Kako znati kada trebate zamijeniti ljetnu gumu na biciklu?

Kako znati kada trebate zamijeniti ljetnu gumu na biciklu?
objavljeno: 27.07.2016.

Često se gume na biciklima uzimaju zdravo za gotovo i ne posvećuje im se dovoljna pažnje, a ipak se radi o dijelu bicikla koji je ključan za njegove performanse i, dakako, sigurnost.

 

Kako je stiglo ljeto, mnogi od vas biciklista će teške zimske gume zamijeniti nešto laganijim ljetnima.

 

No, mnogi ne znaju kada zamijeniti ljetnu gumu, odnosno kada investirati u novu.

 

Naime, zimske gume s debljim ripnama lakše ćemo prepoznati kada se istroše, no kod ljetnih guma koje su puno glatkije teže ćemo prepoznati kada im dođe kraj.


1514e_electra_lifestyle_riding_together-0269.jpg

 

Provjera istrošenosti

Kako ljetna glatka guma, najčešće, nema gazišta, njezina površina koja je u kontaktu s tlom podložnija je trošenju.

 

Kada na bicikl stavite novu gumu, ona ima maksimalno okrugli profil i kada je napumpate do kraja, zapravo se vozite na vrlo maloj površini gume čime zadržavate niski otpor jer uz manje utrošene energije imate bolje performanse na biciklu.

 

S vremenom, kako se guma troši, povećava se površina koja dodiruje tlo, pa se povećava i otpor. Osim toga, guma postaje sve tanja s trošenjem, pa je puno lakše stranim predmetima prodrijeti u nju.

 

Ovaj efekt najvjerojatnije će se češće pojaviti na stražnjoj gumi bicikla ponajprije radi pogona.

 

Zbog toga, ako prednju gumu redovito provjeravate od krhotina ili sličnih stvari koje bi je mogle oštetiti, ona može trajati i do dva ili tri puta duže od stražnje gume.

 

No, stručnjaci upozoravaju neka vas to ne zavede, budući da je mnogo sigurnije za vašu vožnju da gume mijenjate u paru. Dakle, istovremeno prednju i stražnju.

 

Naravno, to nije uvjet, pa ako su financije glavni razlog, a prednja guma je u dobrom stanju, nemojte je mijenjati samo radi toga.

09127_m_1_r3.jpg

 

Provjera bočne stijenke

Svakako u provjeru vaših guma uračunajte njezine bočne dijelove. Izlizanost je obično prvi znak trošenja na bočnoj površini gume.

 

Ultraljubičaste sunčeve zrake i kemikalije u proizvodima za čišćenje samo su neki od čimbenika koji mogu uzrokovati da bočne stijenke izgube svoju funkciju.

 

Na bočnoj površini gumu mogu oštetiti i leteće krhotine. Vanjsku gumu, pogotovo onu tanju ljetnu, lako može oštetiti komad stakla ili oštar predmet. Svakako s vremena na vrijeme provjerite kakva je situacija po tom pitanju.

 

Osim što ćete sačuvati veću dugotrajnost vanjske gume, svakako ćete si biti zahvalni i ako krhotina neće prodrijeti do unutarnje gume (zračnice).

 

A svi znamo kako može biti neugodno kada vam se probuši zračnica u vožnji.

 

Jednostavno i ukratko rečeno, vanjsku gumu bi trebali zamijeniti čim primijetite znakove bočne izlizanosti.


1514e_electra_lifestyle_streets-0095.jpg


Uvijek provjeravajte od stakla i krhotina

Iskusni će vozači prije i nakon svake vožnje provjeriti stanje guma. Prije svega to se odnosi na provjeru od stakala i ostalih krhotina raznih predmeta koji se mogu slučajno pokupiti na cesti.

 

Oštrim premetom poput džepnog nožića nježno izvadite strani predmet iz gume. Pazite da još više ne oštetite gumu, kao i to da ne napravite štetu na unutarnjoj gumi.

 

Krhotine treba ukloniti pažljivo kako ne bi oštetili gume, stoga samo pritisnite područje oko oštećenog dijela gume i moći ćete jasno vidjeti u čemu je problem.

 

U svakom slučaju, budite na oprezu. Gume su jedini dio bicikla koji ima dodir s tlom, pa o njihovoj važnosti ne treba previše trošiti riječi.

 

Ako trebate zamjenu guma, možete pronaći sve što vam treba u našem web shopu, a ako trebate pomoć, naši serviseri diljem Hrvatske stoje vam na usluzi.

skrolaj na vrh