Lokot za bicikl: kako odabrati pravi?

Lokot za bicikl: kako odabrati pravi?
objavljeno: 24.05.2016.

Vašem dugotrajnom iščekivanju došao je kraj.


Konačno ste kupili bicikl za koji ste štedjeli dugo vremena. Sretni ste što konačno sjedate na svog novog ljubimca i okrećete pedale.


No, u ovom članku neće biti riječi o vožnji, već o onom što se događa s vašim biciklom u stanju mirovanja.


Znamo kako su krađe bicikala sve veći problem i ako niste među onim sretnicima koji mogu svoj bicikl uvijek imati u vidnom polju, potrebna vam je dobra zaštita.


U nastavku donosimo nekoliko savjeta o tome koji lokot odabrati, kako bi vaš bicikl i dalje bio - vaš.


Bez kućnih radinosti


Kradljivici bicikala imaju svakim danom sve suvremeniju opremu, pa bi i vi trebali odgovoriti na odgovarajući način.


Dakle, razne homemade proizvode, odnosno lokote iz kućne radinosti, kao i sajle neprovjerene kvalitete i čvrstine, bez obzira na njihovu debljinu, obavezno treba izbjegavati. Slično vrijedi i za razne ukrasne lance, pogotovo one tanje.


Pogledajte video i bit će vam jasno zašto trebate profesionalan lokot:)





U-Lock brave


Popularne U-Lock brave vrlo vjerojatno su najbolje rješenje za nešto duže vrijeme zaključavanja bicikala. Ako im treba naći mane, onda je to glomaznost, odnosno nespretnost nošenja, no mala je to cijena za sigurnost vašeg bicikla.

 

u-lock-onguard.jpg

Uz sva ulaganja u bicikl i dijelove, na sigurnosti bi posljednjoj trebali trebali štedjeti.


Mnogima je i cijena otegotna okolnost, budući da oni najkvalitetniji U-Lockovi stoje nekoliko stotina kuna. Ipak, pokušajte imati na umu cijenu lokota u odnosu na to koliko ste novaca prije toga dali za bicikl.


Uz sva ulaganja u bicikl i dijelove, na sigurnosti bi posljednjoj trebali trebali štedjeti.


Pogotovo se preporučuje, ukoliko možete, da nabavite U-Lock s dodatnom sajlom kako biste svoj bicikl mogli zaključati za oba kotača istovremeno za neki čvrst i siguran predmet na ulici.

 kako-zakljucati-bicikl_2016-05-25_09-38.jpg

Najbolje je zaključati bicikl pomoću U-Locka i sajle te nekog čvrstog predmeta na ulici


Kada govorimo o U-Locku valja znati kako doista postoji more proizvoda s tim imenom.


Ponajprije se razlikuju po veličini i kvaliteti materijala od kojih su napravljeni. Te stavke u prvom redu utječu i na konačnu cijenu.


Jedan od najboljih svjetskih proizvođača U-Lockova je zasigurno američki OnGuard, koji se diči vrhunskom zaštitom bicikala, čak i u najzahtjevnijim urbanim sredinama. OnGuard se može pohvaliti raznim U-Lock serijama za različite platežne rangove.


Dovoljno čvrsti lokot


Osim U-Locka, za osiguranje bicikla kod dugotrajnih stajanja trebao bi poslužiti i neki drugi čvrsti lokot visoke sigurnosti, pod uvjetom da je dovoljno dugačak da se njime može privezati okvir bicikla, prednji kotač te stalak za bicikle ili kakav drugi predmet.


Dobar lokot trebao bi biti sastavljen od bravice te željeznih ili još bolje čeličnih materijala, radi kojih će kradljivici morati imati kod sebe specijalizirani alat.

 lokot-rog-joma.jpg

Lokot bi trebao biti dovoljno dugačak da se njime može privezati bicikl te stalak za bicikle


Osim toga, karika lokota trebala bi biti napravljena od toplinski obrađenoga čelika kako bi bila otporna na primjerice pilu ili čekić.


Na sve to preporučuje se i neki oblik presvlake od tekstila ili kakvog drugog mekanog materijala koja neće strugati okvir bicikla.


Brava na ključ ili na broj, to je na vama. Procedura je ista; ključ nemojte izgubiti, a broj zaboraviti?:)


Opreza nikad dosta


No, kakvu god zaštitu imali, budite u svakom trenutku na oprezu.


Kako ne postoji brava koja se ne može otvoriti, tako ne postoji ni lokot koji se ne može otvoriti.


Osim toga, ništa vas ne košta da registrirate svoj bicikl. Mnogi sumnjaju u taj oblik prevencije, no registracija može samo pomoći, a k tome je i besplatna .


Bicikl možete registrirati u najbližoj policijskoj upravi, a mogu vam pomoći i neke internetske stranice koje nude usluge razmjene različitih informacija, pa tako i registracije bicikala.


Jedna od tih stranica svakako je i www.bicreg.info, na kojoj, između ostaloga možete registrirati svoj bicikl ili pak prijaviti njegovu krađu radi eventualnog lakšeg pronalaska.

skrolaj na vrh