Pobijedite kišu: savjeti kako biciklirati po mokrim vremenskim uvjetima

Pobijedite kišu: savjeti kako biciklirati po mokrim vremenskim uvjetima
objavljeno: 07.06.2016.

Bliži se ljeto, a vremenska prognoza kao da nije na našoj strani.

Po cijele dane je sunčano i toplo i odjednom padne pljusak.


Iako je primamljivo ostati u krevetu, malo kišnih kapi stvarno nisu razlog da odustanete od bicikliranja.

Ma štoviše, izazivamo vas da krenete i na dulju biciklističku relaciju!


Iz takvih se mokrih avantura najčešće i rađaju priče koje se prepričavaju i nakon nekoliko godina, a samo se trebate dobro pripremiti za bicikliranje po mokrim uvjetima na cesti.


U nastavku pogledajte naših par savjeta uz kojih ćete sigurno otpedalirati i po najvećem prolomu oblaka :)

Pa krenimo!


Odgovarajuća biciklistička odjeća za kišno vrijeme


navlaka-za-patike-biciklizam.jpg


1. Vodootporna jakna


Što ste mokriji to će vam biti hladnije, pa je najvažniji odjevni predmet za borbu protiv kiše vodootporna jakna.

Idealna jakna za kišu izrađena je od materijala koji ne propušta vodu, ali omogućuje isparavanje znoja.


Zato preporučujemo Gore-Tex materijal koji će regulirati tjelesnu temperaturu pa se nećete pretjerano znojiti. A to znači da su i manji izgledi da se prehladite :)


Ako želite jaknu s kapuljačom, tada pripazite da se kapuljača može smotati u ovratnik.


2. Tanja kišna kabanica


Tanja kišna kabanica je povoljnija varijanta nepropusne jakne. Bit će dobra prva pomoć za kratke relacije, no samo ako ste ispod nje dobro obučeni. To jest, u slojevima.

 

Ali zapamtite da ako vani pljušti ona će s vremenom ipak promočiti, pa je u svakom slučaju bolje imati vodootpornu jaknu.


3. Navlake za cipele i vodootporne rukavice


Vaši ekstremiteti, tj. ruke i noge su prvi dijelovi tijela koji će snositi posljedice mokrog vremena. A kada su ruke i noge mokre, postat će vam hladno za cijelo tijelo.


Zato preko patika navucite navlake za cipele. One će zbog svoje toplinske zaštite držati stopala toplima i suhima, a dodatni im je plus što neki modeli imaju i reflektirajuće elemente pa ćete i u lošijoj vidljivosti biti sigurni na cesti.

 

Što se tiče ruku, njih zaštite vodootpornim rukavicama koje bi trebale biti nešto tanjeg materijala. Ipak želite imati potpunu kontrolu nad biciklom, a u predebelim rukavicama to baš i nećete moći.


4. Zaštitna navlaka za kacigu


Kaciga je sama po sebi dobra zaštita od kiše. Grijat će vam glavu i spriječit će kišu da vam direktno pada u oči. Ispod kacige stavite kapuljaču od kišne kabanice ili navlaku za kacigu.


5. Zaštitne naočale


Kad se vozite po kiši normalne sunčane naočale “režu” previše svjetla pa teže uočite prepreke na putu.


Mnogi proizvođači biciklističkih naočala nude više kompleta stakala, a za kišna razdoblja najbolji su izbor one s prozirnim staklima. A ako i uz zaštitne naočale otežano vidite, stavite šiltericu pod biciklističku kacigu. Tako vam kiša neće direktno padati u oči.


Odgovarajuća biciklistička oprema za kišno vrijeme


brini-za-bicikl.jpg


1. Blatobrani


Blatobrani će spriječiti prskanje vode i blata po vašem licu i cijelom tijelu. To znači da vam blato neće ulaziti u oči, a i nećete biti toliko mokri.


