Nema izleta do bic izleta: vodič za opremanje

Nema izleta do bic izleta: vodič za opremanje
objavljeno: 14.04.2017.

Prije nego što počnemo pisati blog, moramo samo napisati veliko JEEEEJ! Ispred nas je produljeni vikend, tri sunčana topla dana kad ne moramo ići na posao (bar većina nas).

 

Ima li boljeg načina od toga da bar jedan od uskrsnih dana provedete na biciklu? Kao protutežu svom onom kolesterolu iz jaja koju ćete u sebe unijeti :)

 

Možete čak i preskočiti neki ludi trening i jednostavno cijeli dan uživati u vožnju. Nagovorite svoje bolje polovice, prijateljicu ili prijatelja i krenite u biciklističku jednodnevnu avanturu po okolici.

 

To je ono što turističke agencije prodaju u paketima pod nazivom cikloturizam i kada usred Istre vidite skupinu postarijih Japanaca kako okreću pedale.

 

Vama ne treba ni turistička agencija ni Japanci. Recept za odličan jednodnevni izlet uključuje malo dobre volje, malo dobrog planiranja i nešto dodatne opreme. Idemo ispočetka.

 

Planiranje rute izleta

Prvo što svaki izletnik i biciklist treba provjeriti je vremenska prognoza. Drugo je poznavanje svojih biciklističkih sposobnosti kao i drugih izletnika koji kreću na izlet.
 

ruta-izleta.jpg

 

Biciklisti-amateri mogu voziti nekih 20 do 25 kilometara na sat. Ovisno o sposobnostima i izdržljivosti te težini terena biciklisti-izletnici mogu izdržati put od 40 do 80 kilometara u jednom danu.

U planiranje rute bitno je uračunati i odmore, ali i fotografiranje kod znamenitosti :)

 

Što ponijeti sa sobom?

1. Rezervna biciklistička odjeća

Ako idete na jedan dan ne morate uzeti brdo stvari. Ovisno o tome kakvo je vrijeme stavit ćete kraće ili dulje bicke i majicu. No, za sva ona stajanja i odmore bilo bi dobro sa sobom ponijeti rezervnu majicu. Kako travanjski pljuskovi nisu nikakva neuobičajena pojava, dobro bi bilo uzeti i kabanicu.

 

2. Hrana i voda

U biciklističku rutu možete uključiti i neki restoran za ručak, ali i ne morate. Sigurno ćete prolaziti kraj šuma i livada. Ponesite sa sobom sendviče ili neku drugu gotovu hranu, spakirajte deku i organizirajte jedan biciklistički piknik.

Osim hrane za piknik ručak uzmite i nekoliko energetskih pločica, koju čokoladicu, suho voće i orašaste plodove. Oni vas mogu opskrbiti s dosta energije, a nisu teški za nositi.

Opskrbite se i s dovoljno tekućine, barem s litrom i pol ako idete na cijeli dan. Uz vodu spakirajte i energetski napitak.

 

3. Set za popravak bicikla

Sve ste pomno isplanirali, spakirali se, vrijeme je dobro, svi su dobre volje… i hop - na šestom kilometru od kuće pukne guma.

Ne postoji HAK za bicikliste i ako niste ponijeli rezervnu gumu možete se jedino vratiti. Ili zvati nekoga da dođe po vas ili gurati natrag doma.

 

Kako vam se tako nešto ne bi poremetilo planove jednostavno spakirajte rezervne gume tj. zračnice, ali i alat za popravak bicikla.

 

Torbe i bisag za bicikl: koje vrste postoje i gdje se smještaju

Dekica, ručak, voda, rezervna majica, kabanica, nimbusi i gume… pa onda još i mobitel i novčanik i fotoaparat.

Popis za jednodnevni izlet nije baš tako mali. Sve niti ne stane u ruksak, a i nošenje svih tih stvari na leđima cijeli dan ne zvuči baš primamljivo. Rješenje su torbe za bicikl.

 

I da se razumijemo, torbe za bicikl ne izgledaju kul. One su više za one tipove koji biciklom obilaze Europu (što je zapravo više kul od toga da izgledaš kul).

 

Kako je proljeće idealno vrijeme za bicikle puno produljenih vikenda bisage i torbe za bicikle sigurno će vam poslužiti. A tek kad se jednom navučete na putovanje biciklom počet ćete razmišljati o cijelom godišnjem na biciklu. Kontinentalci će se čak i odvažiti na put do obale biciklom.

 

Torbe za bicikl dolaze u nekoliko vrsta:

  • - torbe za kormilo
  • - prednje torbe bisage
  • - zadnje torbe bisage
  • - male torbice za pod sjedalo
  • - trokuti između rame

 

Torbe za kormilo

Torbe za kormilo baš kao što im i ime kaže idu kormilo (volan ili guvernal). Nisu jako velike, veće su dimenzija 27x16x20 cm. Un njih nećete moći strpati sve za jednodnevni izlet no ako se jednom odvažite na neki dulji put isključivo s biciklom sigurno će vam dobro doći.

 

Bisage prednje i stražnje

bisage-put_2017-04-14_11-14.jpg


Kako im i ime govori, prednje bisage dolaze na prednji, a zadnje na stražnji kotač. Sve imaju istu funkciju pa kod odabira samo morate obratiti pozornost na njihovu veličinu tj. hoće li vam biti dovoljno mjesta u njima.

 

Pokušajte uzeti veće stražnje bisage u koje će vam sve stati. Prednje bisage su uglavnom manje, ali i malo otežavaju upravljanje biciklom.

Dobro će vam doći ako se doista otisnete na neki dulji biciklistički put pa vam sve neće stati u stražnje.


Većina bisaga izrađena je od vodootpornih materijala, ali postoje i oni koji trebaju posebne navlake. Sve što ćete na biciklističkom izletu imati je u tim bisagama. I važno je da ostane suho :) Proljeće i ljeto godišnja su doba kratkih jakih pljuskova pa kad vas oni doslovno speru s bicikla uvijek je dobro imati nešto suhi.

 

Male torbe i trokuti

torbica-za-bicikl.jpg

 

Male torbe pod sjedalom dobar su trik ako idete negdje pedalirati malo dulje, a nemate kud s novcima, novčanikom i telefonom. U neke čak stane i mini alat.

Trokuti su iste veličine tj. u njih stane sve što stane i u torbice, a baš kao što im i ime govori, stanu pod onaj trokut ispod rame.

 

Kada nabavite bisage spremni ste za sve biciklističke izlete. Spremniji čak i od grupa Japanaca na cikloturizmu. Zapamtite, bicikl je najbolji način za razgledavanje i najzabavnijii ;) 

skrolaj na vrh