na kupnju potrebne opreme za bicikl :)

 

Vozite se sigurno i pametno.

 

Opremite svoj bicikl

skrolaj na vrh