Isto tako, blatobrani pružaju sigurniju vožnju i za osobu koja se vozi iza vas jer će i nju štititi od direktnog prskanja vode i blata po licu.

 

Ako ne želite imati blatobrane cijelo vrijeme, moguće je kupiti SKS set blatobrna koji se po potrebi lako pričvrste i maknu.


2. Štitnik za lanac


Kod vožnje po mokrom terenu, prednji kotač direktno zalijeva lanac prljavštinom s ceste, pa on najviše nastrada.

Ako se često vozite po kiši na prednji blatobran stavite dodatke koji smanjuju to zalijevanje.

 

Lanac možete dodatno zaštiti i pomoću štitnika za lanac koji će smanjiti ulazak prljavštine u lanac i zaštiti vaše hlače od blata.


3. Pakne (gume) za kočnice


U kišnim uvjetima kočnice često slabije rade zbog mokrih felgi (kotača). Problem bi mogle riješiti kvalitetne pakne (gumice) za kočnice prikladne za kišu.


4. Ulje za podmazivanje lanca


Nakon vožnje po kiši trebali bi se odmah istuširati i osušiti. A to isto vrijedi i za vaš lanac. Poprskajte lanac sredstvom za odmaščivanje i poslije obrišite lanac snažnim pokretima krpom sve do kad ne bude potpuno suh.


Nakon toga nanesite par kapi vazelina koji će ga zaštiti pri sljedećoj vožnji. Ako to činite redovito možete udvostručiti vijek trajanja lanca.


5. Prekrivač za bicikl

Izbjegavajte satima ostavljati parkiran bicikl na kiši jer ćete tako samo pospješiti hrđanje metalnih dijelova i brisanje ulja s lanca. Parkirajte bicikl negdje ispod krova ili ga prekrijte prekrivačem za bicikl.


Savjeti za vožnju po kišnom vremenu


savjeti-za-voznju-bicikla.jpg


- Izbjegavajte masne mrlje na cesti. Zbog kiše će nakupljeno automobilsko ulje isplivati na površinu ceste pa će cesta postati jedna velika skliska zamka. Izbjegavajte mrlje u duginim bojama jer su one znak da je mrlja masna i skliska.


  • - Izbjegavajte jako kočenje na sredini ceste ili u samom zavoju. To su mjesta gdje automobili najviše ispuštaju svoje štetne i masne plinove.


  • -Izbjegavajte premaze boja po cesti. Također izbjegavajte premaze boje po cesti kao što su trake, biciklistički crveni prijelazi, pješački prijelazi i slično. Oni su po kiši znatno klizaviji.


  • - I željezo može biti sklisko. Budite oprezni kod prelaska tramvajskih pruga i poklopaca šahtova.


  • - Izbjegavajte velike lokve.  Koliko god se činilo zabavno proći biciklom po velikoj lokvi vode, toplo preporučujemo da to ne radite. Ne bi vjerovali koliko je biciklista tako slomilo kotač i zadobilo ozljede po cijelom tijelu.

  • - Snizite tlak u gumama. Previsok tlak u gumama smanjit će kontakt površine gume s podlogom čime se gubi kontrola nad biciklom. Ako spustite tlak za otprilike 1.3 bara (20 PSI) od uobičajenog, površina kotača će se bolje prianjati uz cestu. Negativna strana je što ćete biti malo sporiji, no ovako i onako se morate voziti sporije po kišnim uvjetima :)


Iako vani nije sunčano i toplo ipak možete krenuti u vožnju biciklom.

Ako vam je teško krenuti na vožnju po kišnim uvjetima samo zamislite kako će vam poslije dobro doći topla kupka i ukusan obrok :)


I naravno, ako se iz mokre rute rodila i neka dobra avantura slobodno je podijelite s nama. A možda ćete imati i neki koristan dodatni savjet za bicikliranje po kiši :)


skrolaj na vrh